(English recipe here)

Υπάρχει τίποτα καλύτερο στη ζωή από ένα πλούσιο brunch παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Ειλικρινά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι. Όταν βρίσκομαι σε διατροφή ή δίαιτα, είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να αποχωριστώ - έτσι το βαφτίζω cheat day κι ησυχάζω. Τα bagels είναι ένα από τα ωραιότερα είδη ψωμιού στον κόσμο - και για κάποιο λόγο στη χώρα μας δεν έγιναν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλή. Όσοι έχετε ζήσει ή ταξιδέψει στην Αμερική, σίγουρα θα ξέρετε πως εκεί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, και βέβαια είναι ένα σνακ το οποίο βλέπουμε συνέχεια σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Θα τα συναντήσετε επίσης στους φούρνους της κεντροανατολικής Ευρώπης και ειδικά στην Πολωνία, αφού από εκεί ξεκινησε η ιστορία τους ήδη από το 1600 (ή και παλιότερα ακόμα σύμφωνα με κάποιους ερευνητές), από την εβραϊκή κοινότητα. Μαζί τους οι Εβραίοι από την Πολωνία, αλλά και τη Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ρωσία και Ουκρανία, τα πήραν ως μετανάστες στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα κι έτσι έφτασαν σήμερα να γίνουν σχεδόν σήμα κατατεθέν, θα λέγαμε, της Νέας Υόρκης.

Τι κάνει, όμως, τα bagel τόσο ιδιαίτερα; Η ιδιαίτερη, λαστιχωτή υφή τους. Και πώς γίνεται; Απλούστατα, βράζοντάς τα προτού τα ψήσουμε. Κατά τα άλλα, είναι τόσο εύκολα στην παρασκευή τους όσο και κάθε άλλο ψωμάκι. Μπορείτε να τα αφήσετε σκέτα ή να τα στολίσετε με όποια σποράκια σας αρέσουν. Το ‘everything bagel’ μείγμα καρυκευμάτων που επιλέξαμε εμείς συνηθίζεται πολύ και αποτελείται από ένα μείγμα σπόρων και καρυκευμάτων. Όσο για το με τι θα τα συνοδεύσετε, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες! Ο πιοδημοφιλής συνδυασμός είναι -δικαίως, γιατί είναι αξεπέραστος- ο καπνιστός σολομός με τυρί κρέμα, αλλά τα μπέιγκελς τρώγονται ευχάριστα με πολλά άλλα πράγματα, όπως αλλαντικά (προσούτο, σαλάμι, ζαμπόν, παστράμι), αυγά scrambled ή τηγανητά, λαχανικά (αβοκάντο, τομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι), πίκλες ή άλλου είδους τουρσιά and the list goes on. Εάν έχετε καλεσμένους, ο καλύτερος τρόπος να τα απολαύσετε είναι να φτιάξετε ένα όμορφο πλατό με όλα τα συνοδευτικά, ώστε ο καθένας να διαλέξει ό,τι και όσο του αρέσει. Συμπληρώστε με τον αγαπημένο καφέ του κάθε καλεσμένου ή και -γιατί όχι;- ένα κοκτέιλ όπως Bloody Mary ή μια κανάτα με Mimosa και έχετε ένα τέλειο κυριακάτικο brunch!

Υλικά:

Για 8 μεγάλα bagel

Για τη ζύμη:

10 γρ μαγιά ξηρή

25 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

320 μλ νερό χλιαρό

500 γρ αλεύρι σκληρό

6 γρ αλάτι

Για το μείγμα everything bagel:

1 κτγ αλάτι χοντρό

1 κτσ παπαρουνόσπορος

1 κτσ σουσάμι

1 κτσ μαύρο σουσάμι

1 κτσ κρεμμύδι αποξηραμένο σε νιφάδες

1 κτσ σκόρδο αποξηραμένο σε νιφάδες

1 αυγό χτυπημένο, για άλειμμα

Μέθοδος:

  1. Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το νερό και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 10’, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  2. Μόλις η μαγιά είναι έτοιμη (θα έχει αφρίσει και φουσκώσει ελαφρώς), ζυγίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ.

  3. Με τον γάντζο, χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για αρκετά λεπτά, ώσπου να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

  4. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο, τη δουλεύουμε επάνω στον πάγκο για λίγο και σχηματίζουμε μια μπάλα. Την ξαναβάζουμε στον κάδο και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

  5. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια και τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. Ιδανικά, ζυγίζουμε τα κομμάτια ώστε να έχουν ίδιο βάρος - έτσι τα μπέιγκελ μας θα γίνουν πιο ομοιόμορφα.

  6. Σχηματίζουμε μπαλάκια, όσο πιο λεία και ομοιόμορφα μπορούμε, και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10’.

  7. Στο μεταξύ, ζυγίζουμε όλα τα υλικά για το everything bagel μείγμα σε ένα μπολ.

  8. Ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το βάζουμε να βράσει.

  9. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο λάδι.

  10. Σχηματίζουμε τα μπέιγκελ, ανοίγοντας μια τρύπα στο κέντρο τους.

  11. Βυθίζουμε τα μπέιγκελ στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 1’. Τα αναποδογυρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 1’ και από την άλλη πλευρά. Δεν βάζουμε τα μπέιγκελ όλα μαζί στην κατσαρόλα, ανάλογα με το μέγεθός της μπορούμε να βράζουμε δύο-δύο ή τρία-τρία τη φορά.

  12. Αφαιρούμε με την κουτάλα τα μπέιγκελ που είναι έτοιμα και τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί.

  13. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα everything bagel.

  14. Μόλις είναι έτοιμα, τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.

  15. Μόλις τα μπέιγκελ κρυώσουν, τα μεταφέρουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τα φυλάμε εκτός ψυγείου. Τα καταναλώνουμε εντός της ημέρας ή το πολύ την επομένη.

Ψάχνετε για ιδέες για brunch;

Brunch with home-made bagels

Is there anything better in life than a Sunday brunch or breakfast with your loved ones? I honestly can’t think of anything that tops that. Even when I’m dieting, it’s the one thing I can’t live without - so I just call it my cheat meal and Bob’s your uncle. Bagels are one of the tastiest types of bread in the world, but for some reason, they never became that popular in Greece. The ones of you that have lived or travelled in the US, know that it’s an inextricable part of the Americans’ everyday routine, and of course it’s a snack that we see in so many movies and TV series. You will also find them in all the bakeries of East Europe and especially in Poland, where they originated in the 1600s (or even earlier according to some), by the Jewish community. The Jewish immigrants from Poland, Lithuania, Russia, Ukraine, Latvia and Esthonia were the ones that brought the bagels to the US, when they travelled there in the late 19th century - and from there they became so iconic for New York.

What makes bagels so special, though? It’s their unique, chewy texture. And how do you achieve that? Simply by boiling them before you bake them. Other than that, they are just as easy to make as any other bread. You can leave them plain or top them with any seeds you prefer. The ‘everything bagel‘ seasoning that we chose is also quite common and consists of a mix of seeds and spices. And as for what to stuff them with, the choices are endless! Number one combo is - and rightly so - smoked salmon and cream cheese, but bagels are delicious with lots of other things, like charcuterie (prosciutto, salami, ham, pastrami), scrambled or fried eggs, vegetables (tomato, lettuce, onion), pickles, an the list goes on. If you have guests over, the best way to enjoy them is to create an attractive plateau with all the stuffing options, so that everyone can choose what they like. Pair it with every guest’s favourite coffee or - why not, damn it? It’s Sunday! - a cocktail, like a Bloody Mary or a Mimosa pitcher, and you’ve got the PERFECT Sunday brunch.

Ingredients:

(For 8 large bagels)

For the dough:

10 g dry yeast

25 g white caster sugar

320 ml lukewarm water

500 g strong flour

6 g salt

For the everything bagel seasoning:

1 tsp rock salt or flaky salt

1 tbsp poppy seeds

1 tbsp sesame

1 tbsp black sesame

1 tbsp onion flakes

1 tbsp garlic flakes

1 egg, beaten, for brushing

Method:

  1. In a bowl, weigh the water and add the yeast and sugar. Mix well and leave in a warm place for 10’ to activate the yeast.

  2. When the yeast is ready (it will have foamed and puffed up a little bit), weigh the flour and salt inside the mixer’s bowl and add the yeast mixture.

  3. Mix with the hook at medium speed for several minutes, until you get a smooth dough that comes away from the sides of the bowl.

  4. Take the dough out of the bowl and knead it on the counter for a little bit, shape it into a ball, place it back in the bowl and cover it with cling film or a towel. Leave it in a warm place for 1 hour to double in size.

  5. Take the dough out of the bowl, knead it to knock the air out and divide it into 8 pieces. Ideally, use a scale to make sure all the pieces are the same size.

  6. Shape balls, as smooth as you can, and cover them with cling film or a towel. Leave them to rest for 10’.

  7. In the meantime, put all of the ‘everything bagel’ seasoning in a bowl and mix.

  8. Prepare a big pot with water and bring it to boil.

  9. Lay a tray with baking paper and brush it with some oil.

  10. Shape the bagels, by opening a whole in the middle.

  11. Sink the bagels in the boiling water and let them boil for 1’. Turn them upside down with the help of a slotted spoon and let them boil for 1’ minute. Don’t crowd them: it’s better to do them two by two or three by three, depending on how big your pot is.

  12. Remove the bagels that are ready with the slotted spoon and place them on the tray.

  13. Brush their surface with egg and sprinkle them with the seasoning.

  14. When they’re all ready, bake them at 220 degrees in a preheated oven, until they get a little bit of colour on the surface.

  15. Once they bagels are cool, transfer them in an airtight container to keep fresh. Serve the same day.

Are you looking for more brunch ideas?

 
 
Previous
Previous

Μπισκότα βανίλιας με colorblock χρωματιστή σοκολάτα

Next
Next

Ζελεδάκια με λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί