Σκωτσέζικα μπισκότα shortbread με λεβάντα

 

Το πιο χαρακτηριστικό και πιο δημοφιλές μπισκότο για να συνοδεύσει κανείς το τσάι του στην Αγγλία είναι αναμφίβολα το shortbread, ένα μπισκότο με καταγωγή από τη Σκωτία, που είναι από τα πιο απλά στην παρασκευή κι έχει απολαυστική, θριφτή υφή και άρωμα βουτύρου. Απαντάται είτε σκέτο είτε σε διάφορες παραλλαγές -με Earl Grey, με εσπεριδοειδή, με ξηρούς καρπούς- κι εμείς σήμερα το ταιριάξαμε με ένα μυρωδικό που οι Βρετανοί επίσης αγαπούν πολύ: τη λεβάντα. Εξάλλου, ξέρετε πόση αδυναμία έχει η Madame Gâteaux στις λουλουδένιες γεύσεις!

Τα shortbread κατάγονται, λοιπόν, από τη Σκωτία και η συνταγή τους απαντάται για πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής το 1736, αν και χρονολογούνται ήδη από τον Μεσαίωνα και μάλιστα από τον 12ο αιώνα. Η πιο διάσημη μάρκα συσκευασμένων shortbread είναι η Walkers, με το χαρακτηριστικό περιτύλιγμα από κόκκινο ταρτάν, που κυκλοφορεί από το 1898. Η Walkers είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής τροφίμων της Σκωτίας. Τα shortbread, στο παρελθόν, φυσικά, ήταν πολυτέλεια, και επρόκειτο για μια λιχουδιά που τη φύλαγαν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - ακόμα και σήμερα, συνηθίζεται να προσφέρεται στους επισκέπτες που θα κάνουν "ποδαρικό" στο σπίτι. Τα κερνούν επίσης σε όλες τις γιορτές και τις ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως τους γάμους. Στο Σέτλαντ και το Όρκνι, μάλιστα, έχουν το έθιμο να φτιάχνουν το shortbread με σπόρους κυμίνου και να το σπάνε επάνω από το κεφάλι της νύφης, καθώς διασχίζει το κατώφλι του νέου της σπιτιού. (Ωστόσο, κάπου εδώ πρέπει να σας πω πως ο πεθερός μου ο John, που κατάγεται από τη Γλασκώβη, όταν τον ρώτησα αν αληθεύει αυτή η παράδοση, μου απάντησε με το χαρακτηριστικό σκωτσέζικό του χιούμορ το εξής: "Darling, I've never heard of it. Sounds like a jealous bridesmaid or a drunk best man.")

Τα shortbread κόβονται παραδοσιακά σε τρία σχήματα: είτε στρογγυλά είτε μακρόστενα (finger) είτε στο λεγόμενο "petticoat tails", που είναι εμπνευσμένο από τα κρινολίνα (petticoats) των κυριών: σχηματίζεται δηλαδή με τη ζύμη ένας μεγάλος κύκλος που κόβεται σε τρίγωνα, όπως η πίτσα. Λέγεται πως αυτό το σχήμα άρεσε ιδιαίτερα στη βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας. Υπάρχει επίσης και το πολύ αγαπητό  millionaire's shortbread, που είναι ένα cake με βάση από shortbread, γέμιση καραμέλας butterscotch και επικάλυψη σοκολάτας - και κάπου ήδη έχω αρχίσει να οραματίζομαι το επόμενό μου post.

Τα shortbread πρέπει να ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία και να βγαίνουν από τον φούρνο μόλις ροδίσουν ελάχιστα: θέλουμε να είναι σχεδόν άσπρα, ώστε να διατηρήσουν τη μαλακή, θριφτή υφή τους που τα κάνει τόσο ιδιαίτερα. Όσο για το γιατί λέγονται shortbread; Η λέξη "Short" περιγράφει ακριβώς τη θριφτή αυτή υφή, που στα Αγγλικά θα τη λέγαμε crumbly ή short και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί είναι το αγελαδινό βούτυρο - γι' αυτό μην τυχόν και καταφύγετε σε τίποτα ημίμετρα τύπου μαργαρίνη ή δεν ξέρω 'γω τι γιατί θα οι Σκωτσέζοι θα σας πάρουν με τις πέτρες.

Υλικά:

350 γρ βούτυρο ανάλατο

175 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

350 γρ αλεύρι μαλακό

175 γρ ρυζάλευρο

1/2 κτγ αλάτι

2 κτσ λεβάντα αποξηραμένη (ή λιγότερο, αν δεν θέλουμε να είναι έντονο το άρωμά της)

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να μαλακώσουν και να αφρατέψουν. 

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το ρυζάλευρο και το αλάτι, με έναν αναδευτήρα.

Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στον κάδο του μίξερ σταδιακά, και χτυπάμε, ώσπου η ζύμη να γίνει μια μπάλα.

Προσθέτουμε τη λεβάντα και χτυπάμε για λίγο, ώσπου να ανακατευτεί ομοιόμορφα.

Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 0,5 εκ. με τη βοήθεια του πλάστη.

Με ένα κουπ-πατ, κόβουμε μπισκότα. Αν δεν έχουμε κουπ-πατ, ή προτιμάμε το μακρόστενο σχήμα, κόβουμε σε ορθογώνιο με τη βοήθεια ενός χάρακα.

Βάζουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε, ώσπου ίσα που να αρχίσουν να ροδίζουν. 

Τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα μεταφέρουμε σε πιάτο ή δοχείο που κλείνει με καπάκι.

 

Previous
Previous

A damn fine cherry pie! Κερασόπιτα αλά Twin Peaks

Next
Next

Μαντλέν με πορτοκάλι, παπαρουνόσπορο και λευκή σοκολάτα