Γιορτινά ταρτάκια με κρέμα & κόκκινα φρούτα

Μια όμορφη συνταγή για επιδόρπιο για το γιορτινό σας τραπέζι, που μπορεί ωραιότατα να σερβιριστεί μαζί με παγωτό, ή μια ωραία ιδέα για έναν μπουφέ, μαζί με άλλα γλυκά μετά το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Η κρέμα είναι φρέσκια και δροσιστική και μαζί με τα υπόξινα κόκκινα φρούτα δίνει ένα αποτέλεσμα γλυκό-άγλυκο, που καθαρίζει τον ουρανίσκο μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

150 γρ αλεύρι μαλακό

40 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1/4 κτγ αλάτι

90 γρ βούτυρο ανάλατο

35 γρ αυγό

ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Για την κρέμα:

500 μλ γάλα πλήρες

1 βανίλια

90 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

120 γρ κρόκοι

30 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

30 γρ κορνφλάουρ

Για τη διακόσμηση:

φράουλες, σμέουρα, φραγκοστάφυλα, κόκκινο σταφύλι

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα και χτυπάμε ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Βγάζουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε λιγάκι επάνω στον πάγκο. Την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’ να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια να μαλακώσει. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 3 χιλιοστών. Με ένα κουπ πατ (σε ό,τι μέγεθος θέλουμε), κόβουμε κύκλους. Γεμίζουμε τα φορμάκια μας με τη ζύμη και κάνουμε παντού τρύπες με ένα πηρούνι.

Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί μέσα σε κάθε φορμάκι και γεμίζουμε με κεραμικά βαρίδια ή όσπρια. Ψήνουμε για 10’ με τα βαρίδια και έπειτα τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου η ζύμη να ροδίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα ταρτάκια εντελώς πριν ξεφορμάρουμε και τα γεμίσουμε.

Για την κρέμα:

Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, κόβουμε τη βανίλια στα δύο κατά μήκος, αδειάζουμε μέσα τους σπόρους και ρίχνουμε μέσα και το κλαράκι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη τους κρόκους με την άλλη μισή ζάχαρη, ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, ώστε να γίνει μια λεία πάστα.

Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και το χύνουμε μέσα στο μπολ, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με τον αυγοδάρτη, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Επιστρέφουμε ολόκληρο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη για να μην κολλήσει, ώσπου η κρέμα να πήξει και να γίνει λεία και γυαλιστερή.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ για να κρυώσει και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε.

Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:

Όταν η ζύμη έχει κρυώσει εντελώς, βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για να γίνει λεία και να μαλακώσει. Γεμίζουμε ένα κορνέ και γεμίζουμε τα ταρτάκια με κρέμα. Κόβουμε τα φρούτα σε διάφορα μεγέθη και στολίζουμε τα ταρτάκια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη.

 
Previous
Previous

Το cake του Άη Βασίλη με γλειφιτζούρια και καρύδα

Next
Next

KitKat Ruby cake με φρέσκα σμέουρα