To soda float ή ice cream soda είναι ένα ρετρό αμερικάνικο επιδόρπιο που αποτελείται από παγωτό, το οποίο σερβίρεται σε ψηλό κωνικό ποτήρι, περιχυμένο με οποιοδήποτε αναψυκτικό, όπως coca-cola, root beer ή πορτοκαλάδα. Σήμερα εμπνευστήκαμε από την αγαπημένη μας Gentlemen's Soda των 3 cents, με γεύση περγαμόντο και μανταρίνι. Η 3 cents αντλεί την έμπνευση αλλά και το όνομά της από τα soda fountains της Αμερικής, τα μηχανήματα που παλιότερα σέρβιραν αναψυκτικά και τα οποία αρχικά μπορούσε κανεί να βρει σε φαρμακεία, κι έπειτα σε μπαρ, diners και παγωτατζίδικα. Η σκέτη σόδα στοίχιζε 2 cents, ενώ αν της προσέθετες σιρόπι με γεύση, κόστιζε 3 cents. Έτσι πήρε το όνομά της η ελληνική εταιρεία 3 cents, που παράγει artisanal sodas για cocktails σε 7 ξεχωριστές γεύσεις. Η Gentlemen's Soda, μάλιστα, μόλις λανσαρίστηκε και σε νέο, μεγαλύτερο μέγεθος στα 275 ml, για να μπορείτε να την απολαμβάνετε πλέον και μόνη της, ως αναψυκτικό.

Το soda float επινοήθηκε το 1874 από τον Robert McCay Green, που εργαζόταν σε ένα soda shop στη Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με τον μύθο, μια μέρα ξέμεινε από πάγο και θέλοντας να σερβίρει ένα αναψυκτικό, πρόσθεσε παγωτό βανίλια που προμηθεύτηκε από ένα γειτονικό κατάστημα, επινοώντας έτσι ένα καινούργιο επιδόρπιο. Σύμφωνα με μια δική του, λιγότερο ρομαντική μαρτυρία, ωστόσο, δημιούργησε το επιδόρπιο επίτηδες, έπειτα από αρκετούς πειραματισμούς με διάφορες γεύσεις. Το σέρβιρε για πρώτη φορά σε έναν εορτασμό της πόλης και πρόσφερε δεκαέξι διαφορετικές γεύσεις αναψυκτικού!

Εμείς δημιουργήσαμε το δικό μας soda float με Gentlemen's Soda, πού ποτελείται από παγωτό βανίλια, γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ζαχαρωμένα μανταρίνια και Gentlemen's Soda. Κι αν ο συνδυασμός αναψυκτικού και παγωτού σας φαίνεται περίεργος, μια δοκιμή θα σας πείσει - πιστέψτε με, τα soda floats είναι εθιστικά!

Υλικά:

1 μπάλα παγωτό βανίλια (βρείτε τη συνταγή της Madame Gâteaux εδώ)

1 Gentlemen's Soda 3 cents

γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

1 μανταρίνι 

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

λίγος φρέσκος δυόσμος για το γαρνίρισμα

Μέθοδος:

Για το ζαχαρωμένο μανταρίνι: κόβουμε ένα μανταρίνι σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και την καλύπτουμε με νερό. Ανάβουμε το μάτι και μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να σιγοβράζει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τις φέτες μανταρίνι. Φέρνουμε σε βρασμό, σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Στραγγίζουμε και φυλάμε τις ζαχαρωμένες φέτες σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Παίρνουμε ένα ψηλό κωνικό ποτήρι. Τοποθετούμε φέτες μανταρίνι στα πλαϊνά του και ένα κομματάκι γλυκό του κουταλιού περγαμόντο στον πάτο. Τοποθετούμε από πάνω μία μπάλα παγωτού. Σε μία οδοντογλυφίδα, περνάμε μία φέτα ζαχαρωμένο μανταρίνι, μία φέτα γλυκό κουταλιού περγαμόντο και μία δέυτερη φέτα μανταρίνι. Στερεώνουμε την οδοντογλυφίδα στο ποτήρι, μαζί με μια κορυφή δυόσμου. Περιχύνουμε με τη Gentlemen's Soda και σερβίρουμε αμέσως.

 
Previous
Previous

Clafoutis με κεράσια και chocolate chips

Next
Next

Παγωτό knickerbocker glory με Pink Grapefruit Soda 3cents