(English recipe here)

Σήμερα είπαμε να βγούμε στην εξοχή και να κάνουμε τη φωτογράφισή μας al fresco! Όλα τα δέντρα έχουν ανθίσει, οι αλάνες και τα χωράφια έχουν γεμίσει αγριολούλουδα και είναι ώρα να απολαύσουμε τις λουλουδένιες γεύσεις που τόσο αγαπάμε, στα καλύτερά τους!

Εσείς γνωρίζετε την κουτσουπιά; Είναι γνωστή και ως δέντρο του Ιούδα γιατί κατά τη λαϊκή παράδοση, είναι το δέντρο απ’ όπου κρεμάστηκε ο Ιούδας μετά την προδοσία και λέγεται πως εξαιτίας του, το δέντρο βάφτηκε κόκκινο από την ντροπή του. Η κουτσουπιά είναι αυτοφυής σε όλη τη Μεσόγειο και είναι ένα δέντρο εξαιρετικά προσαρμοστικό και ολιγαρκές, γι’ αυτό και το συναντάμε ακόμα και σε πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας. Οι γειτονιές της Αθήνας είναι γεμάτες από αυτά τα υπέροχα δέντρα, που την εποχή αυτή, με τα έντονα ροζ λουλούδια τους χρωματίζουν όλη την πόλη!

Η μητέρα μου μού είπε πρόσφατα πως η γιαγιά μου έκανε τα πέταλά τους μαρμελάδα. Την έφτιαξα και σας ορκίζομαι πως είναι μαγική!

Θυμάστε την Τοσοδούλα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που κοιμόταν μέσα σε ένα καρυδότσουφλο; Κάτι τέτοιο τη φαντάζομαι να μαγειρεύει και να τρώει παρέα με τον λουλουδο-πριγκηπά της.

Πώς χρησιμοποιούμε τα πέταλα:

Κόβουμε μερικά κλαδιά κουτσουπιάς και με τα χέρια μας μαδάμε τα λουλούδια. Παίρνουμε στο χέρι μας ένα λουλούδι και τραβάμε απαλά τα πέταλά του, ενώ αφήνουμε στην άκρη τον μίσχο και το κοτσάνι του. Συλλέγουμε όλα τα πέταλα σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο κρύο νερό. Είναι η διαδικασία αυτή χρονοβόρα; Ναι, μπορεί να σας πάρει μία ή και δύο ώρες. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και αφεθείτε στη συλλογή των πετάλων. Σας εγγυώμαι ότι θα χαλαρώσετε απίστευτα.

Υλικά:

4 φλιτζάνια πέταλα κουτσουπιάς

2 φλιτζάνια νερό

400 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

χυμός από 1 λεμόνι

Μέθοδος:

  1. Βάζουμε τα πέταλα σε μια κατσαρόλα και από πάνω ρίχνουμε το νερό. Τα βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσουν για 10’.

  2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.

  3. Σουρώνουμε τα πέταλα και τα φυλάμε στην άκρη, σε ένα μπολ.

  4. Βάζουμε τον ζωμό από τα πέταλα ξανά στην κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου το σιρόπι μας να φτάσει τους 106-107 βαθμούς.

  5. Προσθέτουμε τα πέταλα, ανακατεύουμε και βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμη, ώσπου η μαρμελάδα μας να πήξει. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί θα διαλυθούν τα πέταλα.

  6. Βγάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον χυμό λεμονιού.

  7. Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βάζο.

Υ.Γ. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τα πέταλα κουτσουπιάς; Δείτε εδώ μερικές ακόμα ανοιξιάτικες λολουδοσυνταγές μας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πέταλα από άνθη πασχαλιάς ή εσπεριδοειδών για να φτιάξετε σιρόπι με πέταλα κουτσουπιάς στην ίδια αναλογία.

 

Jam with Judas tree petals

Today we thought we’ll try a photoshoot al fresco! The trees are in full bloom, the empty plots and fields are full of wild flowers and I believe it’s time to enjoy the flowery flavours we love so much, at their best!

Do you know the Judas tree? Cercis siliquastrum is often called Judas tree, after the betrayer of Christ, who is said to have hanged himself from such a tree, after which the white flowers turned red with blood or shame. Judas tree is native to the Mediterranean. It’s a very resilient and low-maintenance tree, which is why you can even find it downtown on the pavements of the city centre! All the Athenian neighbourhoods are full of these gorgeous trees, which at this time of the year colour the whole city dark pink.

My mother told me recently that my grandmother used to make jam with their petals. I made it and I promise you, it’s divine!

Do you remember Thumbelina, from Hans Christian Andersen’s fairy-tale? The tiny girl that used to sleep inside a walnut shell? This is the kind of thing I imagine her cooking and eating along with her flower prince.

How to use the Judas tree petals:

Cut some branches from a Judas tree and take off the flowers. Hold a flower in your hand, pull out its petals softly with your fingers and leave the stem on the side. Collect all the petals in a strainer and wash thoroughly with cold water. If you’re not going to use them straight away, keep them in the fridge, in an airtight container. Does this take a long time? Yes, it can take one or two hours. Make a cup of tea and let your mind wander whilst collecting the petals. I promise, their aroma and repetitive movement will relax you.

Ingredients:

4 cups of Judas tree petals

2 cups of water

400 gr white caster sugar

juice of 1 medium-sized lemon

Method:

  1. Put the petals in a pan and cover with water. Simmer for 10’.

  2. Remove the pot from the stove, cover with the lid and let the petals steep for 1 hour.

  3. Strain the petals, keep the water and pour it back inside the pot.

  4. Add the sugar, mix and cook at a medium temperature, until the syrup gets to 106-107 degrees.

  5. Add the petals, mix and cook for a few more minutes, until the jam thickens. Don’t overdo it, because the petals will dissolve.

  6. Remove the pot from the stove and mix in the lemon juice.

  7. Transfer the jam into a sterilised jar.

P.S. What else can we make with our Judas tree petals? Here’s some more spring recipes with edible flowers. You can substitute the lilac tree or citrus tree petals for Judas tree petals and make a syrup in the same ratios.

 
 
Previous
Previous

Layer cake με φυστικοβούτυρο για το Πασχαλινό τραπέζι

Next
Next

Κραμπλ με λεμόνι, μύρτιλα και μήλα σε μαντεμένιο τηγάνι