Μαντλέν με πορτοκάλι, παπαρουνόσπορο και λευκή σοκολάτα

 

Οι μαντλέν... ένα θεσπέσιο, αφράτο, αρωματικό κεκάκι με πανέμορφο σχήμα κοχυλιού. Για την ιστορία τους, από τη γαλλική επαρχία ως τον Μαρσέλ Προυστ τα έχουμε ξαναπεί εδώ, όπου μπορείτε να βρείτε και τη συνταγή μας για αλμυρές μαντλέν με παρμεζάνα και φασκόμηλο. Σήμερα, όμως, τις φτιάξαμε γλυκές, όπως αρμόζει στην παράδοση και τις αρωματίσαμε με πορτοκάλι, ενώ ο παπαρουνόσπορος, που κομποζάρεται θαυμάσια με τα εσπεριδοειδή, τους δίνει και μια ενδιαφέρουσα υφή. Η επικάλυψη λευκής σοκολάτας είναι προαιρετική - τη δικαιούστε μόνο αν σκοπεύετε να την κάψετε μετά στο γυμναστήριο.

 Υλικά:

90 γρ βούτυρο

85 γρ αυγό

85 γρ κρόκος 

15 γρ χυμός πορτοκάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κτσ παπαρουνόσπορος

115 γρ αλεύρι μαλακό

3 γρ αλάτι

4,5 γρ μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη:

200 γρ λευκή σοκολάτα

2 κτσ ζάχαρη κρυσταλλική

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Ειδικός εξοπλισμός: φόρμα για μαντλέν

Μέθοδος:

Ετοιμάζουμε τη φόρμα μας: βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα των μαντλέν, την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή τον φούρνο μικροκυμάτων και το αφήνουμε να κρυώσει (αλλά όχι να πήξει ξανά).

Στο μεταξύ, χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη το αυγό, τον κρόκο και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και έπειτα τα διπλώνουμε με μια σπάτουλα μέσα στο μείγμα αυγών.

Τέλος, χύνουμε με σταθερή ροή μέσα στο μείγμα το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά ώστε να απορροφηθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, γεμίζοντας τις θήκες κατά τα 2/3, ιδανικά με τη βοήθεια ενός κορνέ.

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, ώσπου οι μαντλέν να ροδίσουν και να ξεκολλάνε από τη φόρμα.

Για την επικάλυψη:

Ανακατεύουμε καλά το ξύσμα με τη ζάχαρη και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο, στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για λίγα λεπτά, ώσπου να ξεραθεί το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να φυλάξουμε τη ζάχαρη σε ένα βαζάκι για μελλοντική χρήση.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Βουτάμε μέσα τις μαντλέν διαγώνια (αφού έχουν κρυώσει εντελώς) και τινάζουμε να φύγει η περιττή σοκολάτα.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ακουμπάμε τις μαντλέν σε αντικολλητικό χαρτί ώσπου να σφίξει η σοκολάτα.

Σερβίρουμε αμέσως και όσες μαντλέν περισσέψουν (Αν περισσέψουν!) τις φυλάμε σε δοχείο που κλείνει με καπάκι για 2-3 μέρες.

Απολαύστε υπεύθυνα!

Previous
Previous

Σκωτσέζικα μπισκότα shortbread με λεβάντα

Next
Next

Sweet sushi με γάλα καρύδας και φρούτα, παρέα με τις Blueberry Mints