Ζεστή σοκολάτα των Αζτέκων για την πιο κρύα μέρα του χρόνου
Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι το κακάο ήταν ένα δώρο του θεού Κουετζαλκοάτλ, το οποίο έφερε μαζί του από τον ουρανό όταν ήρθε στη γη. Θεωρούσαν πως το κακάο είχε μαγικές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες της γέννησης, του γάμου και του θανάτου. Πίστευαν επίσης, πως η κατανάλωσή του τους προσέδιδε γνώση και σοφία, ενώ οι καρποί του κακαόδεντρου είχαν τόσο μεγάλη αξία, που χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα. Ενδεικτικά, πηγές των αρχών του 16ου αιώνα μαρτυρούν πως με έναν καρπό κακάο μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα ταμάλε ενώ με 100, μια μικρή γαλοπούλα.
Οι Αζτέκοι έπιναν το κακάο ως ένα κρύο, πικρό και πικάντικο ρόφημα, εμπλουτισμένο με μπαχαρικά και βότανα. Οι ιστορικοί γλωσσολόγοι πιστεύουν πως η λέξη σοκολάτα προέρχεται από τη λέξη xocoatl, που στη γλώσσα των Αζτέκων αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το πικρό ρόφημα που έφτιαχναν από τους καρπούς του κακάο.
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο βασιλιάς των Αζτέκων Μοντεζούμα καλωσόρισε τον Ισπανό κατακτητή Χερνάντο Κορτές σερβίροντάς του ρόφημα σοκολάτας, θεωρώντας πως επρόκειτο για μετενσάρκωση του θεού Κουετζαλκοάτλ. Οι Ισπανοί δεν ενθουσιάστηκαν με το πικρό αυτό ρόφημα, όταν όμως το ανακάτεψαν με μέλι ή με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, αναθεώρησαν. Έτσι, η σοκολάτα έκανε το ντεμπούτο της στην Ευρώπη στη γλυκιά της εκδοχή και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής.
Σε αυτό εδώ το ρόφημα, που εμπνευστήκαμε από τους Αζτέκους, το τσίλι δίνει εκρηκτική γεύση και η βανίλια εμπλουτίζει γευστικά. Φυσικά, χρησιμοποιήσαμε την αγαπημένη μας κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ. Αν, όμως, είστε λάτρεις της bitter, μπορείτε και να την αντικαταστήσετε με ΙΟΝ 72% κακάο! Αφήστε το τσίλι να διαχυθεί μέσα στη σοκολάτα για περισσότερη ώρα, ανάλογα με το πόσο τολμηροί αισθάνεστε! Σερβίρετέ τη σοκολάτα μας ζεστή και απολαύστε την καθώς χαζεύετε το χιόνι από το παράθυρό σας!
Υλικά:
Για 4 φλιτζάνια
350 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ
500 μλ γάλα πλήρες
1 πιπεριά τσίλι, κομμένη στη μέση και καθαρισμένη από σπόρους
εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από ½ κλαράκι βανίλιας
κακάο για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε τη σοκολάτα με το γάλα και τους σπόρους βανίλιας και ζεσταίνουμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να αρχίσει να σιγοβράζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τσίλι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη για 5 λεπτά ή και περισσότερη ώρα, ανάλογα με το πόσο καυτερή τη θέλουμε.
Αφαιρούμε την πιπεριά, ξαναζεσταίνουμε τη σοκολάτα και τη σερβίρουμε σε μεγάλες κούπες, πασπαλίζοντας λίγο κακάο στην επιφάνεια.
Υ.Γ. Για τους chocoholics:
Aztec hot chocolate for the coldest day of the year
The Aztecs believed that the cocoa tree was a gift from the god Quetzacoatl, who brought it with him when he descended to Earth from the sky. They thought that cocoa had magical properties and thus they used it in rituals of birth, marriage and death. They also believed that consuming it gave them knowledge and wisdom. Its beans had so much value that they were being used as currency. According to a 16th century Aztec document, one bean could be traded for a tamale, while 100 beans could purchase a good turkey hen.
Aztecs used to drink cocoa as a cold, bitter and spicy beverage, enriched with spices and herbs. History and linguistics specialists trace the word chocolate to the word xocoatl, which in the Aztec language referred exactly to that bitter beverage that was brewed from cocoa beans.
Legend has it that the Aztec king Montezuma welcomed the Spanish explorer Hernando Cortes with a banquet that included drinking chocolate, having tragically mistaken him for a reincarnated Quetzacoatl instead of a conquering invader. Chocolate didn't suit the Spaniards’ taste buds at first, but once mixed with honey or cane sugar, they changed their mind. Thus, chocolate made its debut in Europe in its sweetened version and obviously became super popular.
The Aztecs inspired me to create this gorgeous hot beverage: chilli gives it an explosive flavour, whilst vanilla enriches it. Of course, I used my favourite ION dark chocolate to make it. If you are lovers of bitter chocolate, you can replace it with ION 72% cocoa. Leave the chilli to infuse in the chocolate for longer, depending on how adventurous you may feel. Serve our chocolate hot and enjoy it as you gaze out the window at the falling snow!
Ingredients:
For 4 cups
350 g dark chocolate ION
500 ml full fat milk
1 chilli pepper, cut in half, seeds removed
vanilla extract or seeds from 1/2 vanilla pod
cocoa for serving
Method:
In a pot, mix the chocolate with the milk and the vanilla and heat until you have a homogenised mixture that is simmering.
Remove the pot from the stove and add the chilli pepper. Cover with the lid and leave it aside for 5’ or longer, depending on how spicy you want your chocolate to be.
Remove the pepper, heat the chocolate again, sprinkle some cocoa on top and serve.
P.S. For our chocoholic friends: