Φθινοπωρινό brunch στον κήπο με ελληνικές γεύσεις παρέα με το The Healthy Cook και το Bliss Buzz

 

(English version here)

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το κυριακάτικο brunch παρέα με φίλους; Αν προσθέσεις και τον παράγοντα κήπο και μάλιστα με ωραίο, γλυκό, φθινοπωρινό ήλιο, το τερματίζεις. Την περασμένη Κυριακή βρεθήκαμε με τις αγαπημένες μου food bloggers Αθηνά Πάνου (aka Bliss Buzz) και Εύη Σκούρα (The Healthy Cook) και εμπνευστήκαμε -και μαγειρέψαμε μαζί- ένα brunch κάπως πιο ιδιαίτερο: όλα μας τα πιάτα αποτελούνται από γεύσεις και συνταγές ελληνικές - μερικές αμιγώς παραδοσιακές, άλλες με ένα πιο σύγχρονο twist, όλες τους όμως απολαυστικές! Στο blog της καθεμίας μας θα βρείτε τις παρακάτω συνταγές του μενού μας:

Madame Gâteaux

  • Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο

  • Brunch board με ποικιλία γιαουρτιών, φθινοπωρινά φρούτα, μαρμελάδα σύκο και χειροποίητη granola

  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γκανάς σοκολάτας γάλακτος

(Οι συνταγές ακολουθούν)

The Healthy Cook

H Εύη αγαπά τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και της αρέσει να μαγειρεύει υγιεινές συνταγές. Στο blog της θα βρείτε τις αρωματικές μαραθόπιτες και τις πεντανόστιμες μελόπιτες με κηρύθρα που έφτιαξε για το brunch μας, καθώς και άφθονες ιδέες και συνταγές, με δικό της styling και φωτογράφιση.

Bliss Buzz

Με την Αθηνά Πάνου έχετε ξανασυστηθεί μέσω του blog μας, όταν πριν λίγους μήνες μας έδωσε μια συνέντευξη και μας χάρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου της Γλυκά και Υγιεινά από της Εκδόσεις Ψυχογιός. Στο Bliss Buzz ανεβάζει κυρίως γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές, με έμφαση σε εναλλακτικά, πιο υγιεινά υλικά. Εκεί θα βρείτε και τις συνταγές που ετοίμασε για το brunch μας:

Όσο για εμάς, ας ξεκινήσουμε για σήμερα από το brunch board που ετοίμασα: πώς στήνουμε έναν λαχταριστό δίσκο ελληνικού πρωινού; Οπωσδήποτε θα ξεκινήσουμε από το γιαούρτι! Διάλεξα δύο ειδών γιαούρτι, ένα αγελαδινό και ένα κατσικίσιο, και τα δύο βιολογικά. Τα φρούτα που θα συνοδεύσουν το γιαούρτι -αλλά και θα στολίσουν τον δίσκο σας- θα πρέπει σίγουρα να είναι εποχιακά: εγώ επέλεξα σύκα (μιας και έχουμε μόλις λίγες ακόμα μέρες να τα χαρούμε), δαμάσκηνα και σταφύλια φράουλες. Στα τελευταία, έχω τεράστια αδυναμία, οπότε θα τα δείτε και σε άλλες συνταγές τις επόμενες εβδομάδες! Φυσικά, το μέλι και οι μαρμελάδες δεν πρέπει να λείπουν από ένα τέτοιο πρωινό, κι έτσι έβαλα σε ένα βαζάκι μέλι ανθέων και λίγη χειροποίητη μαρμελάδα σύκο που έφτιαξα με τα τελευταία σύκα της συκιάς μου για φέτος (σνιφ). Η μαρμελάδα σύκο, παρεμπιπτόντως, είναι καταπληκτική και πάνω σε αλμυρές μπρουσκέτες με ρικότα ή ανθότυρο, ως ορεκτικό ή ως καναπεδάκια για cocktail party. Μπορείτε, βέβαια, αντί για μαρμελάδα να σερβίρετε κάποιο γλυκό του κουταλιού. Τέλος, το γιαούρτι με φρούτα χρειάζεται σίγουρα και κάτι τραγανό, οπότε ήρθε η μεγάλη στιγμή να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη φανταστική γκρανόλα που αν τη δοκιμάσετε, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει σταθερή παρουσία στο ρεπερτόριό σας. Αυτή τη γκρανόλα μπορείτε να την απολαύσετε με γιαούρτι, με πόριτζ ή και σκέτη σαν ένα γρήγορο energy snack!

Granola

Υλικά:

90 γρ βούτυρο

90 γρ μέλι

40 γρ golden syrup

130 γρ ζάχαρη καστανή

200 γρ βρώμη

40 γρ φουντούκια χοντροκομμένα

110 γρ καρύδια ή πεκάν

60 γρ φιστίκι Αιγίνης

80 γρ αμύγδαλο φιλέ

60 γρ ηλιόσδπορος

110 γρ καρύδα αποξηραμένη

Μέθοδος:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το βούτυρο, το μέλι, το golden syrup και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ώσπου να λιώσουν.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

  3. Περιχύνουμε τα ξηρά υλικά με το μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.

  4. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι η γκρανόλα να πάρει βαθύ καστανό χρώμα. Κάθε 10 λεπτά, ανοίγουμε τον φούρνο και ανακατεύουμε το μείγμα για να ψηθεί από όλες τις πλευρές.

  5. Όταν κρυώσει η γκρανόλα, την τοποθετούμε σε βάζο ή πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τη φυλάμε εκτός ψυγείου για μερικές εβδομάδες.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε και τη συνταγή για τη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, και τον σιμιγδαλένιο χαλβά με γκανάς σοκολάτας γάλακτος. Και μην ξεχνάτε! Περάστε και από το The Healthy Cook και το Bliss Buzz να δείτε τις υπόλοιπες λαχταριστές συνταγές του ελληνικού brunch μας, καθώς και περισσότερες ηλιόλουστες φωτογραφίες!

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Tearoom της Madame Gâteaux

Concept/Food styling: Madame Gâteaux, Bliss Buzz, The Healthy Cook

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης

 

An autumn garden brunch with Greek flavours together with The Healthy Cook and Bliss Buzz

Can you think of a bigger pleasure than Sunday brunch with friends? If you add to that the garden factor, plus a lovely, mellow, autumn sunny day, it’s just perfection. Last Sunday, I got together with two of my favourite fellow food bloggers, Athina Panou (aka Bliss Buzz) and Evi Skoura (The Healthy Cook) and we created together a special kind of brunch: all of out dishes are made with greek flavours and recipes - some strictly traditional, others with a modern twist, but all of them delicious! On each of our blogs, you can find the following recipes:

Madame Gâteaux

  • Crustless spinach pie

  • Brunch board with a variety of yoghurts, autumn fruits, fig jam and handmade granola

  • Semolina halva with a milk chocolate ganache

(Scroll down for my recipes)

The Healthy Cook

Evi loves Greek traditional flavours and she enjoys cooking healthier recipes. On her blog, you will find the aromatic fennel pies and the delicious honey pies that she made for our brunch, as well as numerous other ideas and recipes that she styles and shoots herself.

Bliss Buzz

Athina has been previously introduced to you through our blog, when a few months ago she gave us an interview and we gave a copy of her cookbook away. On Bliss Buzz, she uploads mainly sweet, but also savoury recipes, with an emphasis on alternative, healthier ingredients. On her blog, you will find the recipes she prepared for our brunch:

As for Madame Gâteaux, let’s start with the brunch board I prepared: how do we set up a scrumptious Greek breakfast tray? We must definitely start with the yoghurts! I chose two different types of yoghurt, one low fat cow’s milk and one full fat goat milk, both organic. The fruit that will accompany the yoghurt -and also decorate your tray- will have to be seasonal, for sure: I chose figs (since we only have a few days left to enjoy them), plums, Valencia oranges and strawberry grapes. These grapes are my favourite, so you will see them in more recipes we’ll upload in the following weeks. Honey and jams must, of course, play a major part in this kind of breakfast, so in the little jars you see on the photos, I put some citrus blossom honey and a fig jam that I made with the last figs of my fig tree for this year (sob). Fig jam, by the way, is awesome served on savoury bruschettas with ricotta or anthotyro, as a dinner starter or as cocktails canapes. Alternatively, instead of jams and honeys, you can serve a Greek ‘spoon preserve’ - sour cherry or fig or anything you fancy! And last but not least, yoghurt & fruit definitely needs something crunchy, so this the big moment has finally come: I am going to share with you this FANTASTIC granola that I have developped and perfected over the years. I promise that idf you try it, it will become a staple of your breakfast repertoire. You can enjoy it with yoghurt, porridge or even as a quick energy snack!

Granola

Ingredients:

90 g butter, unsalted

90 g honey of your choice

40 g golden syrup

130 g brown sugar

200 g oats

40 g chopped hazelnuts (raw, unsalted)

110 g walnuts

60 g pistachios (raw, unsalted)

80 g almonds, slivered

60 g sunflower seeds

110 g desiccated coconut

Method:

  1. In a pot, mix the butter, honey, golden syrup and sugar in medium heat, until melted.

  2. In a big bowl, weigh all the dry ingredients.

  3. Pour the mixture of the pot on the dry ingredients and mix well with a spatula.

  4. Spread the mixture on a tray with baking paper and bake in a preheated oven at 170 degrees until the granola gets a deep brown colour. Every 10 minutes, open the oven and mix with a spatula, so that the nuts get cooked on all sides.

  5. When the granola cools down, transfer it in a glass jar or airtight plastic container and keep it in room temperature for a few weeks.

In the following days, we’re going to publish the recipes for our crustless spinach pie and our semolina halva with a chocolate ganache, so stay tuned, folks! And don’t forget: Check out The Healthy Cook and Bliss Buzz for the rest of our delicious Greek brunch recipes, as well as a bunch more beautiful, sunkissed photos!

The photoshoot took place at Madame Gâteaux’s Tearoom

Concept/Food styling: Madame Gâteaux, Bliss Buzz, The Healthy Cook

Photos: Konstantinos Tzemis

 
 
Previous
Previous

Παριζιάνικα φινανσιέ με σταφύλια φράουλα

Next
Next

Μπισκότα βανίλιας με colorblock χρωματιστή σοκολάτα