Κραμπλ με μήλα, κυδώνια και ρόδι

 

(English recipe here)

Ενδεχομένως να απορείτε που δεν έχουμε δείξει μέχρι στιγμής ένα κραμπλ με φρούτα. Η αλήθεια είναι πως αν και στο σπίτι το φτιάχνω αρκετά συχνά -άλλωστε είναι και πεντανόστιμο και πανεύκολο - αντικειμενικά δεν είναι το πιο φωτογενές γλυκό του κόσμου. Το Σαββατοκύριακο όμως που μας πέρασε έφτιαξα αυτό το κραμπλ που ήταν τόσο νόστιμο που αποφάσισα να ξεπεράσω τη συστολή μου και να κάνουμε μια απόπειρα να σας το παρουσιάσουμε. Τα κυδώνια και τα μήλα Στάρκιν είναι ό,τι πρέπει για ψήσιμο, ενώ το ρόδι, εκτός από το ρουμπινένιο του χρώμα χαρίζει και την απαραίτητη στυφάδα για να εξισορροπήσει τις γλυκές τους γεύσεις. Στο κραμπλ πρόσθεσα και χοντροσπασμένα καρύδια πεκάν, που το βοηθούν να κρατήσει την υφή του τραγανή, όμως εσείς μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με όποιους ξηρούς καρπούς σας αρέσουν.

Υλικά:

(Για ένα ταψάκι 20 x 20 εκ.)

Για τα φρούτα:

2 κυδώνια

3 μήλα Στάρκιν Ζαγοράς Πηλίου

χυμός από 1/2 λεμόνι

70 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

70 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομματάκια

1/2 κτγ κανέλα

1/2 κτγ κάρδαμο

1/2 κτγ τζίντζερ

3 κτσ κορνφλάουρ

σπόροι από 1/2 ρόδι

Για το κραμπλ:

70 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, σε κομματάκια

70 γρ αλεύρι γοχ

40 γρ βρώμη

70 γρ ζάχαρη καστανή

50 γρ καρύδια πεκάν χοντροσπασμένα

1 πρέζα αλάτι

Μέθοδος:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά του κραμπλ: το βούτυρο, το αλεύρι, τη βρώμη, τα πεκάν και το αλάτι.

  2. Δουλεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά τρίβοντάς τα, ώσπου να αποκτήσει το μείγμα μας υφή σαν χοντρή άμμος.

  3. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για να σφίξει η ζύμη.

  4. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

  5. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα μπαχαρικά (κανέλα, κάρδαμο, τζίντζερ) και σιγοβράζουμε ώσπου να λιώσει το βούτυρο.

  6. Ρίχνουμε μέσα τα κομμένα φρούτα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν λίγο.

  7. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πασπαλίζουμε το κορνφλάουρ πάνω στα φρούτα και ανακατεύουμε καλά.

  8. Μεταφέρουμε τα φρούτα σε ένα ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω τους τους σπόρους του ροδιού.

  9. Βγάζουμε το κραμπλ από το ψυγείο και καλύπτουμε την επιφάνεια των φρούτων.

  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίρπου 20’, ώσπου το κραμπλ να ροδίσει. Αν, όμως, θέλουμε τα φρούτα μας να είναι πολύ μαλακά, προκειμένου να μη μαυρίσει η ζύμη, τη σκεπάζουμε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε περισσότερη ώρα.

  11. Σερβίρουμε το κραμπλ ζεστό, είτε σκέτο είτε μαζί με παγωτό βανίλια ή κρέμα ανγκλέζ. Όσο περισσέψει, το φυλάμε στο ψυγείο και το ξαναζεσταίνουμε πριν το σερβίρισμα.

Υ.Γ. Μερικές ακόμα συνταγές με μήλα και κυδώνια!

 

Apple, quince & pomegranate crumble

Perhaps some of you guys wonder how come we haven’t showed a fruit crumble yet on the blog. The truth is that although at home I bake them all the time - it is, after all a very simple, easy and delicious dessert - but it isn’t the most photogenic dish in the world. Last weekend, though, I made this crumble and it was SO DELICIOUS that I decided to overcome my artistic reserve and attempt to present it to you. Quinces and Starking apples are perfect for baking, and pomegranate, besides its ruby colour, gives this dessert the necessary tartness to balance the overall sweet flavour. I added roughly chopped pecans to the crumble, which help it keep its texture crunchy, but you can substitute them with any other nuts you like.

Ingredients:

(For a tray 20 x 20 cm)

For the fruit:

2 quinces

3 Starking apples

juice of half a lemon

70 g white caster sugar

70 g butter, unsalted, diced

1/2 tsp cinnamon

1/2 tsp cardamom

1/2 tsp ginger

3 tbsp cornflour

seeds of 1/2 pomegranate

For the crumble:

70 g all purpose flour

40 g oats

70 g brown sugar

50 g pecan nuts, roughly chopped

1 pinch of salt

70 g butter, unsalted, cold, diced

Method:

  1. In a bowl, mix the crumble ingredients: flour, oats, sugar, pecans, salt and butter.

  2. Work with your hands, rubbing the ingredients, until your mixture has a sandy texture.

  3. Place the bowl in the fridge so that the dough firms up a little bit.

  4. Prepare the fruit: peel the apples and quinces and dice them. Place them in a bowl and pour the lemon juice over them as you keep chopping, so that they don’t go brown.

  5. In a pot, mix the white sugar, butter and spices (cinnamon, cardamom, ginger) in low heat, until the butter melts.

  6. Add the apples and quinces and simmer until they soften up a little bit.

  7. Remove the pot from the stove, sprinkle the cornflour over the fruit and mix well.

  8. Transfer the fruit inside a tray and add scatter the pomegranate over them.

  9. Take the crumble off the fridge and cover the surface of the fruit with it.

  10. Bake in a preheated oven, at 180 degrees, for about 20’, until the crumble gets a golden brown colour. If, however, you like your fruit quite soft, keep baking, but cover the top of the tray loosely with a piece of foil, so that it doesn’t darken too much.

  11. Serve the crumble warm, plain or with vanilla ice cream or custard. Keep the leftovers in the fridge and warm again in the oven or microwave before serving.

P.S. Here are some more apple and quince recipes!

 
 
Previous
Previous

Χριστουγεννιάτικο μαρμπρέ red velvet κέικ

Next
Next

Μίνι μάφινς με κολοκύθα και κακάο