Χειμωνιάτικη quiche με μπρόκολο, blue cheese και καρύδι

Η Madame Gâteaux αγαπά με πάθος τα γλυκά, αλλά δεν παύει να έχει αδυναμία και σε οτιδήποτε αλμυρό έχει να κάνει με ζύμες! Όσοι και όσες μας σκέφτεστε να επισκεφτείτε το Tearoom μας θα δείτε ότι το μενού του afternoon tea μας περιλαμβάνει μια ποικιλία από quiche, στις οποίες δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Κι επειδή μας ζητάτε επίμονα με μηνύματα να ανεβάσουμε κι άλλες συνταγές για quiche στο blog, σήμερα ετοιμάσαμε μια χειμωνιάτικη quiche με μπρόκολο και blue cheese για το πρώτο post της νέας χρονιάς! Κι αν δεν έχετε όρεξη για μαγείρεμα, θα τη βρείτε και στο μενού του afternoon tea μας στο Tearoom, αλλά και διαθέσιμη για παραγγελία με παραλαβή από τον χώρο μας.

Συν τοις άλλοις, πρέπει να σας πούμε πως ένα από τα resolutions μας για το 2020 είναι περισσότερα άρθρα, περισσότερες φωτογραφίσεις, αλλά και περισσότερες αλμυρές συνταγές!

Καλή χρονιά σε όλους και όλες, λοιπόν, και καλά μαγειρέματα!

Υλικά:

(Για μία τάρτα διαμέτρου 20 εκ.)

Για τη ζύμη:

240 γρ αλεύρι

120 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια

60 γρ αυγό

6 γρ ζάχαρη

6 γρ αλάτι

Για τη γέμιση:

2 μεσαία αυγά

220 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

70 γρ blue cheese της επιλογής μας

μερικά μπουκετάκια μπρόκολο

30 γρ καρύδια χοντροσπασμένα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 
 

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε με το φτερό το αλεύρι με το βούτυρο και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή σαν άμμος.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά με το αλάτι και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο μίξερ. Χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια ώσπου να ομογενοποιηθεί εντελώς. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή με μία ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας να μαλακώσει και επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 3 χιλ.

Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και τη μεταφέρουμε στη φόρμα μας. Την τοποθετούμε στη φόρμα, πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και κόβουμε όση περισσεύει γύρω γύρω. Με ένα πηρούνι κάνουμε τρύπες παντού.

Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί επάνω στην quiche και τη γεμίζουμε με κεραμικά φασόλια ή όσπρια.

Ψήνουμε για 15’ στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε την quiche έξω, αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου η ζύμη να ψηθεί, αλλά να μην αρχίσει να παίρνει χρώμα.

Βγάζουμε την quiche από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Για τη γέμιση:

Βράζουμε στον ατμό το μπρόκολο για μερικά λεπτά (θέλουμε να παραμείνει πράσινο και τραγανό).

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τα αυγα, την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο.

Τοποθετούμε μέσα στην τάρτα το μπρόκολο, το blue cheese και τα καρύδια και έπειτα περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας/αυγών.

Προσεκτικά τοποθετούμε την quiche στον φούρνο και ψήνουμε ώσπου η γέμιση να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα στην επιφάνεια.

Βγάζουμε την quiche από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την ξεφορμάρουμε. Για το σερβίρισμα, την ξαναζεσταίνουμε στον φούνο ή τον φούρνο μικροκυμάτων για μερικά λεπτά. Αν τη σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο, μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με πράσινη σαλάτα στο πλάι. Όση quiche περισσέψει, μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 2-3 μέρες και να ζεσταίνουμε όση θέλουμε κάθε φορά που θα τη σερβίρουμε.

Υ.Γ. Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, δείτε και τη συνταγή μας για quiche με καπνιστό σολωμό και κατσικίσιο τυρί!

 
Previous
Previous

Ζαχαρωμένα αμύγδαλα με κανέλα και τζίντζερ

Next
Next

Γιορτινό chutney με αχλάδια, κράνα & μπαχαρικά και πώς να το σερβίρετε