Μπισκότα shortbread με κομμάτια μαύρης σοκολάτας, αλάτι και πορτοκάλι

Λατρεύω όλα τα μπισκότα και είναι ένα από τα γλυκά στα οποία πολύ δύσκολα μπορώ να αντισταθώ. Μου αρέσουν όλα τα μπισκότα, ακόμα και κάποια του εμπορίου (guilty pleasure τα digestive με σοκολάτα γάλακτος), αλλά το φρέσκο χειροποίητο μπισκότο είναι άλλο πράγμα - ειδικά όταν βγαίνει ζεστό από τον φούρνο και μοσχοβολάει όλο το σπίτι.

Στα σκωτσέζικα μπισκότα shortbread έχω τεράστια αδυναμία και μου αρέσουν σε κάθε πιθανή εκδοχή τους, σκέτα, με γέμιση, με επικάλυψη, με ξηρούς καρπούς και τόσα άλλα. Σήμερα τα έφτιαξα για πρώτη φορά σε μια version που νομίζω πως θα καθιερώσω στο ρεπερτόριό μου γιατί ήταν πραγματικά α-κα-τα-μά-χη-τα!

Αντί για τα κλασικά chocolate chips του εμπορίου, προτίμησα να χρησιμοποιήσω μεγαλούτσικα κομμάτια κουβερτούρας. Αφενός μου άρεσε το ακανόνιστο σχήμα τους και αφετέρου, σε αντίθεση με τα chips, η σοκολάτα διαχέεται και στη ζύμη και τους δίνει απίστευτη γεύση και υφή. Οι αλμυρόγλυκες γεύσεις μου αρέσουν τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Οι ειδικοί λένε πως λίγο αλάτι στη σοκολάτα αναδεικνύει τη γεύση του κακάο, και το πιστεύω απόλυτα - έτσι, σας προτείνω να προσθέσετε σε αυτά τα μπισκότα λίγο ανθό αλατιού στο τελείωμα. Μη διστάσετε - ίσως ακούγεται ασυνήθιστο, αλλά πιστέψτε με, τα απογειώνει!

Υλικά:

250 γρ βούτυρο ανάλατο

50 γρ ζάχαρη καστανή

120 γρ ζάχαρη λευκή

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 πρέζα αλάτι

300 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

280 γρ κουβερτούρα, χοντροκομμένη με μαχαίρι

Για την επικάλυψη:

150 γρ κουβερτούρα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

ανθός αλατιού

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, ώσπου το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα (αφού τα ανακατέψουμε πρώτα όλα μαζί σε ένα μπολ) και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.)

Προσθέτουμε τη σοκολάτα και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα, ίσα-ίσα ώσπου να ανακατευτεί ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη μοιράζουμε στα δύο. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και σχηματίζουμε ένα ρολό. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο κομμάτι. Τοποθετούμε και τα δύο ρολά στο ψυγείο, τυλιμένα στο χαρτί, για τουλάχιστον δύο ώρες.

Με ένα πριονωτό μαχαίρι, κόβουμε τα ρολά σε φέτες πάχους περίπου 1/2 εκατοστού. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς ώσπου να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρώς και να ξεκολλάνε από το χαρτί.

Όταν τα μπισκότα έχουν κρυώσει, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και βυθίζουμε το κάθε μπισκότο ως τη μέση. Ακουμπάμε τα μπισκότα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Πριν πήξει η σοκολάτα, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και λίγο ανθό αλατιού.

Φυλάμε τα μπισκότα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (εκτός ψυγείου), τοποθετώντας αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα σε κάθε στρώση, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

 
Previous
Previous

Γαλλική τάρτα bourdaloue με αχλάδια ποσέ και κρέμα αμυγδάλου

Next
Next

Βρετανική τάρτα Bakewell με μαρμελάδα κεράσι & κρέμα αμυγδάλου