To Knickerbocker Glory είναι ένα αγαπημένο βρετανικό επιδόρπιο παγωτού που σε όλους ξυπνά αισθήματα νοσταλγίας καθώς δεν υπάρχει Βρετανός που να μην το αγάπησε παράφορα στην παιδική του ηλικία. Θα το συναντήσετε σε δεκάδες παραλλαγές, αλλά κατά βάση αποτελείται από ένα ψηλό κωνικό ποτήρι γεμισμένο με παγωτό, σπασμένη μαρέγκα, φρέσκα φρούτα και σιρόπι. Σήμερα εμπνευστήκαμε από την εθιστικά αγαπημένη μας Pink Grapefruit Soda των 3cents, την premium σόδα με γεύση ροζ γκρέιπφρουτ που μόλις κυκλοφόρησε στο νέο, μεγαλύτερο μέγεθος των 275 ml, για να μπορείτε να την απολαύσετε και μόνη της σαν αναψυκτικό εκτός από συνοδευτικό για κοκτέιλ. 

Η ελληνική εταιρεία 3 Cents αντλεί την έμπνευση και το όνομά της από την παράδοση των soda fountains, των μηχανημάτων από τα οποία στην Αμερική, τη δεκαετία του '20 μπορούσες κανείς να σερβιριστεί σόδα, αρχικά στα φαρμακεία και αργότερα σε μπαρ και diners. H σκέτη σόδα κόστιζε 2 cents, ενώ με τρία μπορούσες να προσθέσεις και σιρόπι με γεύση.

To Knickerbocker glory είναι ένα επιδόρπιο που επίσης επινοήθηκε τη δεκαετία του '20, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη. Knickerbocker αποκαλούνταν τότε οι ολλανδικής καταγωγής Νεοϋορκέζοι (απόγονοι των πρώτων αποίκων του σημερινού Μανχάταν), και πρόκειται για ένα είδος μακριών εσώρουχων με δαντέλα. Με το πέρασμα του χρόνου, κατέληξαν να ονομάζονται όλοι οι Νεοϋορκέζοι Knickerbockers, από όπου και παίρνει την ονομασία της η δημοφιλής ομάδα μπάσκετ της Νέας Υόρκης, The Knicks. Παραμένει άγνωστο γιατί το επιδόρπιο ονομάστηκε έτσι, πάντως πολύ σύντομα διέσχισε τον Ατλαντικό και παγιώθηκε ως αγαπημένο επιδόρπιο των Βρετανών, ενώ δύσκολα πια θα συναντήσετε το όνομα αυτό στις ΗΠΑ να αναφέρεται σε παγωτό.

Η γοητεία του πηγάζει ακριβώς από το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, οπότε ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη βασική ιδέα στα δικά του γούστα! Έτσι κι εμείς φτιάξαμε το δικό μας Knickerbocker Glory με παγωτό βανίλια, ροζ μαρέγκες, σιρόπι από Pink Grapefruit Soda, φρέσκα ροζ γκρέιπφρουτ και μαλλί της γριάς!

Υλικά:

2 μπάλες παγωτό βανίλια (βρείτε τη συνταγή της Madame Gâteaux εδώ.)

1 ροζ γκρέιπφρουτ

1 Pink Grapefruit Soda 3cents των 275 ml

2 ασπράδια

100 γρ ζάχαρη

300 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

30 γρ ζάχαρη άχνη

ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή

ροζ μαλλί της γριάς, ροζ sprinkles ή ό,τι άλλο διακοσμητικό σας αρέσει

Μέθοδος:

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τις μαρέγκες. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ και μόλις αρχίσουν να ασπρίζουν, ρίχνουμε τη ζάχαρη σαν βροχή. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να γίνει μια σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα. Στο τέλος, προσθέτουμε λίγο χρώμα και ανακατεύουμε. Σχηματίζουμε τις μαρέγκες με το κορνέ μέσα σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε στους 130 βαθμούς για αρκετές ώρες, ώσπου να σκληρύνουν και να ξεκολλάνε από το χαρτί. 

Για τη συναρμολόγηση του επιδόρπιου:

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι Pink Grapefruit Soda. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τη σόδα ώσπου να απομείνει μόνο σιρόπι. Αν θέλουμε, ενισχύουμε το χρώμα με μια σταγόνα ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Συνεχίζουμε με τη σαντιγί: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και ρίχνουμε μέσα την άχνη σαν βροχή. Χτυπάμε ώσπου η κρέμα να σφίξει και την τοποθετούμε σε κορνέ με μύτη αστέρι.

Παίρνουμε ένα ψηλό κωνικό ποτήρι. Στον πάτο, τοποθετούμε μερικές φέτες ροζ γκρέιπφρουτ, φιλεταρισμένες. Από πάνω, βάζουμε 2 μπάλες παγωτό βανίλια. Σπάμε μερικές μαρέγκες και τις βάζουμε από πάνω. Συνεχίζουμε με κρέμα σαντιγί και περιχύνουμε με το σιρόπι Pink Grapefruit Soda.

Στολίζουμε με λίγο μαλλί της γριάς και ροζ sprinkles και σερβιρουμε.

 
Previous
Previous

Παγωτό soda float με Gentlemen's Soda των 3cents

Next
Next

Lemon & elderflower cake για τον γάμο του πρίγκηπα Χάρι