Το σοκολατένιο κέικ της Ματίλντα
“Πολύ προσεκτικά το αγόρι άρχισε να κόβει μια λεπτή φέτα από το πελώριο κέικ. Ύστερα ακούμπησε κάτω το μαχαίρι και άρχισε πολύ αργά να το τρώει. Η σοκολάτα έλιωνε στα δάχτυλά του.
-Είναι καλό, έτσι δεν είναι; ρώτησε η Τράντσμπουλ.
-Πολύ καλό, είπε το αγόρι, μασουλώντας και καταπίνοντας. Τελείωσε τη φέτα του.
-Πάρε κι άλλη μία.”
Ματίλντα, Ρόαλντ Νταλ, 1988
(Μετάφραση Κώστια Κοντολέων, 1990, εκδόσεις Ψυχογιός)
Σας συμβαίνει κι εσάς όταν διαβάζετε ένα βιβλίο και σε μια σκηνή αναφέρεται ένα γλυκό, να σας κάθεται στο μυαλό και να θέλετε μετά οπωσδήποτε να το φάτε;
Στη Ματίλντα, το διάσημο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, του αγαπημένου συγγραφέα των παιδικών μου χρόνων, υπάρχει μια σκηνή, όπου η μισητή διευθύντρια του σχολείου της, η Τράντσμπουλ, για να τιμωρήσει έναν μικρό τροφαντό μαθητή, τον Μπρους Μπογκτρότερ επειδή έκλεψε το κέικ της μαγείρισσας, τον αναγκάζει να φάει ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ μπροστά σε ολόκληρη την τάξη. Ο Μπρους ξεκινά με ενθουσιασμό, προσπαθεί, αγκομαχά, και στο τέλος τα καταφέρνει, και ολόκληρη η τάξη τον χειροκροτεί και ζητωκραυγάζει για την πανηγυρική νίκη του επί της μισητής διευθύντριας. Η σκηνή έχει γίνει διάσημη και από την ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από το 1996 (δείτε την εδώ).
Αυτό το κέικ τριβέλιζε το μυαλό μου για χρόνια και χρόνια, ώσπου ήρθε η στιγμή που πέτυχα την ταινία στο Νέτφλιξ και αποφάσισα με συνοπτικές διαδικασίες ότι έπρεπε να το φτιάξω. Το βιβλίο δεν αναφέρει για τι είδους κέικ πρόκειται, οπότε πέρα από το ότι ήταν ένα ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΪΚ, έπρεπε τελικά να αυτοσχεδιάσω.
Αφού το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα, κατέληξα στον εξής συνδυασμό. Για μένα, ένα καλό σοκολατένιο κέικ, πρέπει να έχει δύο πράγματα: πρώτον, να έχει έντονη τη γεύση του κακάο, ώστε να γεύεσαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σοκολάτα και δεύτερον, πρέπει να μη λιγώνει. Η επικάλυψη, σκέφτηκα, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε γκανάς, για να λιώνει στο στόμα. Για τη βάση, επέλεξα το Devil’s Food Cake, ένα κέικ του αμερικανικού Νότου, που είναι ό,τι πρέπει για αυτή την περίπτωση διότι είναι τρόμερά αφράτο και ελαφρώς άγλυκο - το απόλυτο συνταίριασμα για τη γκανάς. Το κέικ αυτό δεν θέλει φιοριτούρες και στολίδια, ούτε λείο φινίρισμα: έτσι ακριβώς το βλέπουμε και στην ταινία: είναι ένα απλό, σπιτικό κέικ. Οπότε, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να αλείψετε παντού την γκανάς με μια σπάτουλα και στη συνέχεια να κάνετε βουτιά σε αυτό τον σοκολατένιο παράδεισο.
Υλικά:
(Για 1 κέικ διαμέτρου 16 εκ. με 2 layers)
Εξοπλισμός:
2 στρογγυλά τσέρκια διαμέτρου 16 εκ.
Για το κέικ:
250 γρ αλεύρι μαλακό
350 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
90 γρ κακάο
2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1 κτγ μαγειρική σόδα
1/2 κτγ αλάτι
2 αυγά
230 μλ ξινόγαλα
100 μλ ηλιέλαιο
150 μλ νερό βραστό
Για την γκανάς:
300 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
400 γρ κουβερτούρα
Μέθοδος:
Για το κέικ:
Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά: αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μπέικιν πάουντερ, σόδα, αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το ξινόγαλα και το ηλιέλαιο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν. Τέλος, χύνουμε μέσα το βραστό νερό και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, το οποίο θα είναι πολύ ρευστό.
Ντύνουμε τα τσέρκια με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί του φούρνου. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο. Τεστάρουμε το κέικ βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε επάνω στον πάγκο να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε.
Για την επικάλυψη:
Τοποθετούμε την κουβερτούρα σε κομματάκια σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση, τη χύνουμε επάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώσπου η σοκολάτα να λιώσει εντελώς και να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Όταν η γκανάς έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την τοποθετούμε για μερικά λεπτά στο ψυγείο, ώστε να σφίξει τόσο που να μπορούμε να την αλείψουμε εύκολα με μια σπάτουλα.
Παίρνουμε το ένα κέικ και αλείφουμε την επιφάνειά του με γκανάς. Σκεπάζουμε με το δέυτερο κέικ και αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του με γκανάς. Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο ώστε να σφίξει η γκανάς και επαναλαμβάνουμε με μια δεύτερη στρώση. Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο, και το βγάζουμε έξω για λίγη ώρα προτού σερβίρουμε, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Matilda’s chocolate cake
Recipe in English
Does it happen to you as well, when you’re reading a book and there is a dessert referenced in a scene, said dessert gets stuck in your head and you just HAVE to have it?
In Matilda, the famous book by Roald Dahl, my favourite writer of my childhood, there is a scene, where the despised headmistress of the school, Trunchbull, in order to punish a young chubby schoolboy, Bruce Bogtrotter, for stealing the cook’s cake, she makes him eat an ENTIRE GIANT CHOCOLATE CAKE in front of the whole classroom. Bruce starts enthusiastically -albeit a little scared- continues, tries hard, huffs and puffs, and in the end he manages to eat the whole thing, with the class clapping and cheering for his victory upon the awful headmistress. The scene has also become famous from the cinematic version of the book from 1996 (watch it here).
This cake had been bugging my mind for years and years, until I recently caught the movie on Netflix and decided that I just HAD to make it. The book doesn’t mention what kind of cake it is, so apart from the fact that it was an OBVIOUSLY SCRUMPTIOUS CHOCOLATE CAKE, I had to improvise.
When I though it over, I concluded on the following combo. For me, a great chocolate cake has to have two things: first, an intense cocoa flavour, so that you can REALLY taste the chocolate and second, to not overwhelm you. The frosting, I thought, HAS to be a ganache, so that it melts in your mouth. For the base, I chose a Devil’s Food Cake, a cake from the American South, which is perfect for this case, since it’s very fluffy and slightly on the unsweet side - the perfect partner for a rich ganache. This cake does not need flourishes and decorations, or a smooth finishing: that’s how we see it in the movie, too: a simple, home-made cake. So, all you have to do, is spread the ganache generously all over it with a spatula and then dive into this chocolate heaven.
Ingredients:
(For a 16 inch double-layer cake)
Equipment:
2 round 16 cm cake rings
For the cake:
250 g soft flour
350 g white caster sugar
90 g cocoa
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 eggs
230 ml buttermilk
100 ml sunflower oil
150 ml boiling water
For the frosting:
300 ml double cream
400 g dark chocolate
Method:
For the cake:
In the bowl of the mixer, mix all the dry ingredients: flour, sugar, cocoa, baking powder, baking soda and salt. Add the eggs and beat until incorporated. Add the oil and buttermilk and mix until incorporated. Add the boiled water and mix at a low speed until you get a homogenous batter, which will be of pouring consistency.
Wrap aluminum foil around the bottom of the two cake rings, place them on a baking tray and divide the batter between them. Bake at 170 degrees in a preheated oven. Test the cakes by inserting a toothpick in one of them. If it comes out dry, they are ready.
Remove the cakes from the oven and leave them on a rack to cool down completely before you demould them and frost them.
For the frosting:
Put the chocolate, broken into small pieces, in a big bowl. Put the cream in a pot and when it boils, pour it over the chocolate. Mix well until the chocolate melts and you have a smooth, thick ganache. Leave it to cool down completely. When it comes to room temperature, place it in the fridge for a few minutes to harden to a spreadable consistency.
Spread some ganache on the top of the first cake. Cover with the second cake and spread some more ganache on its top and sides. Place the cake in the fridge for a few minutes. Repeat with a second coating of ganache. Keep the cake in the fridge and take it out for a few minutes to half an hour before serving, so that it comes to room temperature.