Cheeseburger & Milkshake φράουλα στου Pop, ένα tribute στα Archie Comics

Τη φίλη μου τη Μαριάννα κι εμένα, μας ενώνει μια αδυναμία από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια: τα κόμικς Άρτσι. Συχνά πυκνά στις κουβέντες μας κάνουμε references στον κοκκινομάλλη Archie, τις αχώριστες frienemies Betty και Veronica και τον junk food lover Jughead, τις ιστορίες των οποίων διαβάζαμε κι οι δύο με μανία όταν ήμασταν μικρές. Το ελληνικό περιοδικό Άρτσι (ή "αρτσιμπούρτσι" όπως το έλεγε η γιαγιά μου πειράζοντάς με) κυκλοφορούσε κάθε εβδομάδα, επί σειρά ετών, και θυμάμαι πόσο ανυπομονούσα για το καινούργιο τεύχος - που τότε, στα θρυλικά 1990s, κόστιζε 120 δραχμές.

Κάθε φορά ήλπιζα -μάταια- ο Άρτσι να διαλέξει επιτέλους την Μπέτι, καταβρόχθιζα τις ιστορίες όπου ο Άρτσι έβγαινε ραντεβού -συνήθως για σινεμά- με την Μπέτι ή τη Βερόνικα (ενίοτε και κάποια καινούργια μαθήτρια στο Riverdale High) και πωρωνόμουν με την εκτεταμένη γκαρνταρόμπα της ζάπλουτης Βερόνικα και τη ζωάρα που έκανε στην έπαυλή της στη φανταστική κωμόπολη Ρίβερντεϊλ, όπου ζούσαν όλοι οι ήρωες. Εννοείται ότι ζήλευα το παρεάκι τους και ξετρελαμένη με το όλο american high school culture την έβρισκα με τις ιστορίες για το prom, τις βόλτες για ψώνια στο εμπορικό κέντρο, τις εξορμήσεις στην παραλία για σερφ, την μπάντα του Άρτσι που έκανε πρόβες στο γκαράζ των γονιών του και ό,τι άλλο έκαναν οι αιώνια έφηβοι ήρωες του κόμικ στην small town americana καθημερινότητά τους. Πιο πολύ απ' όλα, όμως, ζήλευα τρελά τη φάση τους όταν πήγαιναν στο αγαπημένο τους diner, το Pop's, για να φάνε cheeseburger και να πιουν milkshakes και ευχόμουν να άνοιγε και στην Ελλάδα κάποτε ένα american style diner με booths με δερμάτινους καναπέδες και τραπέζια από φορμάικα, που να σερβίρει αυτά ακριβώς, για να πηγαίνω κι εγώ με τους φίλους μου. Έκτοτε, το trend των μπεργκεράδικων καλά κρατεί και ευτυχώς πια οι επιλογές στην Αθήνα είναι πολλές - κάποιες μάλιστα αρκετά ποιοτικές και πολύ κοντά στην αισθητική που παιδιόθεν λαχταρούσα.

Μια ωραία πρωϊα, λοιπόν, ή μπορεί να ήταν και βράδυ σε κάποιο τσατ εδώ που τα λέμε, η Μαριάννα κατέβασε τη φοβερή ιδέα να κάνουμε ένα post αφιερωμένο στα Archie Comics. Φυσικά, δεν ήθελα και πολύ για να πειστώ και εννοείται ότι τα μοιράσαμε κατά το δοκούν: η Μαριάννα (aka η Mint των Blueberry Mints) θα έφτιαχνε το μπέργκερ και η Madame Gâteaux το milkshake. Άλλωστε καιρό τώρα είχα αποκτήσει μια εξάδα αυθεντικά 1950s vintage ποτήρια από soda shop και έψαχνα την ευκαιρία να τα αξιοποιήσω.

Πέσαμε λοιπόν ένα απόγευμα με τα μούτρα στη συλλογή μου με ελληνικά και αμερικάνικα τεύχη του Archie, η οποία εκτείνεται από τα 1950s μέχρι τα 2000s, και αρχίσαμε να αναζητούμε τα κατάλληλα εξώφυλλα και να ξαναδιαβάζουμε ιστορίες: ο Τζαγκ να χλαπακώνει ατελείωτες στοίβες από μπέργκερ και χοτ ντογκ, η Μπέτι και ο Άρτσι να μοιράζονται ένα μιλκσεϊκ με διπλό καλαμάκι, ο Άρτσι κι η παρέα του στο diner του Ποπ να αράζουν μετά το σχολείο και όλα τα σχετικά. Οι αναφορές, φυσικά, είναι ανεξάντλητες, όπως και η αγάπη μας για τα κόμικ. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, σε ένα διπλό post, το milkshake φράουλα και το cheeseburger αλά Archie! Το milkshake θα το βρείτε εδώ και το cheeseburger στο blog της Μαριάννας, το Blueberry Mints, μαζί με φωτογραφίες και συνταγές.

Για το milkshake φράουλα:

Θεωρητικά, μπορείτε να φτιάξετε το milkshake φράουλας με παγωτό φράουλας, αλλά το αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αρκετά γλυκερό, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε παγωτό του ευρύτερου εμπορίου. Γενικώς, στα milkshake φρούτων, καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα καλό παγωτό βανίλιας σαν βάση και να αναμειγνύεται είτε με φρέσκα φρούτα (π.χ. μπανάνες) είτε με σιρόπι φρέσκων φρούτων, όπως στην περίπτωσή μας, για πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Υλικά:

Για το σιρόπι:

100 γρ φράουλες

40 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

νερό (ίσα να σκεπάσει τη ζάχαρη)

Για το μιλκσέικ και το γαρνίρισμα (για ένα ποτήρι):

200 γρ παγωτό βανίλια

30-50 μλ γάλα πλήρες

2 κτσ σιρόπι φράουλας

200 μλ κρέμα γάλακτος με λιπαρά 35%

20 γρ ζάχαρη άχνη

κερασάκια maraschino ή φρέσκιες φράουλες

Μέθοδος:

Για το σιρόπι:

Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν βράση. Στους 105 βαθμούς αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις φράουλες, ανακατεύοντας με έναν αναδευτήρα. 

Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε αρκετά πριν και αν μας περισσέψει, να το φυλάξουμε στο ψυγείο για άλλες χρήσεις (Pancakes. Βάφλες. You name it.)

Για το milkshake:

Στο μπλέντερ, χτυπάμε για κάθε ποτήρι 200 γρ παγωτού (που πρέπει να έχει μαλακώσει ελαφρώς, αλλά όχι να λιώσει), μαζί με 2 κτσ σιρόπι φράουλας και 30 μλ γάλα πλήρες. Εάν το θέλουμε πιο αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Χύνουμε στα ποτήρια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε 200 μλ κρέμα γάλακτος μαζί με 20 γρ ζάχαρη άχνη, ώσπου να γίνει μια σφιχτή κρέμα σαντιγί. Τοποθετούμε την κρέμα σε κορνέ με τη μύτη που προτιμάμε και γαρνίρουμε τα ποτήρια. Βάζουμε και το παροιμιώδες κερασάκι στην κορυφή και σερβίρουμε. Γιατί κερασάκι στο μιλκσέικ φράουλας θα μου πείτε, και θα έχετε δίκιο, όμως, στα περισσότερα diner το κερασάκι είναι πασπαρτού για όλα τα μιλκσέικ! Αν δεν σας αρέσει, στολίστε το με μια φράουλα!

Εσείς γνωρίζετε ότι...

Τα Archie Comics ξεκίνησαν να κυκλοφορούν σαν strip το 1941;

Ο Άρτσι και η παρέα του έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, κινούμενα σχέδια και video games, με τελευταία μεταφορά τη σειρά Riverdale που προβλήθηκε τη σεζόν που μας πέρασε;

Εκτός από τις κλασικές περιπέτειες του Άρτσι, κατά καιρούς έχουν λανσαριστεί διάφορες σειρές, όπως το μελλοντολογικό Archie 3000, τις sci-fi ιστορίες με τον Jughead Φύλακα του Χρόνου ή το horror comic Afterlife with Archie, που μιλά για μια Zombie Apocalypse στο σύμπαν του Ρίβερντεϊλ;

Τον Οκτώβριο του 2009, στο τεύχος 600, ο Άρτσι ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ; (Σοκ.)

 

Previous
Previous

Ζελέ με ροζέ Prosecco, νεκταρίνια και φρέσκο θυμάρι

Next
Next

Eton mess, το επιδόρπιο που επινόησε ένα λαμπραντόρ