Τάρτα με κακάο και πράσινο τσάι Matcha Ninja®

Εσείς γνωρίζετε το matcha tea; Η "σαμπάνια" των τσαγιών, όπως έχει αποκαλεστεί, είναι ένα πράσινο τσάι με προέλευση από την Κίνα αρχικά και την Ιαπωνία αργότερα, με εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη φύση, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενισχύει τον μεταβολισμό, αποτελεί πηγή ενέργειας και συγκέντρωσης και ως εκ τούτου είναι ό,τι πρέπει αν θέλετε να αντικαταστήσετε τον καφέ. Έρευνες δείχνουν ότι ενισχύει την ευεξία, έμφανίζει φοβερά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, προστατεύει την επιδερμίδα από τη γήρανση και καταπολεμά ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και την κυτταρική αλλοίωση. Το Matcha Ninja®, τώρα, συγκεκριμένα, είναι ένα 100% ceremonial matcha tea, δηλαδή ένα matcha ανώτερης ποιότητας, στην παρασκευή του οποίου χρησιμοποιούνται μόνο τα πιο νεαρά και φρέσκα φύλλα από την κορυφή του φυτού, τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι single origin, με τριπλή βιολογική πιστοποίηση και umami γεύση, χωρίς να αφήνει καθόλου πικράδα στην επίγευση όπως κάνουν άλλα matcha, χαμηλότερης ποιότητας.

Αλλά πέρα από όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε άμεσα το τσάι matcha στην καθημερινή σας διατροφή, το matcha έχει και μια πολύ ιδιαίτερη, μοναδική -διακριτική ωστόσο- γεύση, τόσο ως ρόφημα, όσο και ως συστατικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με άπειρους τρόπους στη ζαχαροπλαστική. Ταιριάζει απιθανα με τη μαύρη, αλλά και τη λευκή σοκολάτα, με τα φρούτα του δάσους, την καρύδα, το μαύρο σουσάμι και ένα σωρό άλλα υλικά με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε ξεχωριστά γλυκίσματα. Και βέβαια, μην ξεχνάμε και το πανέμορφο πράσινο χρώμα του, που προσδίδει στα γλυκά σας μια πολύ ενδιαφέρουσα όψη. Σήμερα, λοιπόν, μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα που παρουσιάζουμε για να συνοδεύσετε ένα afternoon tea εμπνευσμένο από την Άπω Ανατολή.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

140 γρ αλεύρι μαλακό

30 γρ κακάο

100 γρ ζάχαρη

1/4 κτγ αλάτι

120 γρ βούτυρο ανάλατο κρύο, σε κομματάκια

2 κρόκοι

2 κτσ κρέμα γάλακτος, κρύα

Για τη γέμιση:

500 μλ γάλα πλήρες

230 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3 αυγά

140 γρ ζάχαρη

1/8 κτγ αλάτι

3 κτσ κορνφλάουρ

2 κτσ Matcha Ninja®

Για τη διακόσμηση:

2 κτσ Matcha Ninja® για πασπάλισμα

100 γρ κουβερτούρα

σοκολατένια sprinkles

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το αλεύρι με το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για μερικά λεπτά, ώσπου το μείγμα μας να έχει υφή σαν χώμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και την κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Βάζουμε τη ζύμη επάνω στην επιφάνεια εργασίας μας την οποία έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι και τη δουλεύουμε για 1-2 λεπτά με το χέρι. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη δουλεύουμε λίγο με το χέρι να μαλακώσει και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος 3 χιλιοστών. Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα μας την οποία έχουμε βουτυρώσει, την τρυπάμε παντού με πηρούνι, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε με κεραμικά βαρίδια ή όσπρια.

Ψήνουμε τη ζύμη με τα βαρίδια στους 170 βαθμούς για 10-15'. Αφαιρούμε τα βαρίδια και το χαρτί και συνεχίζουμε μέχρι να ψηθεί καλά, αλλά να παραμένει μαλακή. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά τους κρόκους και τη ζάχαρη, κι έπειτα ρίχνουμε από πάνω το αλάτι, το κορνφλάουρ και το Matcha Ninja® με κόσκινο. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και το χύνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά με έναν αναδευτήρα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, και σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, ώσπου η κρέμα μας να πήξει, αλλά να παραμείνει λεία, χτυπώντας συνεχώς με έναν αναδευτήρα. 

Βγάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και τη μεταφέρουμε σε ένα πλαστικό δοχείο. Περιμένουμε μερικά λεπτά να κρυώσει λίγο, κι έπειτα γεμίζουμε την τάρτα, ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνουμε την τάρτα ώσπου η κρέμα να πήξει τόσο που όταν κουνάμε την ταρτιέρα, η κρέμα να "τρέμει" λίγο μόνο στο κέντρο της τάρτας.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει κι έπειτα την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. 

Για τη διακόσμηση:

Ξεφορμάρουμε προσεκτικά την τάρτα. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτηράκι, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τάρτας με τσάι Matcha Ninja®. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε στολίδια σοκολάτας: λιώνουμε τη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων, ρίχνουμε μερικές σταγόνες επάνω σε αντικολλητικό χαρτί και σέρνοντας επάνω τους ένα κουτάλι, σχηματίζουμε τα στολίδια. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξουν και έπειτα από μερικά λεπτά, τα βγάζουμε, τα ξεκολλάμε από το χαρτί και στολίζουμε με αυτά την τάρτα. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με sprinkles.

 
Previous
Previous

Crumble με μήλα και αποξηραμένα κεράσια από το Tasty Other

Next
Next

Finger sandwiches με αβοκάντο και καπνιστό σολωμό