Στριφτόπιτα με κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί και φασκόμηλο
Η κολοκυθοσεζόν ξεκίνησε επισήμως και οι κολοκυθοσυνταγές δίνουν και παίρνουν σε όλη τη μπλογκόσφαιρα, καθότι εκτός του ότι είναι πεντανόστιμες, γράφουν και ωραία στον φακό, ας το παραδεχτούμε. Η πρώτη μας κολοκυθοσυνταγή για φέτος, λοιπόν, θα είναι αλμυρή! Αυτή εδώ η στριφτόπιτα είναι υπέροχη - άλλωστε ο συνδυασμός κολοκύθας και κατσικίσιου τυριού είναι κλασικός, και το φρέσκο φασκόμηλο τον απογειώνει. Επιπλέον, πρόσθεσα στη γέμιση και καβουρδισμένο κουκουνάρι για να δώσω και ένα στοιχείο τραγανό, και όλα αυτά μαζί, τυλιγμένα σε φύλλα κρούστας αλειμμένα με βούτυρο δίνουν ένα πραγματικά υπέροχο αποτέλεσμα με βαθιά νοστιμιά. Αυτόν τον συνδυασμό μπορείτε εναλλακτικά να τον χρησιμοποιήσετε και σε πίτα με χωριάτικο φύλλο, ή σφολιάτα ή και σε μια αλμυρή τάρτα ή γκαλέτ. Αν δεν βρείτε φρέσκο φασκόμηλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένο, όμως, ειλικρινά σας συνιστώ να βάλετε ένα γλαστράκι στο μπαλκόνι σας, γιατί η γεύση του φρέσκου φασκόμηλου δεν συγκρίνεται με το αποξηραμένο, και θα νοστιμέψει πολλά φαγητά σας - πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό φρέσκα ζυμαρικά με σος φασκόμηλου και βουτύρου, απαπα, τι ήθελα και το ‘πα; Δίαιτα τη Δευτέρα.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας (προτιμήστε φρέσκα)
500 γρ κολοκύθα ψημένη στον φούρνο, κομμένη σε μικρά κυβάκια
250 γρ τυρί κατσικίσιο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
2 αυγά
150 γρ κουκουνάρι
Βούτυρο λιωμένο (ή ελαιόλαδο), για άλειμμα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την κολοκύθα, το τυρί, το φασκόμηλο και τα αυγά.
Σε ένα ταψάκι καβουρδίζουμε λίγο το κουκουνάρι, και μόλις κρυώσει ελαφρώς, το προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε το πρώτο φύλλο με λίγο βούτυρο, παίρνουμε λίγη γέμιση με ένα κουτάλι και την τοποθετούμε μέσα. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.
Αλείφουμε το δεύτερο φύλλο με βούτυρο και τυλίγουμε το πρώτο ρολό μέσα στο δεύτερο φύλλο. Το σηκώνουμε με προσοχή, το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση κατά τον ίδιο τρόπο, ενώνοντας τα κομμάτια μεταξύ τους ώστε να σχηματίσουμε ένα σαλιγκάρι.
Ψήνουμε την πίτα στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Pumpkin, goat cheese and sage snake pie
Pumpkin season has officially started and pumpkin recipes have flooded the blogosphere, since they taste deliciously but also look good on photos, let’s admit it. Our first pumpkin recipe for this year is a savoury one! This snake pie is scrumptious - besides, pumpkin and goat cheese is a classic combo and the fresh sage ignites it! I added toasted pine nuts in the filling, to give it a crunchy element, and all of that together, wrapped and nicely tucked inside a buttered fyllo crust, give a trully wonderful result with deep, deep flavour. You can use this combo also in a puff pastry pie, a savoury tart or a galette. If you can’t find fresh sage, you can use dried sage, but I really recommend to plant some in a pot on your balcony, because the flavour of fresh sage really doesn’t compare with the dried. It will make many dishes much better - off the top of my head, I’m thinking fresh pasta with a butter and sage sauce, and why oh why did I say that? Diet on Monday.
Ingredients:
1 packet of fyllo dough (Buy fresh instead of frozen, if you can find it. If you are in Greece, look for the 'fyllo kroustas’ type of fyllo specifically, which is a lot thinner.)
500 g pumpkin, baked in the oven, diced
250 g goat cheese, diced
1 small bunch of fresh sage, finely chopped
2 eggs
150 g pine nuts
Butter, melted (or olive oil), for brushing
salt and freshly ground pepper
Method:
In a bowl, mix the pumpkin, cheese, sage and eggs.
Toast the pine nuts and as soon as they cool down a little bit, add them to the bowl.
Add salt and pepper and mix well.
Brush the first fyllo with some butter, place some of the filling in the middle and wrap in a roll.
If you are using the ‘fyllo kroustas’ type of fyllo, which is thinner than normal fyllo, you need to wrap your roll in a second fyllo dough, to creater a thicker layer: brush the second fyllo with some butter and wrap the roll you just made inside the second fyllo. If you are using regular fyllo, just lift up the roll you made carefully, twist it around in a snail shape and place it in the middle of your baking tray.
Continue with the rest of the fyllo and the filling accordingly, connecting the rolls together to create a larger snail every time.
Bake the pita at 190 degrees until the top gets a nice golden colour.