Lemon & elderflower cake για τον γάμο του πρίγκηπα Χάρι

Έφτασε επιτέλους η ώρα για τον γάμο του ατίθασου πρίγκηπα Χάρι και της χολιγουντιανής σελέμπριτι Μέγκαν Μαρκλ και ως βρετανόφιλη ανυπομονώ φυσικά να παρακολουθήσω την τελετή, συνοδεύοντάς τη με -τι άλλο;- ένα afternoon tea με τη συντροφιά των φιλενάδων μου, με τις οποίες θα κουσκουσάρουμε μέχρι τελικής πτώσεως, αναλύοντας κάθε λεπτομέρεια, με peak το νυφικό και τα καπέλα των παρευρισκόμενων.

Πιο πολύ όμως ανυπομονώ να δω την τούρτα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι ένα κομψό lemon & elderflower cake στολισμένο με φρέσκα λουλούδια. Την τούρτα θα φτιάξει η pastry chef Claire Ptak του λονδρέζικου ζαχαροπλαστείου Violet Cakes. Βρίσκω την επιλογή πολύ chic. Πρόκειται για έναν αγαπημένο γευστικό συνδυασμό των Βρετανών, και αν μη τι άλλο πολύ πιο ενδιαφέροντα από τη βαρετή τούρτα του Γουίλιαμ και της Κέιτ που δεν ήταν παρά ένα παλιομοδίτικο fruitcake με επικάλυψη μάρτσιπαν. Φυσικά, δεν αντιστάθηκα και δράττομαι της ευκαιρίας για να σας παρουσιάσω το δικό μου lemon & elderflower cake, με γέμιση lemon curd, επικάλυψη βουτυρόκρεμας με γεύση elderflower (aka ανθός κουφοξυλιάς) και διακόσμηση με φρέσκα άνθη baby's breath.

Lemon & elderflower cake (κέικ λεμόνι με άνθη κουφοξυλιάς)

Υλικά:

Για το κέικ:

(για 2 τσέρκια διαμέτρου 16 εκ.)

330 γρ αλεύρι

1 & 1/2 κτσ μπέικιν πάουντερ

1/2 κτσ μαγειρική σόδα

3/4 κτγ αλάτι

340 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

3 αυγά

170 γρ βούτυρο ανάλατο

ξύσμα από 2 λεμόνια 

70 μλ χυμός λεμόνι

170 μλ γάλα πλήρες

3 κτσ σιρόπι elderflower (μπορείτε να το βρείτε σε κάβες)

Για τη lemon curd:

150 γρ ζάχαρη

1 & 1/2 κτσ κορνφλάουρ

1/8 κτγ αλάτι

2 κτσ ξύσμα λεμόνι

120 γρ χυμός λεμόνι (περ. 2-3 λεμόνια)

4 μεγάλοι κρόκοι 

1 αυγό

60 γρ βούτυρο ανάλατο, κομματάκια

Για τη βουτυρόκρεμα:

250 γρ βούτυρο ανάλατο

500 γρ ζάχαρη άχνη

3 κτσ σιρόπι elderflower

sprinkles

μερικά κλαράκια baby's breath

Μέθοδος:

Για το κέικ: 

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα με έναν αναδευτήρα. 

Ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ τα ξηρά (από το μπολ) και τα υγρά υλικά (χυμός, γάλα, σιρόπι) και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο.

Τεστάρουμε το κέικ για να δούμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα. Όταν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα ξεφορμάρουμε.

Τυλίγουμε τα κέικ σε μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ώστε να σφίξουν καλά.

Για τη lemon curd:

Σε ένα μπολ, βάζουμε τους κρόκους και το αυγό και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τον χυμό λεμόνι, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ξαναχύνουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά, ώσπου η κρέμα να αρχίσει να πήζει. 

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα ώσπου να λιώσει.

Χύνουμε την lemon curd σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η κρέμα κι έπειτα κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι και το τοποθερούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώσπου να σφίξει.

Για τη βουτυρόκρεμα:

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για αρκετή ώρα, ώσπου να ομογενοποιηθούν. 

Προσθέτουμε 3 κτσ σιρόπι elderflower.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βουτυρόκρεμα αμέσως ή να τη φτιάξουμε από την προηγούμενη και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο. Εάν κάνουμε το δεύτερο, πρέπει να την ξαναχτυπήσουμε στο μίξερ πριν καλύψουμε το κέικ, για να μαλακώσει και να αφρατέψει.

Συναρμολόγηση και διακόσμηση:

Κόβουμε τα δύο κέικ σε δύο φέτες το καθένα, ώστε να έχουμε συνολικά 4 layers.

Αλείφουμε με lemon curd τις 3 από τις 4 φέτες. Τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη και καλύπτουμε με την τέταρτη.

Σκεπάζουμε το κέικ με τη βουτυρόκρεμα και ισιώνουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με μια σπάτουλα.

Στολίζουμε με τη βουτυρόκρεμα σε κορνέ, λουλούδια και sprinkles.

 
Previous
Previous

Παγωτό knickerbocker glory με Pink Grapefruit Soda 3cents

Next
Next

Υγρό κέικ σοκολάτας με γκανάς φράουλας και σμέουρων