Pots au chocolat με καρδιά καραμέλας

 

(English recipe here)

Αυτές οι εύκολες γαλλικές σοκολατένιες κρέμες θα σας λύσουν τα χέρια όταν έχετε καλεσμένους και χρειάζεστε ένα επιδόρπιο που θα είναι ταυτόχρονα ελκυστικό, απλό στην παρασκευή του και people-pleaser! Έχω φτιάξει αυτό το γλυκάκι σε διάφορες παραλλαγές ουκ ολίγες φορές σε πάρτι και δείπνα με φίλους και όλοι ανεξαιρέτως ενθουσιάζονται. Σήμερα σας το παρουσιάζουμε σε μια εκδοχή με πυρήνα καραμέλας, που ειλικρινά πιστεύω πως το απογειώνει, όμως, αν δεν έχετε χρόνο ή θέλετε να απλοποιήσετε τη συνταγή, μπορείτε και να το παραλείψετε. Αν όμως, έχετε όρεξη, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθετε να φτιάχνετε καραμέλα from scratch. Μπορείτε μάλιστα να διπλασιάσετε την ποσότητα των υλικών και να φυλάξετε όση σας περισσέψει στο ψυγείο, για να φτιάξετε γεμιστά μπισκότα, γεμιστά cupcakes ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Εμείς φτιάξαμε τα pots au chocolat μας με την αγαπημένη μας κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ, αλλά αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε και με μαύρη σοκολάτα, στην ίδια αναλογία. Επίσης, αν σας αρέσουν οι αλμυρόγλυκες γεύσεις, μπορείτε να αλατίσετε την καραμέλα ή να πασπαλίσετε τα pots au chocolat με λίγο ανθό αλατιού πριν το σερβίρισμα.

Υλικά:

Για την καραμέλα:

160 γρ ζάχαρη

35 μλ νερό

1 κτσ σιρόπι γλυκόζης

110 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

35 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό

Για τα pots au chocolat και τη διακόσμηση:

150 γρ κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ, τεμαχισμένη

25 γρ βούτυρο ανάλατο

150 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 πρέζα αλάτι

1 κτγ από την καραμέλα που φτιάξαμε για κάθε μπολάκι

ξύσμα κουβερτούρας ΙΟΝ ή χειροποίητα σοκολατάκια (όπως στις φωτογραφίες), για το γαρνίρισμα

 Μέθοδος:

 Για την καραμέλα:

  1. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη.

  2. Όταν έχουμε μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα, αποσύρουμε από τη φωτιά.

  3. Ρίχνουμε γρήγορα μέσα την κρέμα γάλακτος (με προσοχή για να μην καούμε) και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.

  4. Επιστρέφουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.

  5. Αποσύρουμε ξανά και ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι το βούτυρο.

  6. Ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει.

  7. Μεταφέρουμε την καραμέλα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες, ώστε να πήξει.

 Για τα pots au chocolat και τη διακόσμηση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο.

  2. Προσθέτουμε την κρέμα και το αλάτι και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  3. Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει, αλλά όχι να στερεοποιηθεί.

  4. Βγάζουμε την καραμέλα από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι του γλυκού, τοποθετούμε στο κάθε μπολάκι μια κουταλιά. Προσοχή: προκειμένου η καραμέλα να μη λιώσει, πρέπει να είναι πολύ κρύα και η σοκολάτα επίσης να έχει κρυώσει αρκετά.

  5. Κατευθείαν γεμίζουμε το μπολάκι με το μείγμα σοκολάτας.

  6. Τοποθετούμε τα μπολάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώσπου η σοκολάτα να πήξει.

  7. Σερβίρουμε τα pots au chocolat γαρνίροντάς τα με ξύσμα κουβερτούρας, ένα κομματάκι κουβερτούρας ή χειροποίητα σοκολατάκια, όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες.

  8. Τα pots au chocolat μπορούμε να τα φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα και να τα φυλάξουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, στο ψυγείο. Διατηρούνται για 4-5 μέρες.

Υ.Γ. Περισσότερες σοκολατένιες συνταγές μας:

 

Pots au chocolat with a heart of caramel

These easy French chocolate pots are a life saviour when you have guests and you need to make a dessert that is attractive, simple to make and a people-pleaser all at once! I have made these little pots in different versions several times for dinner parties over the years and everyone, always, with no exception, loves them. Today, we present them in a version with a heart of caramel, that I honestly believe takes them to the next level. If, however, you don’t have a lot of time or want to make the recipe simpler, you can skip that stage. If you are in the mood, though, it’s a good opportunity to learn how to make caramel from scratch. My suggestion is to double the caramel recipe and save whatever’s left in the fridge to make biscuits, cupcakes, buttercream, or anything else you might like, since it lasts for long. We made our pots au chocolat with our favourite ION milk chocolate, but you can also use dark chocolate for this recipe in the same ratio. Also, if you’re into sweet & savoury flavours, you can make the caramel salted or sprinkle the pots au chocolat with some fleur de sel before serving.

Ingredients:

For the caramel:

160 g white caster sugar

35 ml water

1 tbsp glucose syrup

110 ml double cream

35 g butter, unsalted, softened

For the pots au chocolat and decorating:

150 g ION milk chocolate, chopped

25 g butter, unsalted

150 ml double cream

1 pinch of salt

1 tsp of caramel for each pot

chocolate shavings, pieces of chocolate or handmade chocolates, for serving

Method:

 For the caramel:

  1. In a pot, heat the sugar with the water and the glucose, at medium heat, and leave it undisturbed.

  2. When you have a light-coloured caramel, remove the pot from the stove.

  3. Quickly add the cream and whisk.

  4. Return the pot on the stove and mix for a couple of minutes.

  5. Remove the pot from the stove and mix in the butter.

  6. Mix until incorporated and then leave the caramel to cool down.

  7. Transfer the caramel to an airtight container and keep it in the fridge.

For the pots au chocolat and for decorating:

  1. In a pot or in the microwave, melt the chocolate and the butter.

  2. Add the cream and the salt and mix until homogenised.

  3. Leave the chocolate to cool, but not solidify.

  4. Take the caramel off the fridge and place 1 tsp of caramel inside each pot.

  5. Fill the pots with the chocolate mix. Note: the caramel needs to be cold from the fridge and the chocolate needs to be almost a room temperature, otherwise, the caramel will melt into the chocolate.

  6. Place the pots in the fridge for at least 2 hours, for the chocolate to solidify.

  7. Serve the pots au chocolat with some ION chocolate shavings, or some handmade chocolates, like you see in the photos.

P.S. More chocolate recipes:

 
 
Previous
Previous

Σοκολατένια γκρανόλα για πρωινό, νηστήσιμη και δυναμωτική

Next
Next

Σοκολατάκια με ρούμι και σταφίδες προς τιμήν του Διονύσιου Σολωμού