(English version here)

Πώς φαντάζεστε ένα στοιχειωμένο, διαβολικό, σκιαχτικό και μακάβριο κέικ;

Εγώ το ονειρεύτηκα ως ένα layer cake με βάσεις από ζουμερό devil’s food cake, χτυπημένη κρέμα ανάμεσα στις στρώσεις, καρδιά από γλυκό, κατακόκκινο γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Επάνω, ένα βουνό από λευκά σοκολατάκια σε σχήμα νεκροκεφαλής, και όλο αυτό, περιχυμένο με το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού.

Η λατινική φράση “memento mori'“ σημαίνει “θυμηθείτε ότι πρέπει να πεθάνετε” και είναι ένα γνωμικό που συμβολίζει το αναπόφευκτο της θνητής μας φύσης. Είναι ένα μοτίβο που απαντάται συχνά στις εικαστικές τέχνες και αποδίδεται με την απεικόνιση νεκροκεφαλών, οστών καθώς και με άλλα στοιχεία που συμβολίζουν το πέρασμα του χρόνου, όπως η κλεψύδρα, τα λιωμένα κεριά ή τα μαραμένα λουλούδια. Οι σχετικές σκέψεις περί θανάτου δεν έχουν σκοπό να μας μελαγχολήσουν - κάθε άλλο! Στόχος είναι να μας θυμίσουν τις προτεραιότητες που θέτουμε στους εαυτούς μας και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, γιατί δεν κρατάει για πάντα.

Φυσικά, για να μπει κανείς στο πνεύμα (μουαχαχά, είδατε τι έκανα;) και να “το ζήσει” σε όλο του το μεγαλείο, χρειάζονται και τα απαραίτητα εφέ.

Υλικά:

Για ένα κέικ με 4 layers, διαμέτρου 16 εκατοστών (για περ. 12-16 άτομα)

Για το παντεσπάνι:

250 γρ αλεύρι μαλακό

350 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

90 γρ κακάο

2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1 κτγ μαγειρική σόδα

1/2 κτγ αλάτι

2 αυγά

230 μλ ξινόγαλα

100 μλ ηλιέλαιο

150 μλ βραστό νερό

Για τη γέμιση και την επικάλυψη:

650 γρ κρέμα γάλακτος 35%

1 βαζάκι γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Για τα σοκολατάκια:

500 γρ λευκή κουβερτούρα

Μέθοδος:

Για το παντεσπάνι:

  1. Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά: αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι.

  2. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου να ενσωματωθούν.

  3. Προσθέτουμε το ξινόγαλα και το ηλιέλαιο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  4. Τέλος, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε μέσα το βραστό νερό.

  5. Ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, το οποίο θα είναι πολύ πιο “νερουλό” από ό,τι ένα συνηθισμένο κέικ.

  6. Στρώνουμε δύο τσέρκια των 16 εκ. με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά τους από την εξωτερική πλευρά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.

  7. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για περίπου 40-50’.

  8. Για να δούμε αν τα κέικ είναι έτοιμα, βυθίζουμε στο κέντρο τους μια οδοντογλυφίδα, η οποία θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.

  9. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ και από την προηγούμενη μέρα και όταν κρυώσουν, να τα τυλίξουμε με μεμβράνη και να τα κρατήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση και την επικάλυψη:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, που πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο, για αρκετά λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να πήξει.

  2. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα κορνέ με στρογγυλή μύτη.

Για τα σοκολατάκια:

  1. Σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, λιώνουμε την κουβερτούρα και γεμίζουμε τα καλούπια-νεκροκεφαλές.

  2. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και τοποθετούμε τα καλούπια στο ψυγείο ώσπου να πήξουν.

  3. Η ποσότητα της συνταγής δίνει περίπου 30-35 σοκολατάκια.

Για τη συναρμολόγηση και το σερβίρισμα:

  1. Κόβουμε το κάθε κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες με ένα πριονωτό μαχαίρι.

  2. Τοποθετούμε την πρώτη φέτα επάνω σε τροχό για τούρτες (ή κατευθείαν στην πιατέλα όπου θα σερβίρουμε) και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά της με σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού.

  3. Με το κορνέ, σχηματίζουμε έναν κύκλο με κρέμα πάνω στην επιφάνεια του κέικ και αφήνουμε έναν μικρότερο κύκλο ελεύθερο στη μέση.

  4. Μέσα σε αυτή τη “θήκη”, τοποθετούμε λίγο γλυκό του κουταλιού με ένα κουταλάκι.

  5. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα και επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο με την τρίτη φέτα.

  6. Στο τέλος, σκεπάζουμε με την τέταρτη φέτα.

  7. Με το κορνέ, καλύπτουμε το κέικ με κρέμα επάνω και στα πλαϊνά του.

  8. Με μια “χτένα” για τούρτες ή με μια σπάτουλα, ισιώνουμε τα πλαϊνά.

  9. Ξεφορμάρουμε τα σοκολατάκια και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια του κέικ.

  10. Αμέσως πριν το σερβίρισμα, στολίζουμε το κέικ με σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού, το οποίο αφήνουμε να “τρέξει” σε διάφορα σημεία.

  11. Για να κόψουμε και να σερβίρουμε το κέικ, αφαιρούμε τα σοκολατάκια από την κορυφή του. Βάζουμε το μαχαίρι κάτω από τη βρύση να τρέχει επάνω του καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, το σκουπίζουμε και κόβουμε. Σε κάθε πιατάκι που σερβίρουμε, τοποθετούμε δύο-τρια σοκολατάκια, και λίγο επιπλέον γλυκό του κουταλιού (προαιρετικά).

Υ.Γ. Περισσότερες ιδέες για το Χαλογουίν: ένα κατακόκκινο κοκτέιλ του πάθους με ρόδι και Campari, ένα “στοιχειωμένο κέικ σοκολάτας, μια αιματηρή πίτα με κράνμπερι και ένα ζουμερό κέικ με κομπόστα από κεράσια.

 

Chocolate Memento Mori cake

How do you envision a haunted, devilish, scary and macabre cake?

I imagined it as a cake with layers of devil’s food sponge, whipped cream in-between the layers and a heart made of sweet, dark red sour cherry preserve. On top, a hill of white chocolates shaped like skulls, finished with red syrup from the preserve running down the sides.

The Latin phrase ‘memento mori’ means ‘remember that you have to die’. It’s a saying that symbolises the inevitability of our mortal nature. This is a motif often seen in the visual arts and is attributed with the depiction of skulls, bones, as well as other elements that are meant to symbolise the passing of time, like the hourglass, melted candles and wilted flours. Thinking about death in this context is not meant to depress or make us melancholic - far from it! The point is to remind us of the priorities we set for ourselves and to enjoy our life, because it doesn’t last forever.

Of course, to get into the spirit (mwahaha, see what I did there?) and really experience this cake, one does need some special effects.

Ingredients:

For a 4 layer cake, 16 cm diameter (gives 12-16 slices)

For the sponge:

250 g soft flour

350 g white caster sugar

90 g cocoa powder

2 tsp baking powder

1 tsp baking soda

1/2 tsp salt

2 medium eggs

230 ml buttermilk

100 ml sunflower oil

150 ml boiled water

For the filling and frosting:

650 g double cream

1 jar of cherry preserve (or cherry jam with pieces of cherries)

For the chocolates:

500 g white chocolate

Method:

For the sponge:

  1. In the mixer’s bowl, whisk all the dry ingredients: flour, sugar, baking powder, soda and salt.

  2. Add the eggs and whisk at a medium speed, until incorporated.

  3. Add the buttermilk and oil and beat until incorporated.

  4. Lower the speed and pour in the boiled water.

  5. Mix until you have a homogenised batter. It will be much more ‘watery’ compared to a usual cake batter.

  6. Cover the bottom and sides of two round cake rings (16 cm) with aluminum foil and place them on a tray.

  7. Divide the batter into the two cake rings and bake in a preheated oven, at 170 degrees, for about 45-50’.

  8. To check if the cakes are ready, insert a toothpick in their center: it needs to come out dry.

  9. Remove the cakes from the oven and let them cool down completely. You can bake the cakes the day before and when they’re cool, cover them with cling film and keep them at room temperature.

For the filling a frosting:

  1. In the mixer’s bowl, whisk the cream (which must be cold, straight from the fridge), for several minutes, until you get hard peaks.

  2. Transfer into a piping bag with a round nozzle.

For the chocolates:

  1. In a bain marie or in the microwave, melt the chocolate and fill the chocolate skull moulds.

  2. Straighten the surface with a spatula and place the moulds in the fridge for the chocolate to set.

  3. The recipe gives about 30-35 chocolate skulls.

For assembling and serving:

  1. Cut each cake into two horizontal slices with a big serrated knife.

  2. Place the first slice on a cake turntable (or straight onto the serving dish) and brush some syrup from the preserve on the surface.

  3. With the piping bag, pipe a circle of cream around the circumference of the cake.

  4. In the centre of the cake place some cherry preserve with a spoon.

  5. Cover with the second slice and repeat, then proceed with the third slice.

  6. In the end, cover with the fourth slice.

  7. Use the piping bag to cover the sides and top of the cake with cream.

  8. With a cake comb or a spatula, smoothen the top and sides.

  9. Demould the chocolates and place them on top of the cake.

  10. Right before serving, decorate the cake with syrup from the cherry preserve, letting it run along the sides.

  11. To cut and serve the cake, remove the chocolates from the top. Run a knife under the tap with hot water for a few seconds, then wipe it clean and cut. On each dish, place two or three chocolates and some extra preserve (optional).

  12. Enjoy! Happy Halloween!

P.S. More Halloween ideas: A ‘passionate’ cocktail with Campari and pomegranate, a ‘ghostly’ chocolate cake, a ‘bloody’ cranberry apple pie, and a ‘gory’ almond cake.

 
 
Previous
Previous

Κρεμ μπριλέ με τσάι και μπαχαρικά της Ινδίας

Next
Next

Αμορτενσία, το μαγικό ερωτικό φίλτρο του Χάρι Πότερ