Μέθοδος:

Για το παντεσπάνι:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το γάλα καρύδας μέχρι να αφρατέψει. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, την καρύδα και το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε το γάλα, τα ασπράδια και το απόσταγμα στο μπολ με το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά εναλλάξ με τα υγρά στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.

Καλύπτουμε 2 στρογγυλά τσέρκια των 20 εκ. με αλουμινόχαρτο, τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου και τα γεμίζουμε με το μείγμα.

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα και αυτή βγαίνει στεγνή.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και ξεφορμάρουμε.

Κόβουμε το κάθε κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες με πριονωτό μαχαίρι.

Έχετε βαρεθεί τη βασιλόπιτα; Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξετε κάτι πιο fun και εντυπωσιακό για το τραπέζι του ρεβεγιόν; Ή -γιατί όχι;- κρατήστε και τη βασιλόπιτα για το φλουρί και για την παράδοση, και φτιάξτε επιπλέον αυτό το layer cake που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Τα παραδοσιακά γλειφιτζούρια-μπαστουνάκια με γεύση peppermint μου έδωσαν την ιδέα για ένα cake εμπνευσμένο από το Βόρειο Πόλο! Οι γεύσεις; παντεσπάνι αρωματισμένο με peppermint σε συνδυασμό με τη λευκή -σαν χιόνι- καρύδα ταίριαξαν απόλυτα: ο δυόσμος σπάει και δροσίζει τη γλυκιά και λιπαρή καρύδα, φανταστείτε το λίγο σαν τον συνδυασμό μέντας-σοκολάτας στα σοκολατάκια After Eight. Το cake -όπως και κάθε layer cake- είναι μεν μπελαλίδικο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και συν τοις άλλοις, το άρωμα της καρύδας θα αρωματίσει υπέροχα το σπίτι σας όσο ψήνετε!

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

γάλα καρύδας 200 μλ

175 γρ βούτυρο ανάλατο

400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

200 μλ ασπράδια (περίπου 5-6 αυγά, φυλάξτε τους κρόκους για να φτιάξετε την Crème brûlée μας με μανταρίνι)

100 μλ γάλα πλήρες

2-3 σταγόνες άρωμα δυόσμου (peppermint)

275 γρ αλεύρι μαλακό

70 γρ τρίμμα καρύδας αποξηραμένης

1 κτσ μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα:

250 γρ βούτυρο ανάλατο

500 γρ ζάχαρη άχνη

30 μλ γάλα καρύδας

1-2 σταγόνες απόσταγμα καρύδας (προαιρετικά)

Για τη διακόσμηση:

6-7 γλειφιτζούρια μπαστουνάκια

Για τη βουτυρόκρεμα:

Χτυπάμε το βούτυρο (που πρέπει να είναι μαλακό) με την άχνη μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα και το απόσταγμα και συνεχίζουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί η κρέμα μας.

Για τη διακόσμηση και τη συναρμολόγηση:

Αλείφουμε με βουτυρόκρεμα τις 4 φέτες και τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη. Αλείφουμε με βουτυρόκρεμα τα πλαϊνά του κέικ και λειαίνουμε όλη την επιφάνειά του με μία σπάτουλα.

Με το κορνέ, με μύτη σε σχήμα κλειστό αστέρι, σχηματίζουμε ροζέτες περιμετρικά στην επιφάνεια του κέικ.

Μπήγουμε μερικά μπαστουνάκια στο κέντρο του κέικ, και σπάμε 1-2 σε μικρά κομματάκια για να τα πασπαλίσουμε στην επιφάνεια του κέικ.

Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο ως και για 3 μέρες.

*Το απόσταγμα καρύδας είναι προαιρετικό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν επιθυμούμε ακόμα εντονότερη γεύση καρύδας. Μπορούμε να το προμηθευτούμε σε καταστήματα μπαχαρικών και ειδών ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά, αν θέλουμε να τονίσουμε κι άλλο τη γεύση, μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ με επιπλέον αποξηραμένο τρίμμα καρύδας ή ακόμα καλύτερα, φλοίδες.

 
Previous
Previous

Afternoon tea sandwiches με αυγά ορτυκιού και κρέμα από παντζάρι

Next
Next

Γιορτινά ταρτάκια με κρέμα & κόκκινα φρούτα