Αλμυρά scones με πατζάρι, φρέσκο θυμάρι και φέτα

Afternoon tea χωρίς scones είναι σαν να λέμε ψαρόσουπα χωρίς ψάρι, και αυτά τα μικρά αφράτα ψωμάκια που σερβίρονται ζεστά μαζί με βελούδινη clotted cream και μαρμελάδες, είναι ικανά να φτιάξουν ή να χαλάσουν ολόκληρη την εμπειρία ενός afternoon tea. Αλλά γιατί να περιοριζόμαστε μόνο στα παραδοσιακά γλυκά scones; Τα τελευταία χρόνια που το afternoon tea σταδιακά εκμοντερνίζεται, βλέπουμε να σερβίρονται και αλμυρές παραλλαγές τους - αυτή άλλωστε είναι και γενικότερη τάση στη ζαχαροπλαστική, με αλμυρές εκδοχές κλασικών γλυκισμάτων να κάνουν την εμφάνισή τους σε μενού εστιατορίων, όπως αλμυρά τσίζκεϊκ, σου ή και μακαρόν. Σήμερα, λοιπόν, φτιάξαμε αλμυρά scones με πατζάρι, φρέσκο θυμάρι και φέτα, που μπορούν ωραιότατα να αποτελέσουν το πρώτο πιάτο ενός afternoon tea μαζί με μερικά finger sandwiches ή να σερβιριστούν σαν ψωμάκια με το δείπνο σας ή ένα πλατό τυριών και αλλαντικών. Και το clue; Το υπέροχο ροζ χρώμα τους, χάρη στο πατζάρι. 

Υλικά:

(Για περίπου 20 τμχ.)

1 αυγό

60 μλ ηλιέλαιο

200 μλ γάλα

600 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κτγ αλάτι 

100 γρ πατζάρι βρασμένο, τριμμένο και στραγγισμένο

100 γρ φέτα θρυμματισμένη

1 χούφτα θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

Ειδικός εξοπλισμός: 

κουπ-πατ στρογγυλό, διαμέτρου 6 εκ.

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αυγό με το ηλιέλαιο και το γάλα.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μίξερ, χτυπώντας σε μεσαία ταχύτητα, ώσπου να σχηματιστεί ζύμη και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 

Προσθέτουμε το πατζάρι, τη φέτα και το θυμάρι, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, ώσπου το πατζάρι και η φέτα να ανακατευτούν στο μείγμα ομοιόμρφα αλλά να μην πολτοποιηθούν.

Τοποθετούμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για λίγο, ώσπου να σφίξει και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 2 εκατοστών και κόβουμε με το κουπ-πατ scones.

Τοποθετούμε τα scones επάνω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκκο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, ώσπου τα scones να σφίξουν και να ροδίσουν.

Σερβίρουμε τα scones ζεστά. Εάν τα έχουμε φτιάξει από πριν, μπορούμε να τα ζεστάνουμε για 20'' στον φούρνο μικροκυμάτων.

 

Previous
Previous

Σοκολατένια τραγανά μπισκότα cantucci με φιστίκι Αιγίνης και κάρδαμο

Next
Next

Σοκολατένια τάρτα αμυγδάλου με αχλάδια ποσέ σε κόκκινο κρασί