Σοκολατένια μπάμπκα

Aυτό το λαχταριστό στριφτό σοκολατένιο μπριός είναι πολωνοεβραϊκής καταγωγής και σημαίνει "γιαγιά" στα Γίντις. Το όνομα, κάποιοι πιθανολογούν ότι έχει να κάνει με το ότι συνήθως οι γιαγιάδες είναι αυτές που ασχολούνται με το baking σε μια οικογένεια, ενώ κατά άλλους είναι οι πτυχώσεις της μπάμπκα που θυμίζουν τις μακριές φούστες των γιαγιάδων. Η μπάμπκα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Νέα Υόρκη, όπου μπορείτε να τη βρείτε σε όλα τα εβραϊκά αρτοποιεία του Lower East Side, όπως το διάσημο Breads Bakery, το William Greenberg's ή το Orwasher's. Φυσικά η παραδοσιακή εβραϊκή μπάπκα δεν περιέχει σοκολάτα - η σοκολάτα είναι ένα στοιχείο που προστέθηκε όταν το γλύκισμα διέσχισε τον Ατλαντικό μαζί με τους Εβραίους μετανάστες. Στη Νέα Υόρκη, λοιπόν, θα συναντήσετε την μπάπκα συχνότερα στη σοκολατένια της εκδοχή, αλλά ενίοτε και με γέμιση κανέλας.

Πρωτοείδα την μπάμπκα πριν από δέκα περίπου χρόνια, σε ένα επεισόδιο του Seinfeld, που για πολλούς φανατικούς της σειράς θεωρείται ένα από τα κορυφαία. Μου έκανε τρομερή εντύπωση και θυμάμαι πως αναρωτήθηκα γιατί άραγε γινόταν τέτοιος χαμός για ένα απλό μπριός και έτσι μου καρφώθηκε να το φτιάξω - από τότε έχει μπει σταθερά στο ρεπερτόριό μου, και αν το δοκιμάσετε, θα καταλάβετε γιατί. Όπως κάθε ζύμη που περιέχει μαγιά, είναι αρκετά χρονοβόρο, αλλά πιστέψτε με, θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας όσο δεν φαντάζεστε

Κι αν θέλετε τη μπάμπκα σας ακόμα πιο ακαταμάχητα σοκολατένια, μπορείτε:

  • να αυξήσετε την ποσότητα της γέμισης (όχι υπερβολικά όμως, γιατί μετά θα ξεχειλίζει από τη ζύμη).

  • να αλείψετε τη φέτα σας με nutella

  • ή -γιατί όχι;- να χρησιμοποιήσετε nutella στη γέμιση!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

250 μλ γάλα πλήρες, ζεστό

1 φακελάκι μαγιά ξηρή (8 γρ)

1 αυγό

1 κρόκος

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

500 γρ αλεύρι σκληρό + επιπλέον για τον πάγκο

2 κτγ αλάτι

140 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους

Για τη γέμιση:

70 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη 

50 γρ βούτυρο

30 γρ κακάο

30 γρ ζάχαρη άχνη

1 κρόκος για το άλειμμα της ζύμης

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα και τη μαγιά και τα αφήνουμε 5 λεπτά, ώσπου η μαγιά να διαλυθεί.

Από πάνω ρίχνουμε το αυγό και τον κρόκο και μετά το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 5-10 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα με τον γάντζο, ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή, ελαστική, γυαλιστερή ζύμη.

Ρίχνουμε το βούτυρο σιγά-σιγά και χτυπάμε για άλλα 5-10 λεπτά, ώσπου να απορροφηθεί εντελώς.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη και την αφήνουμε όλη νύχτα ή τουλάχιστον 8 ώρες.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο.

Για τη γέμιση:

Λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε μέσα το κακάο και την άχνη με έναν αναδευτήρα.

Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο, το αλείφουμε στη ζύμη, αφήνοντας περιθώριο 1-2 εκατοστά γύρω-γύρω.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα σφιχτό ρολό και την κόβουμε σε δύο μακρόστενα κομμάτια.

Βάζουμε τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο και τα ενώνουμε, στρίβοντας το ένα γύρω από το άλλο.

Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα μας, αφού τη στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνειά της με κρόκο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Η μπάμπκα είναι έτοιμη όταν βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα, βγαίνει στεγνή.

Previous
Previous

Μπισκότα με καραμέλα, chocolate chips και πρέτσελ

Next
Next

Loaf cake με αρωματικό τσάι Lady Grey, καρύδια και εσπεριδοειδή