Αχλάδια ποσέ σε σιρόπι υβίσκου με κρέμα σαντιγί

 
 

Σήμερα σας έχουμε ετοιμάσει ένα υπέροχο επιδόρπιο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι - και οποιοδήποτε τραπέζι εδώ που τα λέμε, γιατί όχι; Λατρεύω τα ποσέ αχλάδια σε κάθε πιθανή εκδοχή και όσοι/ες μας παρακολουθείτε θα έχετε σίγουρα δει τις συνταγές μας κατά καιρούς. Αν όχι, τσεκάρετε οπωσδήποτε την τάρτα Bourdaloue με αχλάδια ποσέ που φτιάξαμε πρόσφατα, καθώς και την τάρτα κακάο με αχλάδια ποσαρισμένα σε κόκκινο κρασί που είχαμε ανεβάσει παλιότερα. Σήμερα, λοιπόν, ποσάραμε αχλάδια σε σιρόπι με υβίσκο, τζίντζερ και μπαχαρικά, που πήραν ένα υπέροχο βαθύ ροζ χρώμα χάρη στον υβίσκο, και τα οποία σερβίραμε με κρέμα σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια. Είναι ένα άψογο επιδόρπιο για να ολοκληρώσετε ένα δείπνο “καθαρίζοντας” τον ουρανίσκο σας και μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα ωραίο Moscato d’ asti. Και συν τοις άλλοις είναι και πανεύκολο, γρήγορο και εντυπωσιακό και μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγουμένη!

 
 

Υλικά (Για 4 άτομα):

Για τα αχλάδια και το σιρόπι:

8-10 αχλάδια

2 κτσ αποξηραμένος υβίσκος

200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

2 αστεροδειδείς γλυκάνισοι

2 ξυλάκια κανέλλας

1 κομματάκι τζίντζερ τριμμένο (1/2 κτγ)

φλούδα από 1 πορτοκάλι

Για την κρέμα και το σερβίρισμα:

300 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κλωνάρι βανίλια

30 γρ ζάχαρη άχνη

30 γρ αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

Μέθοδος:

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και περιμένουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει το σιρόπι.

Τοποθετούμε μέσα τα αχλάδια και τα σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Τεστάρουμε με ένα πηρούνι να δούμε πόσο έχουν μαλακώσει: στόχος είναι να τα διαπερνά εύκολα το πηρούνι αλλά να μη διαλύονται όταν τα τσιμπάμε.

Αφαιρούμε τα αχλάδια με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, σε ένα δοχείο που κλείνει με καπάκι.

Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε το σιρόπι μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να γίνει παχύρρευστο.

Το αφαιρούμε από τη φωτιά και οταν κρυώσει το μεταφέρουμε σε ένα κανατάκι.

Πριν το σερβίρισμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ. Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά και ξύνουμε μέσα τους σπόρους της βανίλιας. Χτυπάμε ώσπου να αφρατέψει και να πήξει.

Μεταφέρουμε την κρέμα σαντιγί σε ένα κορνέ με ό,τι μύτη θέλουμε.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο της σούπας: τοποθετούμε 2 ή 3 αχλάδια σε κάθε πιάτο, γεμίζουμε τον πάτο με το σιρόπι και προσθέτουμε με το κορνέ λίγη σαντιγί στο πλάι. Πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμυγδαλα και σερβίρουμε αμέσως!

 
 

Συνταγή & Food styling: Madame Gateaux

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης

Καλές γιορτές!

 
Previous
Previous

Γιορτινό chutney με αχλάδια, κράνα & μπαχαρικά και πώς να το σερβίρετε

Next
Next

Σοκολατένια ζυμαρικά με σος σμέουρων και φουντούκια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι