Γιορτινό στεφάνι στόλεν με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά

Λατρεύω το στόλεν, το πλούσιο αυτό γερμανικό κέικ των Χριστουγέννων με τα αποξηραμένα φρούτα, και κάθε χρόνο η στιγμή που θα το φτιάξω -μαζί με τα επίσης απαραίτητα μπισκότα gingerbread- σηματοδοτεί για μένα το άνοιγμα της εορταστικής περιόδου. Η παράδοσή του στόλεν πηγαίνει πολύ πίσω, αφού ήδη τον 15ο αιώνα συναντάμε αναφορές του σε πολλές περιοχές της Γερμανίας. Ενδιαφέρον δε είναι και το ότι τον 15ο αιώνα η χρήση του βουτύρου απαγορευόταν δια ροπάλου την περιόδο πριν τα Χριστούγεννα, αφού ήταν περίοδος νηστείας, ώσπου φουρνάρηδες και ζαχαροπλάστες επαναστάτησαν γράφοντας μια επιστολή στον πάπα και ζητώντας να επιτρέψει κατ' εξαίρεση τη χρήση βουτύρου στο στόλεν, γιατί διαφορετικά το κέικ ήταν εντελώς άνοστο. Ο πάπας Νικόλαος ο Ε' αρνήθηκε και χρειάστηκε να θητεύσουν 5 πάπες και να μεσολαβήσουν 40 χρόνια ώσπου το 1490 να δοθεί τελικά από τον Ινοκέντιο τον Η' η άδεια και το στόλεν να αποκτήσει τη γευστική, βουτυρένια υφή που γνωρίζουμε σήμερα. Ευτυχώς εμείς στην εποχή μας δεν κινδυνεύουμε με πρόστιμο από τις αρχές και μπορούμε να χρησιμοποιούμε αφοβα βούτυρο, αλλά και ό,τι μπαχαρικά ή ξηρά φρούτα μας αρέσουν περισσότερο!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

500 γρ αλεύρι μαλακό 

250 μλ γάλα πλήρες

1 κτσ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 

1 κύβος φρέσκιας μαγιάς (25 γρ)

75 γρ βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό και 1 κρόκος

Για τη γέμιση:

30 γρ βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 1/2 κτσ κανέλα

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο

1/4 κτγ γλυκάνισος

300 γρ μάρτσιπαν

1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

150 γρ αποξηραμένα φρούτα (κράνμπερι, μύρτιλα, σταφίδες, χουρμάδες κλπ.) 

1 κρόκος

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη 1 κτσ ζάχαρη, ώσπου να γίνει χλιαρό, θρυμματίζουμε μέσα τη μαγιά και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά, ώσπου να διαλυθεί η μαγιά.

Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο, ώσπου να σχηματιστεί  ζύμη.

Προσθέτουμε το αυγό, τον κρόκο, το λιωμένο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί. 

Σκεπάζουμε τον κάδο και τον τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος για 45 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει η ζύμη.

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:

Μέσα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά.

Θρυμματίζουμε το μάρτσιπαν με τα χέρια μας ή το τρίβουμε με τον τρίφτη και το προσθέτουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα αποξηραμένα φρούτα.

Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.

Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο.

Σκορπίζουμε επάνω ομοιόμορφα το περιεχόμενο του μπολ, αφήνοντας ένα περιθώριο δύο εκατοστών από κάθε πλευρά.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα σφιχτό ρολό και έπειτα την κόβουμε στα δύο κατά μήκος.

Τυλίγουμε τα δύο κομμάτια το ένα γύρω από το άλλο, ενώνουμε τις δύο άκρες και τις πιέζουμε ώστε να κλείσουν και να σχηματίσουν ένα στεφάνι.

Τοποθετούμε το στεφάνι επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30'.

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Με ένα πινέλο, αλείφουμε το στεφάνι με τον κρόκο και ψήνουμε ώσπου το στεφάνι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το πασπαλίσουμε με άχνη και το κόψουμε.

 

Previous
Previous

Loaf cake με αρωματικό τσάι Lady Grey, καρύδια και εσπεριδοειδή

Next
Next

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια από μαρέγκα