Σοκολατένια γκρανόλα για πρωινό, νηστήσιμη και δυναμωτική
Για εσάς που θέλετε να φάτε ένα υγιεινό και δυναμωτικό πρωινό, το οποίο όμως δεν στερείται τίποτα σε απόλαυση, αυτή η σοκολατένια γκρανόλα είναι ό,τι πρέπει. To κακάο που περιέχει της δίνει πλούσια γεύση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς είναι και η απόλυτη υπερτροφή: πλούσιο σε αντιοξειδωιτκά, μαγνήσιο, σελήνιο, ασβέστιο και τόσα άλλα, πυροδοτεί την έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας, οι οποίες ενισχύουν την καλή διάθεση. Αντίστοιχη δράση έχει και η μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας στη συνταγή μας, με την οποία μπορείτε προαιρετικά να γαρνίρετε την γκρανόλα στο σερβίρισμα - και φυσικά ο μόνος λόγος που λέμε προαιρετικά, είναι λόγω των έξτρα θερμίδων. Αν τώρα αυτές τις έξτρα θερμίδες, στη συνέχεια, τις κάψετε με ένα δυνατό session γυμναστικής, βγαίνετε win-win! Φυσικά, φτιάξαμε την γκρανόλα μας με τα αγαπημένα μας προϊόντα: κακάο ΙΟΝ και κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ.
H συνταγή είναι κατάλληλη για νηστεία, διατροφή vegan, χωρίς λακτόζη και χωρίς γλουτένη. Φυσικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι καρύδας και το φυτικό γάλα με βούτυρο και γάλα αγελαδινό αντίστοιχα.
Υλικά:
Για 4 μερίδες
150 γρ βρώμη
70 γρ καρύδια, χοντροκομμένα
70 γρ φουντούκια, χοντροκομμένα
40 γρ ηλιόσποροι
20 γρ καρύδα τριμμένη, αποξηραμένη
30 γρ κακάο ΙΟΝ
¼ κτγ αλάτι
60 γρ λάδι καρύδας
60-120 γρ σιρόπι σφενδάμου
100 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ, τεμαχισμένη, για το σερβίρισμα
μύρτιλα και μήλα (ή άλλα φρέσκα φρούτα), για το σερβίρισμα
Φυτικό γάλα (αμυγδάλου/βρώμης/σόγιας), για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώνουμε το λάδι καρύδας και όσο σιρόπι σφενδάμου θέλουμε (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας).
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε τα ξηρά υλικά: τη βρώμη, τα καρύδια, τα φουντούκια, τους ηλιόσπορους, την καρύδα και το αλάτι.
Περιχύνουμε τα ξηρά υλικά με το μείγμα υγρών υλικών και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε την γκρανόλα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15-20 λεπτά. Ανά 5’ ελέγχουμε την γκρανόλα και την ανακατεύουμε ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
Βγάζουμε την γκρανόλα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το σερβίρισμα, βάζουμε όση γκρανόλα θέλουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όσο γάλα μας αρέσει και σερβίρουμε με την κουβερτούρα (προαιρετικά) και φρεσκοκομμένα φρούτα.
Φυλάμε την γκρανόλα εκτός ψυγείου, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, (κατά προτίμηση γυάλινο βάζο) ως και για 1 εβδομάδα. Μπορεί να κρατήσει και περισσότερο χωρίς να αλλοιωθεί, αλλά δεν θα είναι το ίδιο τραγανή.
Υ.Γ. Μερικές ακόμα ιδέες για δυναμωτικά & υγιεινά πρωινά!
Chocolate granola for breakfast, vegan and energising
This chocolate granola is made for all of you who want a healthy and energising breakfast that lacks nothing in terms of taste and enjoyment. The cocoa it includes gives it a rich taste, and we mustn’t forget that is is THE superfood of superfoods: rich in antioxidants, magnesium, selenium, calcium and many others, and at the same time it boosts the secretion of serotonin and dopamine in our brain, which are responsible for our good mood and overall wellness. Accordingly, the small quantity of dark chocolate that you can optionally garnish your granola for serving also benefits your health - and we say optionally because of the extra calories. Now, if you choose to burn these extra calories with a strong gym session right after your breakfast, it’s a win-win! Of course, we made our granola with our favourite products: ION cocoa and ION dark chocolate.
Our recipe is suitable for vegans, gluten-free and lactose-free. Of course, if you want, you can substitute the coconut oil and the plant milk with cow’s butter and milk if you prefer it. You can serve the granola with milk for your breakfast, or just eat it plain as a light snack!
Ingredients:
For 4 portions
150 g oats
70 g walnuts, chopped
70 g hazelnuts, chopped
40 g sunflower seeds
20 g dessicated coconut
30 g ION cocoa
¼ tsp salt
60 g coconut oil
60-120 g maple syrup
100 g ION dark chocolate, for serving
blueberries and apples (or any other fresh fruit) for serving
Plant milk (almond, oat, soy etc.) for serving
Method:
In a bain marie, or in the microwave, melt the coconut oil and as much maple syrup as we want according to taste.
Add the cocoa and mix until dissolved.
In a big bowl, weigh the dry ingrtedients: the oat, walnuts, hazelnuts, sunflower seeds, coconut and salt.
Pour the wet ingredients on the dry ingredients and mix very well.
Spread the granola on a shallow tray laid with baking paper.
Bake at 170 degrees, in a preheated oven, for about 15-20 minutes. Every 5’ check the granola and mix it, so that it bakes unifolrmy.
Remove the granola from the oven and let it cool down completely.
For serving, put some granola in a bowl, add as much milk as you like and serve with the dark chocolate (optional) and freshly cut fruit.
Keep the granola in an airtight container (ideally a glass jar) for up to a week. It will last longer than that, but it won’t be as crunchy.
P.S. Here’s some more healthy, energizing breakfasts ideas!