Αυγοφέτες με κυδώνια ποσέ σε μπαχαρικά

 

(English recipe here)

Οι αυγοφέτες είναι το αγαπημένο μου πρωινό. Είναι το πολυτελές πρωινό που φτιάχνω για τους δικούς μου τα πρωινά της Κυριακής που έχουμε περισσότερο χρόνο και που τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι της κουζίνας, έχοντας ξυπνήσει τεμπέλικα, παρέα με τα βιβλία μας. Παραδοσιακά, στη χώρα μας, γίνονται με μπαγιάτικο ψωμί που έχει περισσέψει, αλλά πολλοί προτιμούν να τις φτιάχνουν με ψωμί του τοστ, που έχει μαλακή κόρα. Στην Αμερική το αποκαλούν French toast, στη Γαλλία pain perdu, στην Αγγλία eggy toast, στην Ινδία Bombay toast και πάει λέγοντας - φαίνεται πως ο κάθε λαός έχει και τη δική του παραλλαγή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει συνταγή-τυφλοσούρτης, ο καθένας φτιάχνει τη δική του εκδοχή, με βάση τη λογική του ψωμιού που βυθίζεται σε ένα μείγμα από αυγά και γάλα, με ή χωρίς μπαχαρικά, αλμυρό ή γλυκό και πάει λέγοντας.

Στο σπίτι, συνήθως το συνοδεύω με σιρόπι σφενδάμου και φρέσκα φρούτα εποχής. Σήμερα, όμως, επέλεξα να το συνδυάσω με κάτι πολύ ιδιαίτερο. Αγαπώ πολύ τα κυδώνια για τη γεύση τους, αλλά ακόμα περισσότερο για τον μαγικό τρόπο με τον οποίο, χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχουν, στο βράσιμο αποκτούν αυτό το βαθυκόκκινο, ρουμπινένιο χρώμα. Δεν είναι πανέμορφο; Ποσάρισα τα κυδώνια σε ένα σιρόπι με φρέσκο τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα και λεμόνι. Το μείγμα αυτό τους έδωσε υπέροχο άρωμα, αλλά εσείς φυσικά μπορείτε να τα διαφοροποιήσετε. Μην παραλείψετε όμως το λεμόνι, γιατί αυτό είναι που βοηθά να ενισχυθεί το κόκκινό τους χρώμα κατά το μαγείρεμα.

Τα κυδώνια ποσέ μπορούν επίσης να σερβιριστούν είτε ως πρωινό είτε ως επιδόρπιο, μαζί με γιαούρτι ή με λίγη crème fraîche.

Υλικά:

Για τα κυδώνια:

2 μεγάλα κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

1 κομμάτι τζίντζερ περίπου 5 εκ., σε φέτες

Φλούδα από 1 λεμόνι

2 ξυλάκια κανέλας

2 αστεροειδείς γλυκάνισοι

1 λίτρο νερό

750 γρ ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Για τις αυγοφέτες:

8 φέτες ψωμί του τοστ (ή μπαγιάτικο ψωμί που μας έχει περισσέψει)

250 μλ γάλα

2 αυγά

1 κτγ κανέλα σε σκόνη

1 κτσ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Μέθοδος:

Για τα κυδώνια:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Μόλις η ζάχαρη λιώσει, βυθίζουμε μέσα τα κυδώνια.

  2. Όταν ποσάρουμε φρούτα, καλό είναι να μην καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, αλλά με ένα cartouche. Μην τρομάζετε! Είναι ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος που θα κόψετε στη διάμετρο της κατσαρόλας με μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο. Το τοποθετείτε πάνω-πάνω στην κατσαρόλα σας (ώστε να ακουμπά το υγρό). Αυτό θα βοηθήσει να εξατμιστούν τα υγρά πιο σταδιακά και θα κρατήσει τα φρούτα σας ζουμερά! Αν θέλετε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες, προτείνω αυτό το άρθρο.

  3. Ποσάρουμε τα κυδώνια σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να αποκτήσουν το βαθύ κόκκινο χρώμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Αυτό θα πάρει πολλή ώρα - μην απελπιστείτε! Συνεχίστε μέχρι να το δείτε.

  4. Σουρώνουμε τα κυδώνια. Όταν κρυώσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο βάζο αποστειρωμένο ή σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τα φυλάμε στο ψυγείο.

  5. Το σιρόπι που έμεινε, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να μειωθεί ο όγκος του και να γίνει πιο παχύρρευστο. Όταν κρυώσει, το φυλάμε σε ένα γυάλινο βάζο (αποστειρωμένο), στο ψυγείο.

Για τις αυγοφέτες:

  1. Σε ένα βαθύ πιάτο, ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και την κανέλα με έναν αυγοδάρτη, ώστε να ομογενοποιηθούν.

  2. Βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο στο τηγάνι να λιώσει.

  3. Βυθίζουμε μια φέτα ψωμί μέσα στο μείγμα αυγού, τη στραγγίζουμε λίγο και την τοποθετούμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.

  4. Μεταφέρουμε τη που έχουμε ετοιμάσει σε ένα καθαρό πιάτο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.

  5. Σερβίρουμε τις αυγοφέτες με τα κυδώνια ποσέ και λίγο σιρόπι.

Υ.Γ. Περισσότερες ιδέες για πρωινό και για brunch!

 

French toast with quinces poached in spices

French toast is my all-time favourite breakfast. It’s my go-to brunch for my family on Sundays, when we have a bit more time to chill, and having had a lazy morning in bed, we get up, make it together and eat it on the kitchen table, whilst reading our books. Traditionally, in Greece, French toast is called ‘avgofetes’ and it’s made with old stale leftover bread. However, many people prefer to make it with toasting bread, which has a softer crust. In America it’s called French toast, in England eggy toast or Gypsy toast, in India Bombay toast and so on and so forth - it looks like every country has its own version. What does that mean? That there is no standard recipe, everyone makes their own, just based on the logic of dipping bread inside a mix of eggs and milk, with or without spices, savoury or sweet, etc.

At home, I usually accompany our French toasts with maple syrup and fresh seasonal fruit. Today, however, I chose to combine it with something very special. I love the taste of quinces, but more than anything I love the magical way in which, thanks to the anthocyanins they contain, they get that deep red colour when cooked. Isn’t it absolutely gorgeous? I poached the quinces in a syrup with fresh ginger, cinnamon, star anise and lemon, but of course you can use the spices you prefer. Just make sure you keep the lemon in the mix, because that is what helps that beautiful red colour to develop.

You can serve the quinces with your French toast for a luxurious breakfast, or with some Greek yoghurt or crème fraîche for a lovely dessert.

Ingredients:

For the quinces:

2 big quinces, peeled and sliced

1 piece of ginger around 5 cm long, sliced

1 lemon peel

2 cinnamon sticks

2 star anise

1 l water

750 g white caster sugar

For the French toast:

8 slices toasting bread (or stale leftover bread)

250 ml milk

2 eggs

1 tsp cinnamon

1 tbsp white caster sugar

Method:

For the quinces:

  1. Put the water, the sugar and the spices in a pot. As soon as the sugar melts, add the sliced quinces.

  2. When we poach fruit, it’s better not to cover the pot with the lid, but with a cartouche. Don’t freak out! It’s just a piece of baking paper in the diameter of the pot, with a little hole in the middle. You place it on top of your fruit (so that it touches the water). This helps the liquid evaporate gradually and keep your fruit juicy! If you need to see more details, I suggest you read this article.

  3. Poach the quinces at a low temperature, until they get the deep red colour you see in the pictures. This is going to take a loooong time - do not despair! Just keep cooking until you see it.

  4. Strain the quinces. When they cool down, transfer them to a sterilised glass jar or an airtight container and keep them in the fridge.

  5. Return the syrup to the pot and keep cooking at a medium temperature, until the volume reduces and it becomes thicker. When it cools down, transfer it to a sterilised glass jar and keep it in the fridge! You can use the syrup to serve your French toast, but you can also pour it on pancakes, waffles, or use a teaspoon of it to make a salad dressing!

For the French toast:

  1. In a bowl, mix the milk, eggs, sugar and cinnamon with a whisk, until homogenised.

  2. Put a knob of butter in a pan to melt.

  3. Sink a slice of toast inside the egg mix, shake it to get rid of the excess and place it in the pan. Fry on both sides at a medium to high temperature.

  4. Transfer the slice you fried in a clean dish and continue with the rest. You might need to wipe your pan with a piece of kitchen towel every 2-3 slices and add a new knob of butter.

  5. Serve the French toast with the poached quinces and some syrup.

P.S. More breakfast and brunch ideas here:

 
 
Previous
Previous

Honeycomb με επικάλυψη σοκολάτας και αλάτι

Next
Next

Κέικ με κολοκύθα, swirl κανέλας και κραμπλ με καρύδια