Σοκολατένια τραγανά μπισκότα cantucci με φιστίκι Αιγίνης και κάρδαμο
Είναι κάποιοι συνδυασμοί γεύσεων που για μένα είναι ακαταμάχητοι: θεωρώ πως η μαύρη σοκολάτα ταιριάζει θαυμάσια με το φιστίκι Αιγίνης, και στην περίπτωση αυτή η προσθήκη του αρωματικού κάρδαμου απογειώνει γευστικά αυτά τα μπισκότα. Τα cantucci είναι ιταλικά μπισκότα που διπλοψήνονται για να γίνουν τραγανά, προορίζονται για βουτήματα και στην Τοσκάνη σερβίρονται είτε μαζί με τον καπουτσίνο είτε μετά το δείπνο συνοδεία γλυκού κρασιού Vinsanto. Παραδοσιακά είναι λευκά και συχνά περιέχουν αμύγδαλο - εμείς σήμερα τα φτιάξαμε σε μια παραλλαγή με κακάο, έξτρα κομματάκια σοκολάτας και κάρδαμο.
Είναι εύκολα στην παρασκευή τους και μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη παρτίδα και να τη φυλάξετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ως και για ένα μήνα, ενώ θαυμάσια μπορείτε να τα χαρίσετε ως δώρο μέσα σε ένα όμορφο τσίγκινο κουτί.
Υλικά:
30 γρ βούτυρο
120 γρ ζάχαρη καστανή
2 αυγά
150 γρ αλεύρι μαλακό
35 γρ κακάο
1/2 κτγ κάρδαμο τριμμένο
45 γρ φιστίκια Αιγίνης, άψητα, ανάλατα
50 γρ κομματάκια σοκολάτας (σταγόνες)
Μέθοδος:
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα το αλεύρι με το κακάο και το κάρδαμο κι έπειτα τα προσθέτουμε στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνεται μπάλα, προσθέτουμε τα φιστίκια και τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπάμε για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, ώσπου να ανακατευτούν ομοιόμορφα, αλλά να μην σπάσουν σε κομματάκια.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη ζυμώνουμε λίγο επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Σχηματίζουμε δύο ρολά. Τα τοποθετούμε μέσα σε ταψί, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα πατηκώνουμε με το χέρι μας ώστε να γίνουν δύο πλακέ ορθογώνια.
Τοποθετούμε στο ψυγείο το ταψί για μία ώρα, ώστε να σφίξει η ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και αλείφουμε την επιφάνειά της ζύμης με κρόκο αυγού. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά και βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
Μόλις κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να ακουμπήσουμε τη ζύμη, την κόβουμε σε λεπτές φέτες μισού χιλιοστού. Τοποθετούμε ξανά τα μπισκότα στον φούρνο και συνεχίζουμε να ψήνουμε στους 100 βαθμούς ώσπου να στεγνώσουν. Τσεκάρουμε κάθε τόσο: δεν θέλουμε τα φιστίκια να χάσουν το όμορφο πράσινο χρώμα τους, οπότε αν δούμε ότι αρχίζουν να σκουραίνουν, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία ή ψήνουμε με μισάνοιχτη πόρτα.
Εναλλακτικά, το δεύτερο ψήσιμο μπορεί να γίνει τοποθετώντας τα μπισκότα στον θερμοθάλαμο για ώρα, ενώ ψήνουμε κάτι άλλο στον φούρνο μας.
Γνωρίζετε ότι...
Ίσως ξέρετε τα μπισκότα αυτά με την ονομασία biscotti, οι Ιταλοί όμως σήμερα αποκαλούν έτσι γενικώς τα μπισκότα πάσης φύσεως. Τα μπισκότα αυτά είναι ωστόσο αρχαιορωμαϊκής προέλευσης: η λέξη biscotto προέρχεται από τις λατινικές λέξεις bis (που σημαίνει δις) + coctum, από το ρήμα ψήνω ή μαγειρεύω, που αργότερα στα Ιταλικά έγινε cotto. Επειδή, λοιπόν, ψήνονται δύο φορές και στεγνώνουν εντελώς, είναι πολύ ανθεκτικά, με μεγάλη διάρκεια ζωής - τόσο που ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ισχυριζόταν ότι μπορούν να αντέξουν ολόκληρους αιώνες. Μάλιστα, αποτελούσαν σταθερό κομμάτι της διατροφής των ρωμαϊκών λεγεώνων. Με την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα biscotti χάθηκαν, για να κάνουν την επανεμφάνισή τους κατά την Αναγέννηση στην Τοσκάνη, όπου ένας φούρναρης τα σέρβιρε με το γλυκό τοπικό κρασί και τα επανονόμασε cantucci. Η ιδέα του ήταν ευφυής, γιατί όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, με την τραγανή υφή τους είναι ό,τι πρέπει για βούτημα. Τα cantucci έγιναν σταθερή αξία στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης και ιδιαίτερα στη Φλωρεντία και το Πράτο. Σήμερα μπορείτε να τα βρείτε στην Ιταλία σε αμέτρητες παραλλαγές σε οποιοδήποτε φούρνο, ζαχαροπλαστείο καφέ και σουπερμάρκετ, αλλά και στις περισσότερες τρατορίες, όπου σερβίρονται ως επιδόρπιο.