Eton mess, το επιδόρπιο που επινόησε ένα λαμπραντόρ

Ένα από τα πιο κλασικά βρετανικά επιδόρπια και οπωσδήποτε συνώνυμο του αγγλικού καλοκαιριού, το Eton Mess είναι αυτό που θα λέγαμε crowd pleaser. Απλό στην παρασκευή του, δροσιστικό και πολύχρωμο, τσεκάρει όλα τα κουτάκια αν αναζητάτε ένα επιδόρπιο για να σερβίρετε έπειτα από ένα δείπνο μέσα στο peak της ζέστης του καλοκαιριού.

Το επιδόρπιο παίρνει την ονομασία του από το αγγλικό κολλέγιο Eton, όπου δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '30 από τον μάγειρα του κολλεγίου. Σερβίρεται παραδοσιακά στους μαθητές κατά τον ετήσιο αγώνα κρίκετ εναντίον του κολλεγίου Harrow κάθε Ιούνιο. Βέβαια όλο αυτό ακούγεται αρκετά άχαρο, οπότε με τα χρόνια κάποιοι φρόντισαν να διανθίσουν την ιστορία με ρομαντικές λεπτομέρειες. Η πιο ρομαντική εκδοχή, ως συνήθως περιλαμβάνει κάποιο "ατύχημα", και στην περίπτωσή μας θέλει ένα καλάθι του πικνίκ που περιείχε πάβλοβα με φράουλες να τσαλαπατιέται από ένα παιχνιδιάρικο λαμπραντόρ με αποτέλεσμα να διαλύεται. Ωστόσο, τα αγόρια, λέει η ιστορία, διόλου δεν νοιάστηκαν για τη στραπατσαρισμένη όψη του επιδορπίου (ή για το πιθανό extra topping από τρίχες του άτακτου λαμπραντόρ) και το έφαγαν με λαχτάρα. Κάπως έτσι, η πάβλοβα μετατράπηκε σε καλοκαιρινή πουτίγκα, όπως αρέσκονται οι Βρετανοί να αποκαλούν τα επιδόρπιά τους.

Φυσικά το γλυκό με τα χρόνια έχει υποστεί αμέτρητες παραλλαγές, αλλά και μεταμορφώσεις: στην Αγγλία θα το βρείτε σε κάθε είδους εστιατόριο, από συνοικιακές παμπ μέχρι fine dining, όπως και σε διάφορες βερσιόν. Μία από τις αγαπημένες μου είναι η λευκή σοκολάτα Eton Mess που πωλείται στις σοκολατερί Thornton's - αν βρεθείτε στην Αγγλία, δοκιμάστε την.

Εμείς φτιάξαμε το δικό μας Eton Mess αντί για μαρέγκα με μερικά ροζ macaron που είχαν περισσέψει. Προσθέσαμε κρέμα με τυρί μασκαρπόνε, φρέσκιες φράουλες και κεράσια και χειροποίητο σιρόπι φράουλας. Σας δίνουμε τη συνταγή για να φτιάξετε μαρέγκες μόνοι σας - ή μια πιο γρήγορη λύση είναι να αγοράσετε έτοιμες μαρέγκες από το σουπερμάρκετ.

Υλικά:

Για τις μαρέγκες:

100 γρ ασπράδι

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Για την κρέμα:

200 μλ κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

100 γρ τυρί μασκαρπόνε

30 γρ ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι:

250 γρ φράουλες

200 γρ ζάχαρη

Για τη διακόσμηση:

φρέσκιες φράουλες και κεράσια

ροζ πέρλες

θρυμματισμένες μαρέγκες

φύλλα δυόσμου

Ειδικός εξοπλισμός:

σινουά ή ψιλό σουρωτήρι

κορνέ

Μέθοδος:

Για τις μαρέγκες:

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ και όταν αρχίσουν να αφρατεύουν, περιχύνουμε τη ζάχαρη σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει.

Βάζουμε τη μαρέγκα σε κορνέ και σχηματίζουμε ροζέτες ή μπαστουνάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε τις μαρέγκες στους 130 βαθμούς ώσπου να ξεραθούν.

Για το σιρόπι:

Χτυπάμε τις φράουλες στο μπλέντερ και τις περνάμε από σουρωτήρι ψιλό (σινουά, αν έχουμε).

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και τη σκεπάζουμε με νερό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το σιρόπι αρχίσει να πήζει, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον πολτό φράουλας και ανακατεύουμε με αναδευτήρα. Εάν θέλουμε το σιρόπι λίγο πιο πηχτό, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας καλά.

Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει. Το φυλάμε σε βάζο που κλείνει με καπάκι (κατά προτίμηση αποστειρωμένο), στο ψυγείο. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε σε pancakes, βάφλες ή για να φτιάξουμε φραουλένιο γάλα.

Για την κρέμα μασκαρπόνε:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα την κρέμα. Μόλις αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε την άχνη σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου η κρέμα σαντιγί να σφίξει.

Στο τέλος, ανακατεύουμε μέσα το μασκαρπόνε και χτυπάμε λίγο, ώσπου να ομογενοποιηθούν.

Για τη συναρμολόγηση:

Εάν περιμένουμε καλεσμένους, καλό είναι να έχουμε έτοιμα τα υλικά μας (την κρέμα στο ψυγείο, τις μαρέγκες σε δοχείο με καπάκι) και η συναρμολογηση να γίνει τελευταία στιγμή.

Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα κορνέ και βάζουμε από λίγη σε κάθε ποτηράκι. Συνεχίζουμε δημιουργώντας όσες στρώσεις θέλουμε με τις μαρέγκες, τα φρούτα ψιλοκομμένα και την κρέμα. Ολοκληρώνουμε με μια ολόκληρη φράουλα και ένα κεράσι στην κορυφή και στολίζουμε με λίγες πέρλες, θρυμματισμένες μαρέγκες και ένα φύλλο δυόσμου. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Previous
Previous

Cheeseburger & Milkshake φράουλα στου Pop, ένα tribute στα Archie Comics

Next
Next

Pimm's, το βρετανικό κοκτέιλ του καλοκαιριού