Ξεκίνησε επιτέλους η πολυαναμενόμενη νέα σεζόν του Twin Peaks! Η θρυλική τηλεοπτική σειρά του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς παίχτηκε στη μικρή οθόνη πριν από 25 ολόκληρα χρόνια, αγαπήθηκε φανατικά από το κοινό και σταμάτησε απότομα, αφήνοντάς μας όλους με βασανιστικά ερωτηματικά: Ποιος σκότωσε τη Λόρα Πάλμερ; Τι απέγινε ο πράκτορας Ντέιλ Κούπερ; Και το κυριότερο από όλα, ποια είναι η συνταγή για την περιβόητη κερασόπιτα του Double R Diner;

To πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν προβλήθηκε την περασμένη Κυριακή και έλαβε πολύ καλές κριτικές. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 18 επεισόδια και αφού ο Ντέιβιντ Λιντς έχει δηλώσει ότι αποσύρεται από τον κινηματογράφο, είναι η τελευταία μας ευκαιρία να απολαύσουμε τις σουρεαλιστικές, απόκοσμες δημιουργίες του.

Για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν, το Twin Peaks είναι ένα μεταφυσικό δράμα με στοιχεία μυστηρίου, θρίλερ, αλλά και τρόμου - αν και είναι πραγματικά δύσκολο να το κατατάξει κανείς σε κατηγορίες, γιατί είναι τόσο sui generis, που είναι καλύτερα να πει κανείς πως είναι ένα genre από μόνο του. Η σειρά κέρδισε αμέτρητα βραβεία, μεταξύ των οποίων τρεις Χρυσές Σφαίρες και Emmy. Ο πράκτορας του FBI Ντέιλ Κούπερ καλείται στην κωμόπολη Twin Peaks για να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της έφηβης Λόρα Πάλμερ. Στην πορεία, συναναστρέφεται με τους αλλόκοτους κατοίκους της πόλης, δημιουργώντας φιλίες ή συμμαχίες με μερικούς από αυτούς και αναπόφευκτα ξεπαστρεύοντας άλλους τόσους.

Ποιος δεν θυμάται τον σερίφη Χάρι Τρούμαν, την πανέμορφη Audrey, την αλαφροϊσκιωτη Log Lady, τη γλυκιά σερβιτόρα Σέλι, τη μεσήλικη μαζορέτα Ναντίν και φυσικά τον τρομακτικό Μπομπ, αλλά και ένα σωρό ακόμα εκκεντρικούς χαρακτήρες που μόνο ο ιδιοφυής Λιντς θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την υποβλητική ατμόσφαιρα του Black Lodge, της αίθουσας με την κόκκινη κουρτίνα και το ασπρόμαυρο ζιγκ-ζαγκ πάτωμα που σου φέρνει πονοκέφαλο, το δωμάτιο όπου παγιδεύτηκε ο Ντέιλ Κούπερ, όπου όλοι μιλάνε με περίεργους γρίφους;

Στo Twin Peaks, βλέπουμε επίσης πολλά επαναλαμβανόμενα μοτίβα: τα πεύκα, οι κουκουβάγιες, το νερό, η φωτιά, τα ντόνατ, ο καφές και η κερασόπιτα είναι μόνο μερικά απο αυτά. Ο υπευθυνος των props της σειράς, Jeff Moore, είχε δηλώσει πως ο λόγος που η κερασόπιτα της σειράς έγινε εμβληματική ήταν απλούστατα το πόσο καλά συνόψιζε το ότι το Twin Peaks ήταν μια τυπική αμερικάνικη κωμόπολη.

Σταθερή αξία στο σύμπαν του Twin Peaks, λοιπόν, είναι το Double R Diner, αγαπημένο στέκι του πράκτορα Ντέιλ Κούπερ, όπου ξεκινά την κάθε μέρα του με ένα φλιτζάνι "damn good coffee" -πάντα μαύρο- και ενίοτε ένα κομμάτι κερασόπιτας.

Στο Twede's cafe (το πραγματικό Double R Diner, που βρίσκεται 50 χλμ έξω από το Σιάτλ), το οποίο έγινε διάσημο μέσω της σειράς, οι επισκέπτες συρρέουν ακόμα, έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, για να φάνε ένα κομμάτι cherry pie. Η δημιουργός της πίτας, Garnet Mae Cross, που έφτιαχνε ως και 50 πίτες τη μέρα για να καλύψει τη ζήτηση, δεν αποκάλυψε ποτέ την αυθεντική συνταγή της. Είπε μόνο πως έφτιαχνε την πίτα με γλυκά κεράσια και αμύγδαλο.

Αφού λοιπόν ο Ντέιλ Κούπερ επέστρεψε στις οθόνες μας για να λύσει τον φόνο της Λόρα Πάλμερ, εγώ αποφάσισα να εξιχνιάσω το μυστήριο της κερασόπιτας. Κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας άπειρων συνταγών και αρκετών δοκιμών, κατέληξα στην καλύτερη συνταγή για την Damn Fine Cherry Pie αλά Twin Peaks.

Εάν δεν έχετε ξαναφτιάξει αμερικάνικου τύπου πίτα με φρούτα, μην ξεγελιέστε. Μοιάζει μεν με τις γαλλικές τάρτες, αλλά διαφέρει ως προς τα εξής: οι πίτες αυτές είναι πιο ψηλές, έχουν ζύμη και από πάνω και η ζύμη τους δεν ψήνεται πρώτα σκέτη. Γι' αυτό τον λόγο βάζουμε στη γέμιση κόρνφλαουρ, ώστε να μην καταλήξουμε με μια σούπα φρούτων που θα μουσκέψει τη ζύμη ανεπανόρθωτα.

Υλικά:

(Για μία πίτα διαμέτρου 24 εκ.)

Για τη ζύμη:

250 γρ αλεύρι μαλακό

50 γρ αμύγδαλο πούδρα

75 γρ αυγό

75 γρ ζάχαρη

185 γρ βούτυρο ανάλατο

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 βανίλια

Για τη γέμιση:

1 κιλό κεράσια

40 γρ κορνφλάουρ

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

3-4 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου

1 κρόκκος αυγού

Ειδικός εξοπλισμός:

φόρμα για american pie διαμέτρου 24 εκ.

αποπυρηνωτής κερασιών

πινέλο ζαχαροπλαστικής

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό τη ζάχαρη με το βούτυρο, ώσπου να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου τα υλικά να ομογενοποιηθούν. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αμύγδαλο (αφού τα ανακατέψουμε μαζί πρώτα) και χτυπάμε ώσπου να γίνει ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Βγάζουμε τη ζύμη, την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Εάν έχουμε αποπυρηνωτή είναι πολύ ευκολότερο και έτσι τα κεράσια διατηρούν και το στρογγυλό σχήμα τους. 

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ. Προσθέτουμε τα κεράσια και την εσάνς αμυγδάλου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 3 χιλιοστών. Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και κόβουμε όση περισσεύει γύρω-γύρω. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο.

Ξαναζυμώνουμε όση ζύμη περίσσεψε και την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 3 χιλιοστών. Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λωρίδες πάχους 2 εκατοστών. Υπολογίζουμε περίπου 4-5 κάθετες και 4-5 οριζόντιες.

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στη φόρμα. Καλύπτουμε με κάθετες λωρίδες την επιφάνειά της. Παίρνουμε μια ακόμα λωρίδα και την τοποθετούμε οριζόντια, εναλλάξ πάνω και κάτω από τις κάθετες, σηκώνοντας τις κάθετες λωρίδες για να την περάσουμε από κάτω. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες οριζόντιες λωρίδες, ώστε να φτιάξουμε ένα πλέγμα που να καλύπτει ολόκληρη την πίτα.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκκο και ψήνουμε την πίτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε ώσπου η ζύμη να ροδίσει και τα κεράσια να μαλακώσουν. Εάν δούμε ότι η πίτα παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 ή και τους 160 βαθμούς.

Όταν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά προτού την κόψουμε, για να σταθεροποιηθεί.

Previous
Previous

Νέο food trend: cloud eggs, αυγά σαν σύννεφα

Next
Next

Σκωτσέζικα μπισκότα shortbread με λεβάντα