Κοκτέιλ Παλόμα με πορτοκάλι σαγκουίνι

 

(English recipe here)

Τώρα που έφτιαξε ο καιρός, δεν είναι ώρα για ένα δροσιστικό κοκτεϊλάκι; Ναι, το ξέρω ότι είναι Δευτέρα - ε και; Ακόμα καλύτερα! Προτείνω οι cocktail Mondays να γίνουν θεσμός από εδώ και στο εξής.

Παλόμα, λοιπόν, για σήμερα - το πιο δημοφιλές, ίσως, κοκτέιλ του Μεξικού. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα παίρνει το όνομά του από ένα εξαιρετικά δημοφιλές παραδοσιακό τραγούδι του 19ου αιώνα (paloma σημαίνει “περιστέρι”, εάν αναρωτιέστε) και δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘50. Λατρεύω την Παλόμα γιατί έχει λίγο απ’ όλα: είναι γλυκιά, αλμυρή, λίγο πικρή και ξινή ταυτόχρονα! Στην κλασική της μορφή, η Παλόμα περιέχει χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ, αλλά εμείς το αντικαταστήσαμε με φρεσκοστυμένα σαγκουίνι - μα δεν έχει φανταστικό χρώμα;

Κάθε χρόνο μου αρέσει να δημιουργώ συνταγές με πορτοκάλια σαγκουίνι όταν έρχεται η εποχή τους. Αγαπώ την τόσο ξεχωριστή τους γεύση και το υπέροχο ρουμπινένιο χρώμα με το οποίο βάφουν ό,τι κι αν φτιάξεις με αυτά! Ξεκινάμε τη συνταγή μας φτιάχνοντας ένα σιρόπι από τον χυμό των πορτοκαλιών και συνεχίζουμε προσθέτοντάς το στο κοκτέιλ μας. Να σας πω και ένα καταπληκτικό tip; Φτιάξτε μεγαλύτερη ποσότητα και χρησιμοποιήστε το σιρόπι για να σερβίρετε pancakes, βάφλες, Dutch baby ή και γιαούρτι για το πρωινό σας! Και αν δεν είστε φαν της τεκίλας, αντικαταστήστε την με τζιν - και έχετε ένα κοκτέιλ Greyhound.

Υλικά:

Για το σιρόπι από σαγκουίνι:

220 μλ χυμός σαγκουίνι

100 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Για την Παλόμα:

50 μλ τεκίλα

1 κτσ σιρόπι σαγκουίνι

15 μλ χυμός λάιμ

15 μλ χυμός σαγκουίνι

50 μλ σόδα

πάγος

αλάτι, για τα ποτήρια

φέτες σαγκουίνι, για το σερβίρισμα

Μέθοδος:

Για το σιρόπι:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τον χυμό και τη ζάχαρη να βράσουν.

  2. Όταν γίνουν ένα πηχτό σιρόπι που ρέει, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε δοχείο για να κρυώσει.

  3. Εάν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, καλό είναι να βάλουμε το σιρόπι σε αποστειρωμένο βάζο και να το φυλάξουμε στο ψυγείο.

Για την Παλόμα:

  1. Γεμίζουμε ένα μικρό πιατάκι με αλάτι.

  2. Βρέχουμε το χείλος των ποτηριών μας και τα τοποθετούμε ανάποδα μέσα στο αλάτι, έτσι ώστε να κολλήσει στο χείλος τους.

  3. Βάζουμε σε μια κανάτα την τεκίλα, το σιρόπι, το λάιμ και το σαγκουίνι και τα ανακατεύουμε.

  4. Τοποθετούμε παγάκια στο ποτήρι.

  5. Χύνουμε το μείγμα της κανάτας στο ποτήρι και συμπληρώνουμε με τη σόδα.

  6. Σερβίρουμε την Παλόμα με μια φέτα από σαγκουίνι.

Υ.Γ. Αγαπάτε τα κοκτέιλ; Κι εμείς!

 

Paloma cocktail with blood oranges

Now that the weather is getting better, don’t you think it’s time for a refreshing little drinky-drink? Yes, I know it’s Monday - so what? I propose that we make a tradition of Cocktail Mondays from now on.

Paloma, then, for today - perhaps the most popular cocktail of Mexico. Not much is known about its origin and history, but it is widely presumed that it takes its name after a very popular folk song of the 1860s (paloma means dove, in case you’ve been wondering), and it was probably created in the 1950s. I love Paloma because it has a little bit of everything: it’s sweet, salty, a little bitter and sour at the same time! In its classic form, it is made with pink grapefruit juice or pink grapefruit soda, but we substituted it with freshly squeezed blood orange juice - doesn’t it have an amazing colour?

I like to create recipes with blood oranges every year when they’re in season. I love their unique taste and the gorgeous ruby colour they give to anything you make with them. We start our recipe by making a syrup with blood orange juice and then we add that to our cocktail. And let me give you an awesome tip: Make a bigger batch and use it to serve pancakes, waffles, Dutch baby or even just yoghurt for your breakfast! Oh, and if you’re not that big on tequila, replace it with gin - and boom, you have a Greyhound.

Ingredients:

For the blood orange syrup:

220 ml freshly squeezed blood orange juice

100 g white caster sugar

For the Paloma:

50 ml good quality tequila

1 tbsp blood orange syrup

15 ml freshly squeezed lime juice

15 ml freshly squeezed blood orange juice

50 ml soda water

ice

salt for the glass

blood orange slice, for serving

Method:

For the syrup:

  1. In a pot, add the juice and sugar and boil.

  2. When you have a thick syrup of pourable consistency, remove from the stove and transfer it to another container to cool down.

  3. If you make a larger quantity, save the syrup in a sterilised jar and keep it in the fridge.

For the Paloma:

  1. Fill a saucer with salt.

  2. Wet the rim of the glass and place it upside down on the salt, so that it sticks on the rim.

  3. Put the tequila, syrup, lime and blood orange juice in a pitcher and mix.

  4. Place some ice in your glass.

  5. Pour the mixture from the pitcher and top with soda water.

  6. Serve the Paloma with a slice of blood orange.

P.S. Do you love coktails? So do we!

 
 
Previous
Previous

Μπισκότα βιεννουά με λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης

Next
Next

Σοκολατάκια mendiants με ξηρούς καρπούς και φρούτα