Σοκολατένιο σαλάμι με φιστίκια και κράνμπερι

Το σοκολατένιο σαλάμι είναι μια ιταλική συνταγή που εντάσσεται άνετα στην κατηγορία comfort food. Θα το βρείτε συχνά στη λίστα με τα επιδόρπια σε τρατορίες και οστερίες σε όλη την Ιταλία, αν και η καταγωγή του είναι από τη Σικελία. Το συναντάμε ωστόσο και σε άλλες χώρες, όπως την Πορτογαλία, την Τουρκία και τη Λιθουανία, ενώ μοιάζει στη λογική με το δικό μας μωσαϊκό. Το σχήμα και η υφή του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, θυμίζει σαλάμι. Για τον λόγο αυτό, διακοσμείται με άχνη και σπάγγο, όπως τα παραδοσιακά σαλάμια αλλαντικών.

Μπορείτε, φυσικά, να προσαρμόσετε τη συνταγή στα δικά σας γούστα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, αρκεί να κρατήσετε τις ίδιες αναλογίες. Συχνά, στο σαλάμι προστίθεται και λίγο ρούμι ή port. Είναι πραγματικά πανεύκολο, γρήγορο και διατηρείται για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο, οπότε μπορείτε να το φτιάξετε και να το φυλάξετε στο ψυγείο (ή την κατάψυξη) για ώρα ανάγκης - για τους απρόσμενους επισκέπτες ή τις ξαφνικές λιγούρες όταν το ψυγείο είναι άδειο και τα ζαχαροπλαστεία κλειστά!

Υλικά:

200 γρ κουβερτούρα

85 γρ βούτυρο ανάλατο

30 γρ ζάχαρη καστανή

70 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 αυγά

130 γρ μπισκότα πτι μπερ ή digestive

40 γρ αποξηραμένα κράνμπερι

50 γρ φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, ωμά

50 γρ φουντούκια ασπρισμένα, ανάλατα, ωμά

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Ειδικός εξοπλισμός:

σπάγγος μαγειρικής

Μέθοδος:

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τις δύο ζάχαρες. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπεν μαρί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει εντελώς λείο.

Στο μεταξύ, ψήνουμε τα φιστίκια και τα φουντούκια για λίγα λεπτά στον φούρνο σε ένα ταψάκι κι όταν κρυώσουν λίγο, τα χονδροκόβουμε.

Σε ένα μπολ, σπάμε τα μπισκότα σε κομματάκια και χονδροκόβουμε τα κράνμπερι. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.

Μόλις το μείγμα σοκολάτας είναι έτοιμο, το χύνουμε μέσα στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά, ώστε να μπορούμε να το χειριστούμε. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο και τυλίγουμε τα δύο κομμάτια σε μεμβράνη. Πλάθουμε το μείγμα σε σχήμα σαλαμιού, όσο μπορούμε πιο ομοιομορφα και , στρίβουμε τις άκρες και τις δένουμε κόμπο. 

Τοποθετούμε τα δύο σαλάμια στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να σφίξουν.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα σαλάμια, τα ξετυλίγουμε και τα κυλάμε μέσα σε άχνη, ώστε να δημιουργήσουμε το εφέ σαλαμιού. 

Τέλος, δένουμε το σαλάμι με σπάγγο. Κάνουμε μια θηλιά στη μία του άκρη και συνεχίζουμε δένοντας θηλιές και περνώντας τις μία-μια από την άλλη άκρη.

Σερβίρουμε το σαλάμι επάνω σε ένα ωραίο ξύλινο πλατό, σαν επιδόρπιο, μαζί με ένα γλυκό κρασί ή με ένα εσπρεσάκι.

Previous
Previous

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια από μαρέγκα

Next
Next

Αμερικάνικη pumpkin pie με μπαχαρικά