Η κολοκύθα ως γνωστόν έχει αυτή την εποχή την τιμητική της, και ειδικά στην Αμερική, όπου χρησιμοποιείται συμβολικά στους εορτασμούς τόσο του Halloween όσο και του Thanksgiving. Την Ημέρα των Ευχαριστιών, που φέτος γιορτάζεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, σερβίρονται διάφορες πίτες του φθινοπώρου ως επιδόρπιο, όπως η μηλόπιτα, ή η πίτα με γλυκοπατάτες, ωστόσο η κολοκυθόπιτα (που προτιμώ να την αποκαλώ pumpkin pie διότι διαφορετικά μάλλον παραπέμπει στις δικές μας παραδοσιακές κολοκυθόπιτες με φύλλο) είναι κατά πάσα πιθανότητα η πιο αγαπητή επιλογή για το τραπέζι της αμερικάνικης αυτής γιορτής.

Έτρωγαν οι άποικοι pumpkin pie το 1621 παρέα με τους ιθαγενείς; Όχι βέβαια, αλλά η κολοκύθα ήταν ένα λαχανικό που χρησιμοποιούσαν ευρέως τότε. Έτσι, τον 19ο αιώνα, όταν η Sarah Josepha Hale, μια διάσημη food writer της εποχής (σαν να λέμε η σημερινή Martha Stewart), κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια οργανωμένη καμπάνια για την καθιέρωση του εορτασμού του Thanksgiving στις ΗΠΑ, της ζητήθηκε να επινοήσει μερικές συνταγές για να κατασκευάσει ένα πρότυπο μοντέλο του τι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει το τραπέζι των Ευχαριστιών. Εκείνη πρότεινε συνταγές για γαλοπούλα γεμιστή και pumpkin pie ως επιδόρπιο - και κάπως έτσι γεννήθηκε αυτή η παράδοση.

Στην αμερικάνικη εκδοχή της η κολοκυθόπιτα, λοιπόν, εμπλουτίζεται με τα μπαχαρικά του χειμώνα, ένα μείγμα που είναι γνωστό και ως pumpkin spice, και περιλαμβάνει μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρύφαλο, μπαχάρι και κανέλα. Ο πουρές της κολοκύθας ανακατεύεται με κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά και δημιουργείται μια βελούδινη κρέμα γεμάτη comfort αρώματα.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

185 γρ βούτυρο

75 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

75 γρ αυγό

300 γρ αλεύρι μαλακό

3 γρ αλάτι

Για τη γέμιση:

200 γρ ζάχαρη καστανή

4 κτσ αλεύρι μαλακό

4 αυγά

1/2 κτγ αλάτι

1 κτγ κανέλα

1 κτγ τζίντζερ τριμμένο

1/2 κτγ μοσχοκάρυδο

1/2 κτγ γαρύφαλλο τριμμένο

1/2 κτγ μπαχάρι

450 γρ πουρές κολοκύθας

200 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον  κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα και τη ζυμώνουμε λίγο επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη ζυμώνουμε λίγο να μαλακώσει και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος περίπου 3 χιλ. Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, την τρυπάμε παντού με ένα πηρούνι, τη στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε την ταρτιέρα με κεραμικά φασόλια ή κανονικά όσπρια. Ψήνουμε τη ζύμη στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πρωτού βάλουμε μέσα τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

Κόβουμε την κολοκύθα στα τέσσερα και την ψήνουμε στον φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει. Μόλις κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να τη χειριστούμε, την καθαρίζουμε από τους σπόρους, τη φλούδα και τις ίνες. Βάζουμε τα κομμάτια στον πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε καλά. Στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι ώστε να φύγει το περιττό νερό.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το αλεύρι  και τα μπαχαρικά ώσπου να ανακατευτούν καλά.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε. 

Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Γεμίζουμε την ταρτιέρα με το μείγμα και ψήνουμε στους 150 βαθμούς. Η γέμιση είναι έτοιμη όταν έχει σφίξει, αλλά το κέντρο της τρέμει όταν κουνάμε την ταρτιέρα. Σερβίρουμε την pumpkin pie είτε ζεστή είτε κρύα από το ψυγείο. Αν θέλουμε, μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μια κουταλιά crème fraîche.

Previous
Previous

Σοκολατένιο σαλάμι με φιστίκια και κράνμπερι

Next
Next

Σοκολατένια τραγανά μπισκότα cantucci με φιστίκι Αιγίνης και κάρδαμο