Cinnamon buns για την επιστροφή στο σχολείο

Οι γεύσεις, ως γνωστόν, συνδέονται άρρηκτα με τις αναμνήσεις μας και πολλές φορές συμβαίνει να τρώμε κάτι και να μας μεταφέρει χρόνια πίσω, σε μια στιγμή ή και σε μια ολόκληρη περίοδο της ζωής μας, όπως εύστοχα μας έδειξε και ο Μαρσέλ Προυστ στην περίφημη σκηνή με τις μαντλέν από το Αναζητώντας τον Χαμένο χρόνο. Έτσι κι εγώ, υπάρχει ένα γλυκό που όταν το τρώω -ή ακόμα και μόνο να το μυρίσω αρκεί- με μεταφέρει αυτόματα στο προαύλιο του δημοτικού μου σχολείου και γίνομαι ξανά οκτώ χρονών. Η καντίνα του σχολείου τότε πουλούσε στα διαλείμματα το αποκαλούμενο "σαλιγκάρι", ένα τσουρεκοειδές παρασκεύασμα με κανέλα, με το οποίο είχα φάει τέτοιο κόλλημα που δεν διανοούμουν να μην φάω ένα τη μέρα επί τουλάχιστον τρεις συναπτές σχολικές χρονιές. (Τότε, που ήμασταν παιδιά και οι θερμίδες δεν μας άγγιζαν, απλά μας χάιδευαν στα μαγουλάκια, φυσικά.)

Έκτοτε, το σαλιγκάρι με αφήνει παγερά αδιάφορη γιατί μου φαίνεται υπερβολικά προκάτ, αλλά όταν μπαίνει ο Σεπτέμβρης, πάντα με πιάνει όρεξη για κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι χίλιες φορές καλύτερο: cinnamon buns (ή rolls ή swirls), δηλαδή γλυκά, μαλακά τσουρεκάκια κανέλας στον φούρνο. Η εκδοχή που σας δείχνω σήμερα είναι καθαρά αμερικάνικη, και αρκετά πλούσια - ίσως κάποιοι την βρείτε και βαριά για τα γούστα σας. Στην Αγγλία, τα ψωμάκια αυτά είναι γνωστά και ως Chelsea buns, και συνοδεύουν το τσάι, αν και η βρετανική εκδοχή τους είναι πιο "ψωμένια". Παραλλαγές τους, βέβαια συναντάμε και στις σκανδιναβικές χώρες, τη Σουηδία (kanelbulle),τη Νορβηγία (skillingsbolle), τη Φινλανδία (korvapuusti), αλλά και στην κεντρική Ευρώπη.

Δύσκολα δεν τα λες, ούτε και ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά σίγουρα χρειάζεται να είστε στο σπίτι για ένα ολόκληρο πρωινό ή απόγευμα, αφού απαιτείται αναμονή ενδιάμεσα στα στάδια παρασκευής τους, ώσπου να φουσκώσει η ζύμη τους. Κατά τα άλλα, σίγουρα θα σας αποζημιώσουν: το σπίτι θα μυρίζει κανέλα από τρία οικοδομικά τετράγωνα μακριά και όλοι θα σας ευγνωμονούν για αυτό το λαχταριστό γλύκισμα που για μένα, πάει κατευθείαν στο top 5 των comfort foods. Κι αν έχετε παιδιά και τους το βάλετε να το πάρουν μαζί τους για το διάλειμμα, θα έχουν τουλάχιστον έναν πολύ καλό λόγο για να είναι χαρούμενα που θα πάνε σχολείο.

Υλικά:

(Για ένα τετράγωνο ταψάκι 20 x 20 εκ.)

Για τη ζύμη:

7 γρ μαγιά σε σκόνη (ένα φακελάκι)

230 μλ γάλα πλήρες

100 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

75 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

1 κτγ αλάτι

2 αυγά

530 γρ αλεύρι

Για τη γέμιση:

120 γρ ζάχαρη καστανή μαλακή

2 κτσ κανέλα

50 γρ βούτυρο ανάλατο, πολύ μαλακό

Για το γλάσο:

50 γρ τυρί κρέμα

50 γρ ζάχαρη άχνη

2-3 κτσ γάλα

Μέθοδος:

Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα ώσπου να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ώσπου να αφρίσει η μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με τον γάντζο το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι και το αλάτι.

Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο, σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα και την κάνουμε μια μπάλα. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα. Τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό χώρο και αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσει καλά η ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη και επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο, πάχους 1 περίπου εκατοστού. 

Αλείφουμε τη ζύμη με το βούτυρο, αφήνοντας περιθώριο 1 εκ. περιμετρικά.

Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίζουμε πάνω από το βούτυρο.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα σφιχτό ρολό. 

Κόβουμε το ρολό σε ροδέλες, πάχους περίπου 4-5 εκ. και τις τοποθετούμε κολλημένες μεταξύ τους μέσα στο ταψάκι, που έχουμε βουτυρώσει πάρα πολύ καλά.

Αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνειά τους, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και τοποθετούμε ξανά σε ζεστό μέρος για 30’, ώσπου να φουσκώσουν.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20-30'. Τα cinnamon buns είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει, η επιφάνειά τους έχει σκληρύνει όταν τη χτυπάμε με το δάχτυλό μας και ξεκολλάνε εύκολα από το ταψί. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε γιατί θα στεγνώσουν εντελώς.

Για το γλάσο:

Χτυπάμε τα υλικά σε ένα μπολ με αυγοδάρτη, ώσπου το γλάσο να είναι αρκετά ρευστό ώστε να μπορούμε να περιχύσουμε τα buns.

Περιχύνουμε τα buns με το γλάσο και σερβίρουμε.

Όσα περισσέψουν, τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.

Previous
Previous

Rocky road με marshmallows και Maltesers

Next
Next

Παγωτό ξυλάκι με φιστικοβούτυρο και σοκολάτα γάλακτος