Γιορτινό chutney με αχλάδια, κράνα & μπαχαρικά και πώς να το σερβίρετε

Πριν λίγες μέρες ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή του Αντ1 “Το Πρωινό” με τη Φαίη Σκορδά, όπου μίλησα για τη βρετανική παράδοση των chutneys, εξήγησα πώς τα σερβίρουμε, με τι τα συνοδεύουμε και μαγείρεψα ένα chutney με αχλάδι, κράνα και μπαχαρικά που είναι ό,τι πρέπει για τις γιορτές. (Δείτε το βίντεο εδώ - και μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο κανάλι μας για να παρακολουθείτε όλα τα βίντεο της Madame Gâteaux!) Σήμερα, στο blog, θα σας δείξουμε τη συνταγή του τσάτνεϊ και θα σας παρουσιάσουμε δύο φανταστικές ιδέες: πώς να φτιάξετε ένα πλατό τυριών και αλλαντικών και πώς να στολίσετε ένα καλαθάκι με δώρα, με το τσάτνεϊ να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στα δύο. Τα τσάτνεϊ είναι τόσο εύκολα και γρήγορα, ενώ μπορείτε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα, να τα μεταφέρετε σε βαζάκια και να τα χαρίσετε ως δώρα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που λέμε “πιάνουν τα χέρια του/της”, τότε σίγουρα θα σας αρέσει να φτιάχνετε χειροποίητα δώρα για τους αγαπημένους σας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα καλαθάκι με λιχουδιές που φτιάξατε μόνοι σας, στολισμένο γιορτινά;

Εμείς διαλέξαμε ένα μεταλλικό vintage καλαθάκι από τη δεκαετία του ‘30, το οποίο στολίσαμε με κεντητές πετσέτες, κλαράκια από έλατο, vintage χριστουγεννιάτικα στολίδια από τη συλλογή μας, καθώς και μια vintage χριστουγεννιάτικη καρτ-ποστάλ για μια νοσταλγική τελευταία πινελιά. Εσείς αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και κάντε τη δική σας σύνθεση, χρησιμοποιώντας κλαδιά από έλατο, βαμβάκι, κουκουνάρια, γυάλινα ή ξύλινα στολίδια ή ακόμα και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φρούτα όπως αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού ή μπαχαρικά όπως κανέλα ή αστεροειδή γλυκάνισο. Στο καλαθάκι μας τοποθετήσαμε ένα βαζάκι με το τσάτνεϊ που φτιάξαμε, ένα καπνιστό τυράκι τσένταρ και αλμυρά μπισκότα shortbread. Και βουαλά! Ένα υπέροχο δώρο για τις γιορτές.

Μέσα στις γιορτές τα καλέσματα δίνουν και παίρνουν και σίγουρα θα έρθει και η δική σας σειρά να προσκαλέσετε τους φίλους σας στο σπίτι σας. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να προσφέρετε κάτι όμορφο χωρίς πολύ κόπο είναι το πλατό τυριών και αλλαντικών συνοδεία κρασιού ή κοκτέιλ. Το ετοιμάζετε, το καλύπτετε με μεμβράνη και όταν έρθουν οι καλεσμένοι δεν χρειάζεται να περάσετε έξτρα χρόνο στην κουζίνα - καθίστε μαζί τους και απολαύστε την παρέα τους!

Για το πλατό, λοιπόν, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει και ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων να προσαρμόσετε και την ποικιλία των ειδών που θα προσφέρετε. Ξεκινήστε τοποθετώντας το τσάτνεϊ σε ένα μπολ ή βαζάκι στο κέντρο της πιατέλας. Ιδανικά, ένα πλατό που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 ή 3 είδη τυριών και 2 ή 3 είδη αλλαντικών καθώς και διάφορα κράκερ, κριτσίνια, αλμυρά μπισκότα ή ψωμί (λεπτοκεμμένες φέτες μπαγκέτας για παράδειγμα), και μερικά συνοδευτικά όπως crudités, ελιές, ξηρούς καρπούς και ωμά ή αποξηραμένα φρούτα (κόκκινο σταφύλι ή βερίκοκα συνηθίζονται πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο). Παίξτε με τα χρώματα, τις υφές και τα σχήματα - το τσάτνεϊ μας προσφέρεται για τις γιορτές μιας και είναι κατακόκκινο.

Εμείς επιλέξαμε 2 διαφορετικά τσένταρ, ένα ωριμασμένο και ένα με μαύρο πιπέρι, ιταλικό σαλάμι & προσούτο, κριτσίνια ολικής αλέσεως με ηλιόσπορο, αλμυρά μπισκότα shortbread, melba κράκερ, ελιές Καλαμών, τοματίνια, ρόδι και ένα μπολάκι με φουντούκια και καρύδια. Η τάση στα πλατό αυτή την περίοδο είναι πιο πληθωρική σε σχέση με το παρελθόν: τοποθετούμε όλα τα τρόφιμα κολλητά το ένα με το άλλο, χωρίς κενά, σε διάφορους σχηματισμούς.

Συνταγή για το τσάτνεϊ:

Υλικά:

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

100 γρ κράνα (ωμά ή κατεψυγμένα)

2 ή 3 αχλάδια όσο πιο ψιλοκομμένα μπορούμε

40 γρ σταφίδες

1 κτγ κανέλα

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο

1/4 κτγ μπαχάρι

Μέθοδος:

Τοποθετούμε τα κράνα με τη ζάχαρη μέσα σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσουν να διαλύονται τα κράνα. Προσθέτουμε τα αχλάδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ώσπου τα αχλάδια και οι σταφίδες να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε το τσάτνεϊ σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει, τα σφραγίζουμε και αφού κρυώσει το φυλάμε στο ψυγείο για 2 με 3 βδομάδες.

Συνταγή, food styling & φωτογράφιση: Madame Gâteaux

Καλά τραπέζια και καλέσματα!

 
Previous
Previous

Χειμωνιάτικη quiche με μπρόκολο, blue cheese και καρύδι

Next
Next

Αχλάδια ποσέ σε σιρόπι υβίσκου με κρέμα σαντιγί