Δεν υπάρχει άλλο ποτό τόσο συνώνυμο του βρετανικού καλοκαιριού από το Pimm's: με το σκουροκόκκινο χρώμα του, σερβιρισμένο σε ψηλό ποτήρι και στολισμένο με τα φρούτα του καλοκαιριού και τη μέντα για σημαία, σε μεταφέρει αυτομάτως στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας, στον κήπο μιας συνοικιακής παμπ κάποιο μεσημέρι Κυριακής, να απολαμβάνεις τον ήλιο παρέα με φίλους, περιμένοντας να σερβιριστεί το Sunday roast.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν το συνηθίζουμε και προσωπικά δεν το έχω δει ποτέ να σερβίρεται σε μπαρ ή εστιατόριο - και είναι κρίμα, γιατί νομίζω πως ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, αφού ούτε τα φρούτα μας λείπουν, ούτε τα υπαίθρια μπαρ! Μάθετε, λοιπόν, να το φτιάχνετε και απολαύστε το στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, κάνοντας μπάρμπεκιου!

Ο James Pimm, γιος ενός αγρότη από το Κεντ, άνοιξε το 1823 ένα oyster bar στο Λονδίνο, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, όπου άρχισε να προσφέρει ένα λικέρ με βάση το τζιν και διάφορα φρούτα και μυρωδικά, ως χωνευτικό. (Οι Βικτωριανοί άλλωστε, ως γνωστόν, ήθελαν απεγνωσμένα να πείσουν και να πειστούν ότι το αλκοόλ έχει θεραπευτικές ιδιότητες.) Το ρόφημα, του οποίου τη συνταγή ο Pimm κράτησε επτασφράγιστη, έγινε ανάρπαστο και σύντομα μπήκε σε μαζική παραγωγή. Η παραγωγή του "Pimm's" ξεκίνησε το 1851 και στο εμπόριο κυκλοφόρησε ευρέως το 1859. Στη συνέχεια, άρχισαν να παρασκευάζονται και Pimm's με διαφορετικές βάσεις (ουίσκι, μπράντι, ρούμι, βότκα) και όλα είχαν τον αριθμό τους: Pimm's No 1, 2, 3, 4 κ.ο.κ. Ως long drink, παραδοσιακά στην Αγγλία σερβίρεται με ανθρακούχα λεμονάδα και διάφορα φρούτα, καθώς και φρέσκια μέντα. Το ποτό αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού και μόλις βγει ο ήλιος θα δείτε τους Βρετανούς να το πίνουν με τις κανάτες στις συνοικιακές παμπ. Θα το συναντήσετε να σερβίρεται επίσης σε πάσης φύσεως garden parties, γάμους, barbecues αλλά και πόλο, τένις, κρίκετ matches και άλλες βρετανικούρες. Στο Λονδίνο θα πετύχετε επίσης και πολλά γλυκά εμπνευσμένα από το Pimm's, όπως Pimm's jelly, cake, eton mess, trifle, παγωτό και ένα σωρό άλλες παραλλαγές. Και βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει το υπερ-επιτυχημένο σλόγκαν "It's Pimm's o'clock!" που χρησιμοποιήθηκε σε διαφημιστική καμπάνια του ποτού και έγινε catchphrase ολόκληρης της χώρας;

Το μυστικό του καλού Pimm's βρίσκεται στην απλότητα. Σωστή αναλογία (3 μέρη λεμονάδα προς 1 μέρος Pimm's) και μην το παρακάνετε με τη γαρνιτούρα: τα φρούτα πρέπει να είναι φρεσκοκομμένα και ώριμα, αλλά όχι παραωριμασμένα γιατί θα γίνουν πολτός. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, αλλά οπωσδήποτε μην χρησιμοποιήσετε φρούτα που μαυρίζουν (όπως μήλο ή μπανάνα) και θυμηθείτε ότι η φράουλα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Πολλοί διστάζουν να προσθέσουν πάγο από φόβο μήπως το ποτό γίνει νερουλό, όμως, κατά τη γνώμη μου ο πάγος το κάνει δροσιστικό και το καλοκαίρι είναι απαραίτητος. Εξάλλου το Pimm's πρέπει να πίνεται γρήγορα - όπως είπε άλλωστε και ο θρυλικός μπάρμαν του Savoy, Harry Craddock,  το κοκτέιλ πρέπει να το πίνετε "ενώ ακόμα σας χαμογελάει".

Κι αν αισθάνεστε έξτρα chic και έχετε όρεξη για pampering, αναμείξτε το με σαμπάνια για ένα Pimm's ρουαγιάλ!

Υλικά:

300 μλ Pimm's No. 1 Cup

900 μλ λεμονάδα με ανθρακικό

8 φράουλες

1 πορτοκάλι

1 αγγούρι

8 κεράσια

1 ματσάκι δυόσμος

1 λεμόνι

άφθονος πάγος 

Μέθοδος:

Κόβουμε το πορτοκάλι και το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τις φράουλες στα τέσσερα. Σε μια μεγάλη κανάτα, βάζουμε τις φράουλες, το πορτοκάλι, το αγγούρι και τα κεράσια. Χύνουμε μέσα το Pimm's και τη λεμονάδα και ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα. Δοκιμάζουμε και αν το θέλουμε περισσότερο όξινο, στύβουε μέσα λίγο φρέσκο λεμόνι και ανακατεύουμε ξανά. Βυθίζουμε μέσα ένα μεγάλο κλωνάρι δυόσμου και προσθέτουμε πάγο. Δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε μερικά φρούτα και στα ποτήρια.

 

 

Previous
Previous

Eton mess, το επιδόρπιο που επινόησε ένα λαμπραντόρ

Next
Next

Νέο food trend: cloud eggs, αυγά σαν σύννεφα