Τα λατρεύω τα αυγά. Είναι ένα μαγικό υλικό, χωρίς το οποίο εμείς οι ζαχαροπλάστες θα ήμασταν χαμένοι. Αλληλεπιδρώντας με τα υπόλοιπα αγαπημένα μας υλικά (το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο), τα μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται στα αγαπημένα μας γλυκίσματα. Τα αυγά, όμως, είναι τέλεια και μόνα τους, αφού brunch χωρίς αυγό είναι σαν ψαρόσουπα χωρίς ψάρι. Τηγανητά, σφιχτά, μελάτα, ομελέτα, scrambled, en cocotte, ποσέ, είναι μόνο οι βασικοί τρόποι μαγειρέματος, ενώ τώρα ήρθε να προστεθεί και ένας καινούργιος: τα cloud eggs, ή αυγά σαν σύννεφα

 

Τα cloud eggs, εδώ και λίγες μέρες, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο - ή έστω, τους foodie λογαριασμούς του instagram και είναι η νέα μανία των απανταχού food bloggers. Μόνο που, χμμμ, δεν είναι και τόσο καινούργια! Η συνταγή υπάρχει στην πιάτσα από τον 17ο αιώνα, με την παλαιότερη αναφορά στο περίφημο γαλλικό βιβλίο μαγειρικής Le Cuisinier François, το 1651. Απλά τότε αποκαλούνταν oeufs à la neige, ή στα Ελληνικά, αυγά χιονισμένα. Η λογική είναι πάντως η ίδια: χτυπάμε τα ασπράδια όπως για τη μαρέγκα, τα ψήνουμε και έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και ψήνουμε ελάχιστα. Μόνο που τον 17ο αιώνα, αφενός δεν υπήρχαν μίξερ -οπότε καταλαβαίνετε τι αλύπητο χτύπημα έπεφτε με το χέρι- και αφετέρου, τα αυγά ψήνονταν στα κάρβουνα και για να θερμανθούν από επάνω οι μάγειρες χρησιμοποιούσαν ένα εργαλείο με μακρύ χέρι που λέγεται "σαλαμάνδρα" (φανταστείτε κάτι σαν φτυάρι), το οποίο κρατούσαν επάνω από τα αυγά ώστε να εκπέμπει θερμότητα.

 

 

 

Σήμερα, πάντως τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, οπότε διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες για να δείτε πώς θα φτιάξετε τα δικά σας cloud eggs, πριν ξεφουσκώσει το trend! Ή μάλλον, ας ελπίσουμε ότι θα πιάσει, και σύντομα θα τα βλέπουμε να φιγουράρουν στα μενού των αγαπημένων μας αθηναϊκών brunch-άδικων. Και γιατί όχι; Είναι και όμορφα και πεντανόστιμα και με ελάχιστες θερμίδες, αφού ψήνονται σκέτα, χωρίς λάδι ή βούτυρο. 

Αφού τους πάρετε τον αέρα, μπορείτε να παίξετε και με έξτρα υλικά, ανακατεύοντας στα ασπράδια μπέικον, παρμεζάνα, σχοινόπρασο ή ό,τι άλλο σας εμπνέει!

 

Υλικά (για 2 άτομα):

4 αυγά

Μέθοδος:

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα, ώσπου να αφρατέψουν πολύ.

Βάζουμε τους κρόκους χωριστά τον καθέναν σε μπολάκια. Βοηθάει να αφήσουμε και λίγο ασπράδι επάνω, για να γλιστράνε και να μην κολλήσουν στον πάτο του μπολ. Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μη μας σπάσουν οι κρόκοι, που είναι πολύ ευαίσθητοι, γιατί εκεί είναι όλο το ζουμί (κυριολεκτικά).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Με μια σπάτουλα σχηματίζουμε τα σύννεφα επάνω στο ταψί και στη μέση δημιουργούμε "φωλιές" που θα υποδεχτούν τους κρόκους.

Ψήνουμε για 5 λεπτά, ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα τα ασπράδια. Τα βγάζουμε, τοποθετούμε τους κρόκους στις "φωλιές" και ξαναψήνουμε για άλλα 3 λεπτά.

Βγάζουμε και σερβίρουμε αμέσως. 

 

 

Previous
Previous

Pimm's, το βρετανικό κοκτέιλ του καλοκαιριού

Next
Next

A damn fine cherry pie! Κερασόπιτα αλά Twin Peaks