Μαρμπρέ κέικ με σιρόπι από φρέσκιες φράουλες

 
 
 

Συχνά αναρωτιέμαι αν μας αρέσουν τόσο πολύ οι φράουλες επειδή ακριβώς μπορούμε να τις απολαύσουμε μόνο για ένα σύντομο διάστημα κάθε χρόνο. Αν ας πούμε ήταν διαθέσιμες όλη τη χρονιά, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, μήπως τελικά τις σνομπάραμε κάπως; Δεν ξέρω, αλλά το σίγουρο είναι πως κάθε χρόνο, από τον Απρίλη ως τα μέσα του Ιούνη προσπαθώ να χωρέσω στο πρόγραμμα του blog και στο μενού του Tearoom όσο πιο πολλές φραουλοσυνταγές προφταίνω, αλλά και να απολαύσω όσο περισσότερες ωμές φράουλες προλαβαίνω γενικότερα, μαζί με τα pancakes, τις βάφλες, τα French toast και τα Dutch babies που φτιάχνουμε για το καθιερωμένο μας κυριακάτικο οικογενειακό πρωινό.

Είναι όμως και κάτι ακόμα που με συναρπάζει όσον αφορά τις φράουλες: η γεύση τους μου ξυπνά μια νοσταλγία για την παιδική μου ηλικία. Τότε που η αγαπημένη μου γεύση παγωτού ήταν η φράουλα, μια φράουλα με εκείνο το τεχνητό άρωμα που είχαν τα παγωτά του περιπτέρου. Αλλά και τότε που η μαμά μου ζαχάρωνε τις φράουλες και τις έβαζε στο ψυγείο, κι έπρεπε να κάνω υπομονή μερικές ώρες πριν τις φάμε, για να τραβήξουν τη ζάχαρη και να γλυκάνουν. Τότε, όπως είναι φυσικό, αγαπούσα τις πιο έντονα γλυκιές γεύσεις. Μεγαλώνοντας, προτιμώ τις φράουλες σκέτες - ώριμες, να έχουν μεν γλυκάνει, αλλά με την υπόξινη γεύση τους να γαργαλάει τα πλαϊνά της γλώσσας.

Αυτό το κέικ είναι πραγματικά υπέροχο: το σιρόπι φράουλας του δίνει ένα διακριτικό, αλλά απόλυτα γνήσιο άρωμα φράουλας, και σας προτείνω να το απολαύσετε μαζί με μερικές φρέσκιες, δροσερές από το ψυγείο φράουλες, κομμένες στα δύο, για να το απογειώσετε.

Το σιρόπι φράουλας μπορείτε να το φτιάξετε και σε μεγαλύτερη ποσότητα και να το φυλάξετε στο ψυγείο, σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Οι ιδέες που μου έρχονται κατά νου είναι άπειρες, αλλά πρόχειρα-πρόχειρα, θα σας πω μερικές: προσθέστε το στο τζιν τόνικ σας ή σε μια λεμονάδα, περιχύστε το στα pancakes σας ή φτιάξτε ένα φραουλογάλα για τους μικρούς της οικογένειας που θα ξετρελαθούν!

Υλικά:

(Για ένα loaf cake)

Για το σιρόπι:

400 γρ ώριμες φρέσκιες φράουλες, καθαρισμένες και πλυμένες

3 κτσ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Για το κέικ και τη διακόσμηση:

160 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό

300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 αυγά

330 γρ αλεύρι μαλακό

2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1/2 κτγ μαγειρική σόδα

1/4 κτγ αλάτι

170 γρ crème fraîche (ξινόκρεμα)

60 μλ γάλα πλήρες

Όλο το σιρόπι φράουλας που φτιάξαμε (βλ. συνταγή)

ροζ ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

λίγη ζάχαρη άχνη

μερικές φρέσκιες φράουλες

 
 

Μέθοδος:

Για το σιρόπι:

Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τις φράουλες ώστε να πολτοποιηθούν. Βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε διαρκώς ώστε να μην κολλήσει, ώσπου να μειωθούν τα υγρά τους και να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι. Η ποσότητα που θα πάρουμε θα είναι περίπου 1/3 με 1/2 της κούπας.

Για το κέικ:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Προσθέτουμε στο μίξερ τα ξηρά υλικά του μπολ εναλλάξ με τα υγρά υλικά (το γάλα και την ξινόκρεμα) και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Βάζουμε το μισό από το μείγμα σε ένα δεύτερο μπολ.

Προσθέτουμε το σιρόπι στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χρώμα. Εάν το μείγμα γίνει πολύ αραιό, του προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Βάζουμε στη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε βουτυρώσει καλά, εναλλάξ κουταλιές από το σκέτο μείγμα κέικ και από το μείγμα με το σιρόπι φράουλας.

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, ώσπου το κέικ να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Τεστάρουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε για να το ξεφορμάρουμε.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με φρεσκοκομμένες φράουλες.

Marbled loaf cake with fresh strawberry syrup

Recipe in English

I often wonder if, perhaps, we like strawberries so much precisely because we only have a small window every year to enjoy them. If, let’s say, they were available all year round, like bananas for example, would we maybe snob them somehow? I don’t know, but what I do know with certainty is that every year, from April until early June, I find myself trying to fit as many strawberry recipes as I can in the blog’s schedule and the Tearoom’s menu, and also stuff my face with as many raw strawberries as I possibly can, with the pancakes, waffles, French toasts and Dutch babies we make for our Sunday family breakfasts.

There is also something else that excites me as far as strawberries are concerned: their taste evokes a sweet nostalgia for my childhood. Back when my favourite ice cream flavour was strawberry, but that artificial strawberry flavour you’d get with supermarket ice creams. And when my mom used to sprinkle strawberries with sugar and put them in the fridge, and I had to patiently wait for a few hours for the sugar to dissolve and sweeten them before I could devour them. As a grown-up, I prefer them as they are - ripe, so that they get sweeter, but with a slightly sour taste sending a kick down the sides of my tongue.

This cake is truly amazing: the strawberry syrup gives it a discreet, yet totally authentic strawberry flavour, and I suggest you enjoy it with some freshly cut, cool-from-the-fridge strawberries cut in two.

You can make a bigger quantity of syrup and keep it in the fridge, inside a sterilised jar. A million ideas pop into mind, but off the top of my head, I will just tell you a few: add it to your G&T or your lemonade, pour it over your pancakes or make a strawberry milk that the little ones of the family will simply go crazy over!

 
 

Ingredients:

For the strawberry syrup:

400 g ripe strawberries, washed and de-cored

3 tbsp white caster sugar

For the cake and decoration:

160 g unsalted butter, soft

300 g white caster sugar

4 eggs

330 g soft flour

2 tsp baking powder

1/2 tsp baking soda

1/4 tsp salt

170 g crème fraîche (sour cream)

60 ml milk (full fat)

All the syrup we made (see above)

pink or red food colouring (if we want)

powder sugar

some fresh strawberries

 
 

Method:

For the syrup:

In the food processor, we blend the strawberries down to a puree.

In a small pot, we put the strawberries together with the sugar and we cook, in a very low temperature, mixing constantly, until they reduce and we get a thick, pourable syrup. We should get a quantity of about 1/2 to 3/4 of a cup.

For the cake and decoration:

In the bowl of the mixer, beat the butter and sugar together, until fluffy.

Add the eggs, one by one, and beat until the mixture becomes fluffy.

In a bowl, mix together the dry ingredients (flour, baking powder, baking soda, salt).

Add the dry ingredients to the mixer interchangeably with the wet ingredients (sour cream and milk) and mix until incorporated.

Remove have of the cake mix to a separate bowl.

Add the strawberry syrup to the mixer and beat until incorporated. If the mix is too thin, add a little bit of flour. At this stage, you can also add a little bit of food colouring, if you want a more vibrant pink colour for your cake.

Add the two cake mixes to your loaf mould interchangeably.

Bake at a preheated to a 170 degrees oven, until it gets a golden brown colour.

Test the cake by sinking a toothpick in: if it comes out dry, it’s done.

Remove the cake from the oven and wait for it to cool down completely before you de-mould it.

Sprinkle with powdered sugar and serve with some freshly cut strawberries on top.

 
 
Previous
Previous

Γαλλικό ψωμί fougasse με ελιές και δεντρολίβανο

Next
Next

Μπισκότα με φιστικοβούτυρο και Nutella