Κροστίνι με ροκφόρ, αχλάδι και μέλι manuka

 

Αν ανήκετε -όπως κι εμείς- στην κατηγορία όσων έχουν λίγο κουραστεί από τα μεγάλα και βαριά γεύματα τις μέρες των γιορτών και αναζητούν κάτι πιο ανάλαφρο, αυτή η πρόταση είναι για εσάς.

Είτε το βράδυ της παραμονής, που θέλετε να τσιμπήσετε κάτι μαζί με το κρασί που φυλάγατε τόσο καιρό για μια ιδιαίτερη περίσταση, είτε για το μεσημεράκι της Πρωτοχρονιάς σαν ένα μικρό γκουρμέ brunch, αυτά τα κροστίνι όχι μόνο θα τέρψουν τον ουρανίσκο σας, αλλά θα κάνουν και καλό στην υγεία σας!

Αν δεν γνωρίζετε ήδη το μέλι manuka, θα σας πω καταρχάς πως πρόκειται για ένα πραγματικό δώρο της φύσης. Όπως και κάθε άλλο μέλι, θα μου πείτε ίσως, και ως έναν βαθμό αυτό ισχύει, αφού άλλωστε στη χώρα μας παράγονται εξαιρετικής ποιότητας μέλια. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει το μανούκα ξεχωριστό;

Η καταγωγή του είναι από τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι αυτόχθονες για πολλούς αιώνες το χρησιμοποιούσαν πρώτα και κύρια ως γιατρικό, γιατί έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Τα δέντρα μανούκα καλλιεργούνται μόνο στη Νέα Ζηλανδία (και τα πέριξ νησιά), τα λουλούδια τους είναι λευκά και λεπτεπίλεπτα και η άνθισή τους διαρκεί μόλις δύο ως έξι εβδομάδες. Για να διατηρηθούν οι ιδιότητες των συστατικών του, ο τρόπος συγκομιδής και φύλαξής του είναι πολύ συγκεκριμένος. Το μέλι δεν υφίσταται παστερίωση, ενώ παράγεται από μελίσσια στα οποία δεν γίνεται χρήση αντιβιοτικών ή άλλων χημικών προσθέτων.

Το manuka είναι, λοιπόν, πλούσιο σε αμινοξέα και ιχνοστοιχεία και έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση, την οποία οφείλει στην ουσία μεθυλογλυοξάλη (MGO). Σύμφωνα με έρευνες, η ουσία αυτή το καθιστά 100 φορές πιο δραστικό από το κοινό μέλι. Η μεθυλογλυοξάλη είναι φυσικό θεραπευτικό κατά των μυκήτων, εντερόκοκκων, σταφυλόκοκκων και βακτηρίων. Ο τρόπος για να ξεχωρίσουμε το αυθεντικό μέλι μανούκα είναι, λοιπόν, αφενός η προέλευσή του (αφού προέρχεται αποκλειστικά από τη Νέα Ζηλανδία) και αφετέρου η περιεκτικότητά του σε MGO. Ελέγχουμε, λοιπόν, πάντοτε στην ετικέτα αυτούς τους δυο παράγοντες. Η περιεκτικότητα σε MGO ποικίλει. Αναλογικά, λοιπόν, το μέλι MGO 100+ είναι ήδη υψηλής ποιότητας, ενώ το MGO 550+ έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε μεθυλογλυοξάλη που διατίθεται στο εμπόριο.

Το μανούκα χρησιμοποιείται ως ίαμα εσωτερικά και εξωτερικά. Εσωτερικά, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αμυγδαλίτιδων, βρογχίτιδων, ιγμορίτιδων, στοματικών φλεγμονών και γαστρεντερίτιδων. Επίσης, χρησιμοποιείται και στη γηριατρική για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης και την αύξηση της ενέργειας των ηλικιωμένων. Εξωτερικά, έχει βρεθεί πως επηρεάζει την ελαστικότητα του δέρματος και έχει αναπλαστική δράση. Έτσι, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, της ακμής και των εγκαυμάτων, αλλά θα το δούμε να χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς, όπως μάσκες ή κρέμες προσώπου.

Ίσως τώρα, λοιπόν, καταλαβαίνετε γιατί είναι τόσο υψηλή η τιμή του μελιού μανούκα. Προφανώς δεν είναι ένα μέλι που θα το χρησιμοποιήσουμε σε παρασκευές σε μεγάλες ποσότητες ή σε ανάμειξη με άλλα προϊόντα, γιατί έτσι χάνεται η ουσία του. Ένα κουταλάκι του γλυκού, όμως, κάνει τεράστια διαφορά σε γεύση, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τα εξαιρετικά οφέλη του στον οργανισμό μας!

Μπορείτε, επομένως, να απολαύσετε το μανούκα μέσα σε smoothies, σε ζεστά ροφήματα, περιχυμένο σε γιαούρτι και φρέσκα φρούτα ή αλειμμένο σε φέτες ψωμιού για το πρωινό σας.

Εμείς, στη σημερινή μας συνταγή, το σερβίρουμε μαζί με τα εξαιρετικά βιολογικά αχλάδια της ποικιλίας Santa Maria, βιολογικό τυρί ροκφόρ, επάνω σε φρυγανισμένες φέτες κλασικής γαλλικής μπαγκέτας. Προτείνουμε να το συνοδεύσετε με ένα ξηρό ροζέ, όπως το L’ esprit du Lac του Κυρ-Γιάννη ή με ένα αφρώδες ροζέ όπως το Peleano με άρωμα τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών που έχω αγαπήσει πολύ τελευταία.

Όλα αυτά τα υπέροχα προϊόντα μπορείτε να τα προμηθευτείτε όπως κι εμείς από το αγαπημένο μας παντοπωλείο 4 Seasons Bio που πρόσφατα ξεκίνησε να διαθέτει εύκολα και γρήγορα τα προϊόντα του σε όλη τη χώρα μέσω του e-shop του. Περισσότερα για το 4 Seasons μπορείτε να δείτε και στο προηγούμενό μας post., της χριστουγεννιάτικης συνταγής μας για κέικ βανίλιας με πέταλα λουλουδιών.

Υλικά:

1 κλασική γαλλική μπαγκέτα, ή κάποιο άλλο ψωμί με τραγανή κόρα

λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

βιολογικό τυρί ροκφόρ Papillon

βιολογικά αχλάδια Santa Maria Αειφόρος Γη

βιολογικά καρύδια Αειφόρος Γη

αυθεντικό μέλι manuka +250MGO

Μέθοδος:

  1. Κόβουμε τη μπαγκέτα σε λεπτές φέτες και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

  2. Ψήνουμε τις φέτες στο γκριλ ώσπου να γίνουν τραγανές.

  3. Κόβουμε το αχλάδι σε πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε επάνω σε κάθε φέτα.

  4. Πάνω σε κάθε φέτα τοποθετούμε λίγο θρυμματισμένο ροκφόρ.

  5. Πασπαλίζουμε με χοντροσπασμένα καρύδια.

  6. Ραντίζουμε με μέλι manuka και σερβίρουμε τα κροστίνι ζεστά, μαζί με το κρασί.

Κάπου εδώ, θα σας ευχηθούμε καλή χρονιά! Ας ελπίσουμε το 2021 να πάει καλύτερα από το 2020, να φέρει το πολυπόθητο τέλος της πανδημίας και να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε πια στην κανονικότητα!

 
 
Previous
Previous

Τα English muffins της Τζέιν Ωστεν για το πρωινό σας

Next
Next

Angel food κέικ με καψαλισμένη μαρέγκα και κρέμα λεμονιού