Κέικ με κολοκύθα, swirl κανέλας και κραμπλ με καρύδια

 

(English recipe here)

Ε, μέσα σε όλες τις κολοκυθοσυνταγές, δεν επιβάλλεται και ένα κέικ με κολοκύθα και μπαχαρικά; Επιβάλλεται, θαρρώ. Και αυτό εδώ το κέικ τα έχει όλα: είναι αφράτο, κολοκυθένιο, έχει υπέροχο χρώμα, έχει άφθονα μπαχαρικά και αυτό το μικρό swirl με κανέλα στο εσωτερικό του, αλλά και ένα τραγανό κραμπλ από πάνω που του δίνει ενδιαφέρουσα υφή. Τα καρύδια, δε, εξισορροπούν τη γλυκιά του γεύση άψογα. Το κέικ δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε ένα 24ωρο στο σπίτι.

Όσον αφορά τις κολοκύθες, τώρα, θα το ξαναπώ: πάρτε μια ΜΕΓΑΛΗ κολοκύθα (έχει λίγο κουβάλημα, αλλά καίτε προκαταβολικά μερικές από τις θερμίδες που ΘΑ παρετε από τα κολοκυθομαγειρέματα), ψήστε την, κόψτε την κομμάτια, χωρίστε τη σε μερικά δοχεία σε μερίδες και χρησιμοποιήστε την για αρκετά διαφορετικά φαγητά, αλμυρά ΚΑΙ γλυκά: όπως, ας πούμε την υπέροχη στριφτόπιτα που ανεβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, την κλασική αμερικάνικη pumpkin pie μας, αλλά και τις υπόλοιπες κολοκυθοσυνταγές μας που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες! Και αν σας περισσέψει κολοκύθα, η λύση είναι απλή: βάλτε την στην κατσαρόλα, προσθέστε λίγο νεράκι, αφήστε να πάρει βράση και πολτοποιήστε την με το μπλέντερ για να φτιάξετε μια σούπα στο πι και φι! Προσθέστε αλατοπίπερο και ό,τι άλλα καρυκεύματα σας αρέσουν - εγώ βάζω πάντα τζίντζερ και λίγη κρέμα γάλακτος στο τελείωμα - και έχετε ένα γρήγορο, πεντανόστιμο και υγιεινό βραδινό γεύμα!

Υλικά:

Για δύο loaf cake μήκους 22 εκ.

Για το swirl κανέλας:

50 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 κτγ κανέλα

Για το κραμπλ:

55 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, σε μικρά κομματάκια

65 γρ αλεύρι μαλακό

50 γρ ζάχαρη καστανή

2 κτσ ζάχαρη λευκή

50 γρ καρύδια χοντροκομμένα

Για το κέικ:

450 γρ κολοκύθα ψημένη, σε κομμάτια

180 μλ ηλιέλαιο

3 αυγά

300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

100 γρ ζάχαρη καστανή

550 γρ αλεύρι

1 κτγ μπέικιν πάουντερ

1 κτγ σόδα

1/2 κτγ αλάτι

2 κτγ κανέλα

1/2 κτγ μοσχοκάρυδο

1/2 κτγ τζίντζερ

1/3 κτγ γαρύφαλο

Μέθοδος:

Για το swirl κανέλας:

  1. Σε ένα μπολάκι ζυγίζουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε.

Για το κραμπλ:

  1. Σε ένα μπολάκι ζυγίζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.

  2. Δουλεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά, ώσπου η ζύμη να μοιάζει με χοντρή άμμο.

  3. Τοποθετούμε το κραμπλ στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το κέικ.

Για το κέικ:

  1. Στον πολυκόφτη ή το μπλέντερ, χτυπάμε την κολοκύθα μαζί με λίγο από το ηλιέλαιο, ώστε να έχουμε έναν λείο πολτό.

  2. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη ώσπου να αφρατέψει το μείγμα.

  3. Ρίχνουμε μέσα την κολοκύθα και όλο το υπόλοιπο ηλιέλαιο και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  4. Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε όλα τα υπόλοιπα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε.

  5. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό σε κουταλιές στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  6. Στρώνουμε τις φόρμες μας με αντικολλητικό χαρτί και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ κατά το 1/3.

  7. Πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας/ζάχαρης και γεμίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ κατά τα 2/3.

  8. Βγάζουμε το κραμπλ από το ψυγείο και πασπαλίζουμε με αυτό την επιφάνεια των δύο κέικ, έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρη.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο τα δύο κέικ.

  10. Τεστάρουμε βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.

  11. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε.

Tip: Το μείγμα κανέλας ίσως να σας φανεί πολύ, αλλά μην το φοβηθείτε! Αν ωστόσο, δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε όλο και σας περισσέψει, προσθέστε το λίγο-λίγο στον καφέ σας - θα σας φτιάξει τη μέρα!

Καλή επιτυχία!

 

Pumpkin spice loaf cake, cinnamon swirl and walnut crumble

So - amongst all those pumpkin recipes isn’t it imperative to include a pumpkin spice loaf cake? I believe it is. And this cake has EVERYTHING: it’s fluffy, pumpkin-y and fragrant, it’s got loads of spices and this lovely little cinnamon swirl in the middle, PLUS a crunchy crumble topping that adds an interesting texture. Moreover, the walnuts balance the overall sweetness perfectly. Honestly, this cake didn’t even manage to go a full day in our household.

As far as pumpkin is concerned, I will give you my advice once more. Buy a BIG ASS pumpkin - yes, it’s heavy, but carrying it from the shopping cart to the car and up the stairs balances the incoming cake calories. Bake it. Chop it up. Divide it in portions, keep it in the fridge and use it for several different sweet and savoury recipes in the following days. Like our lovely snake fyllo pie with goat cheese and sage, that we uploaded last week, or our classic American pumpkin pie, aaaand all the other pumpkin recipes we are publishing in the following days. And if you still have some leftover, put it in a pot, add some water, let it come to boil, blend it and BOOM! You have instant pumpkin soup! You can add anything else you like - I use ginger and a tiny bit of double cream to finish it - and you have a quick, delicious and super healthy autumn dinner!

Ingredients:

For two loaf cakes (22 cm long)

For the cinnamon swirl:

50 g brown sugar

2 tsp cinnamon

For the crumble:

55 g butter, unsalted, cold, diced

65 g soft flour

50 g brown sugar

2 tbsp white caster sugar

50 g walnuts, roughly chopped

For the cake:

450 g pumpkin, roasted, chopped up

180 ml sunflower oil

3 eggs

300 g white caster sugar

100 g brown sugar

550 g flour

1 tsp baking powder

1 tsp baking soda

1/2 tsp salt

2 tsp cinnamon

1/2 tsp nutmeg

1 tsp ginger

1/4 tsp clove

Method:

For the cinnamon swirl:

  1. In a little bowl, weigh the sugar and cinnamon and mix. Set aside.

For the crumble:

  1. In a bowl, weigh all the ingredients and mix.

  2. Work with your hands, until the mix looks like thick sand.

  3. Place the crumble in the fridge until you are ready to bake the cakes.

For the cake:

  1. In a food processor, blend the pumpkin with a little bit of the oil, until you have a smooth puree.

  2. In the mixer’s bowl, beat the eggs with the white and brown sugar, until fluffy.

  3. Add the pumpkin and the rest of the oil and beat until homogenised.

  4. In a bowl, weigh the rest of the ingredients and mix.

  5. Add them gradually to the mixer and keep beating until incorporated.

  6. Lay your loaf tins with baking paper and fill them to 1/3 of their height with half the cake batter.

  7. Sprinkle with the cinnamon swirl mix and fill with the rest of the batter.

  8. Sprinkle with the crumble mix so that it covers the entire surface of the cakes.

  9. Bake the cakes at 180 degrees in a preheated oven. You can bake them both at the same time, on the same rack.

  10. Test with a toothpick: if it comes out of the cakes dry, they are ready.

  11. Remove the cakes from the oven and let them cool down completely before de-moulding.

Tip: You might think that the cinnamon swirl mix is too much, but trust me, don’t be shy! If, however, you don’t want to use all of it, keep it and add it little by little to your morning coffee - it will make your day!

Enjoy!

 
 
Previous
Previous

Αυγοφέτες με κυδώνια ποσέ σε μπαχαρικά

Next
Next

Σοκολατένιο κέικ με φαντασματάκια από μαρέγκα για το Halloween