Afternoon tea sandwiches με αυγά ορτυκιού και κρέμα από παντζάρι

Τα ορτύκια και τα αυγά τους είναι μια τροφή γνωστή ήδη από την αρχαιότητα, αφού εμπλέκονται ακόμα και σε μύθους, όπως αυτός του Δία και της νύμφης Ορτυγίας, ενώ γνωρίζουμε πως ήταν εκλεκτό έδεσμα στα συμπόσια, όπου καταναλώνονταν σαν επιδόρπιο μαζί με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Εγώ λατρεύω τα αυγά ορτυκιού, διότι είναι κουκλίστικα, τόσο ωμά, με το πιτσιλωτό τους κέλυφος, όσο και βρασμένα, κομμένα στα δύο, με τον μικρούτσικο μελάτο τους κρόκο.

Αυτό εδώ είναι ένα κομψότατο καναπεδάκι που με την ελκυστική του εμφάνιση σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα σε έναν μπουφέ, ενώ με τη διακριτική του γεύση μπορεί να σερβιριστεί θαυμάσια σε ένα afternoon tea ή σε ένα cocktail party μαζί με έναν αφρώδη οίνο.

Υλικά (για 24 τεμάχια):

12 αυγουλάκια ορτυκιού

ψωμί pumpernickel για καναπεδάκια, κομμένο σε ροδέλες (ή εναλλακτικά, οποιοδήποτε ψωμί του τοστ, που μπορείτε να κόψετε σε κύκλους με ένα κουπ-πατ)

330 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 μεσαίο παντζάρι βρασμένο

μπούκοβο

Μέθοδος:

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος ώσπου να γίνει αρκετά παχύρρευστη ώστε να μπορούμε να τη χειριστούμε με το κορνέ. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε πολύ καλά το παντζάρι ώσπου να γίνει όσο πιο λείο γίνεται, και βάζουμε και αλατοπίπερο. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιές από το παντζάρι στην κρέμα μας και συνεχίζουμε να τη χτυπάμε, προσθέτοντας όσο παντζάρι σηκώνει, προσέχοντας να μην γίνει νερουλή. Βάζουμε στο κορνέ μια μύτη τύπου κλειστό αστέρι και το γεμίζουμε με την κρέμα. Φτιάχνουμε ροζέτες πάνω στις ροδέλες pumpernickel.

Γεμίζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, τοποθετούμε προσεκτικά μέσα τα αυγουλάκια και τα βράζουμε για ακριβώς 2μισι λεπτά για μελάτο αποτέλεσμα (ή 3 αν τα θέλετε σφιχτοβρασμένα). Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, και βάζουμε τα αυγουλάκια κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, για 1-2 λεπτά. Καθαρίζουμε και κόβουμε στα δύο.

Τοποθετούμε από μισό αυγουλάκι σε κάθε ροδέλα pumpernickel και πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο. Σερβίρουμε αμέσως.

 
Previous
Previous

Πικάντικα μπισκότα σοκολάτας με wasabi

Next
Next

Το cake του Άη Βασίλη με γλειφιτζούρια και καρύδα