(English recipe here)

Χορταίνεται η κολοκύθα; Όχι βέβαια! Άλλη μια γλυκιά συνταγή λοιπόν, όσο είναι ακόμα η εποχή της. Αυτά τα μικροσκοπικά μάφιν σε μέγεθος μπουκίτσας είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, για να σας κόψουν τις νυχτερινές λιγούρες (τρώτε ένα - σας περνάει η λιγούρα- δεν έχετε τύψεις, γιατί τι είναι μωρέ; μια μπουκίτσα), αλλά και για να τα απολαύσετε ως πρωινό μαζί με ένα ωραίο άλειμμα με κακάο.

Και μην ξεχνάτε το καλύτερο tip για τις κολοκύθες που θα διαβάσετε ποτέ: Ναι, η κολοκύθα είναι κόπος - αλλά αξίζει τον χρόνο που θα ξοδέψετε για να την ψήσετε. Πώς, λοιπόν, θα τον εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο;

Παίρνετε μια μεγάααλη κολοκύθα

Την κόβετε, την ψήνετε στους 200

Την καθαρίζετε από φλούδα, σπόρια και ίνες

Την τεμαχίζετε και τη χωρίζετε σε μερίδες

Τη φυλάτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη και έτσι μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε για πολλές κολοκυθοσυνταγές, γλυκές και αλμυρές!

Υλικά:

(Για περίπου 50 μίνι μάφιν)

250 γρ αλεύρι μαλακό

150 γρ ζάχαρη καστανή

1 κτγ μαγειρική σόδα

1/4 κτγ αλάτι

2 κτγ κανέλα, σε σκόνη

1/2 κτγ τζίντζερ σε σκόνη

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1/4 κτγ γαρύφαλο, σε σκόνη

2 αυγά

80 μλ ηλιέλαιο

225 γρ κολοκύθα ψημένη

240 μλ γιαούρτι 5% λιπαρά

25 γρ κακάο σε σκόνη

Μέθοδος:

  1. Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, αλάτι, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο) και τα ανακατεύουμε.

  2. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να ενσωματωθούν.

  3. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε την κολοκύθα μαζί με λίγο από το ηλιέλαιο, ώσπου να έχουμε έναν λείο πολτό.

  4. Προσθέτουμε τον πολτό κολοκύθας, το υπόλοιπο ηλιέλαιο και το γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  5. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μπολ και στο ένα από αυτά προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά ώσπου να ενσωματωθεί.

  6. Γεμίζουμε ένα κορνέ με το σκέτο μείγμα και ένα με το μείγμα κακάο.

  7. Βουτυρώνουμε τα φορμάκια μας και βάζουμε με το κορνέ λίγο από το κάθε μείγμα εναλλάξ, γεμίζοντάς τα φορμάκια κατά τα 2/3.

  8. Ψήνουμε για μερικά λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ώσπου τα μάφιν να σηκώνονται με ευκολία από τη φόρμα.

  9. Βγάζουμε τα μάφιν από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε.

  10. Φυλάμε τα μάφιν σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για 4-5 μέρες.

 

Υ.Γ. Αγαπάτε την κολοκύθα; Κι εμείς!

Pumpkin and cocoa mini muffins

Can we ever have too much pumpkin? Can you? Can anyone, really? I don’t think so. Which is why I have yet another pumpkin recipe here for you. These tiny, bite-sized muffins are perfect to accompany your coffee, to satisfy your midnight munchies (you eat one/you feel good/no guilt ‘cause they’re tiny), and to eat for breakfast together with a nice cocoa-based spread.

And don’t you forget the BEST pumpkin tip you ever got: Yes, baking with pumpkin is a lot of work, but it’s REALLY worth the time and energy it takes to bake it and prepare it. So, how can you maximise all of that?

Buy a BIG pumpkin.

Cut it, bake it at 200 degrees.

Peel it and remove the seeds.

Cut it in pieces and divide it in portions.

Keep it in the fridge or freezer and this way you can use it in many different recipes, sweet and savoury!

Ingredients:

(for about 50 mini muffins)

250 g soft flour

150 g brown sugar

1 tsp baking soda

1/4 tsp salt

2 tsp cinnamon

1/2 tsp ginger

1/4 tsp nutmeg

1/4 tsp cloves

2 eggs

80 ml sunflower oil

230 g pumpkin (baked)

240 ml Greek yoghurt 5%

25 g cocoa

Method:

  1. In the mixer’s bowl, put the dry ingredients (flour, sugar, soda, salt, cinnamon, ginger, nutmeg, clove) and mix.

  2. Add the eggs and beat until incorporated.

  3. In the food processor, beat the pumpkin with a little bit of the oil until you get a smooth puree.

  4. Add the pumpkin puree, the rest of the oil and the yoghurt in the mixer and beat until you get a homogenised batter.

  5. Divide the batter into two bowls and add the cocoa to one of them. Mix until incorporated.

  6. Fill a piping bag with the plain batter and one with the cocoa batter.

  7. Butter your moulds and start filling them with dollops of each batter interchangeably, until they are 2/3 full.

  8. Bake for a few minutes in a preheated oven at 180 degrees, until you can easily lift the muffins off the moulds.

  9. Remove the muffins from the oven and let them cool down completely before de-moulding.

  10. Keep the muffins inside an airtight container, at room temperature, for 4-5 days.

 

P.S. Do you love pumpkin? So do we!

 
Previous
Previous

Κραμπλ με μήλα, κυδώνια και ρόδι

Next
Next

Honeycomb με επικάλυψη σοκολάτας και αλάτι