Sweet sushi με γάλα καρύδας και φρούτα, παρέα με τις Blueberry Mints

 

Το Blueberry Mints είναι η νέα άφιξη στην αθηναϊκή blogosphere και μετρά ήδη τρεις μήνες πολύ δραστήριας ύπαρξης. Αποτελείται από τη Μαριάννα Ηλιοπούλου και τη Γεωργία Αρέτογλου, που τους αρέσει να αρθρογραφούν για μαγειρική, ταινίες, ταξίδια και διάφορα exciting πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη μας. Τα βράδια. Γιατί τα πρωινά, η Μαριάννα εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων και η Γεωργία είναι chef με ειδίκευση στο sushi. 

Σήμερα αποφασίσαμε να μπούμε όλες μαζί στην κουζίνα μου και να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό: έτσι, φτιάξαμε ένα sushi επιδόρπιο, σε όλες τις μορφές και παραλλαγές που κατέβασε η φαντασία μας: ρολάκια, nigiri και sushi balls. H βάση για το γλυκό sushi είναι πολύ εύκολη και παρασκευάζεται όπως ακριβώς και για το κανονικό sushi: η μόνη διαφορά είναι ότι όταν το ρύζι βράσει, αντί για ξύδι, του προσθέτουμε ζάχαρη και γάλα καρύδας. Κι επειδή είχαμε λίγο παραπάνω κέφια, παίξαμε και με χρώματα ζαχαροπλαστικής και φτιάξαμε rainbow sushi!

O γατούλης αυτός αξίζει ειδική μνεία, αφού αποτέλεσε την επίσημη μασκότ του project μας. Οι γιαπωνέζικες γάτες που κουνάνε πάνω-κάτω το πόδι τους λέγονται maneki-neko και λέγεται ότι φέρνουν τύχη στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα τοποθετούν στη βιτρίνα τους. Υπάρχει άφθονη παραφιλολογία για τον συμβολισμό των maneki-neko και σύμφωνα με κάποιους, η αριστερή πατούσα φέρνει πελάτες, ενώ η δεξιάκαλοτυχία και χρήματα. Άλλοι λένε πως τα maneki-neko που κουνάνε την αριστερή πατούσα προορίζονται για καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ (στα Ιαπωνικά, αυτοί που αντέχουν το ποτό λέγονται hidari-kiki, που σημαίνει "αριστερόχειρες"). Εμείς φυσικά δεν λέμε όχι σε τίποτα από αυτά, είτε ο γάτος μας είναι μπέκρος είτε απλά γουρλής. Σε κάθε περίπτωση, η Μαριάννα αποφάσισε να τον βαφτίσει Bob the Bobcat. Ο Bob είχε τη γενική εποπτεία σε όλη τη διαδικασία και κουνούσε το πατουσάκι του όποτε ενέκρινε τις ιδέες μας.

Τα κορίτσια πρότειναν να πιούμε sake, εγώ όμως τους είπα ότι chez Madame Gâteaux δεν γίνεται να μη σερβίρουμε πρώτα και ΠΑΝΩ απ' όλα τσάι. Έτσι, το sushi μας το συνοδεύσαμε με γιαπωνέζικο πράσινο τσάι και συγκεκριμένα kukicha, ένα μείγμα από φύλλα, αλλά και κλαδιά, με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Φυσικά, το sake ακολούθησε και, πιστέψτε με, έρρεε άφθονο (τελικά δεν είναι τυχαίο που ο Bob είναι αριστερόχειρας). Στη φωτογραφία βλέπετε τα ρολάκια με φρέσκιες φράουλες και τα νιγκίρι με ανανά σε σιρόπι. Τα συνοδεύσαμε με μια σος που φτιάξαμε ανακατεύοντας λίγο γάλα καρύδας και χυμό φράουλας - ήταν μια έμπνευση της στιγμής που στέφθηκε με επιτυχία!

Υλικά:

2 κούπες ρύζι για sushi

2 κούπες νερό

125 μλ γάλα καρύδας

50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κτγ αλάτι

Για τη γαρνιτούρα και τη διακόσμηση:

φρέσκα φρούτα: μάνγκο, φράουλες, μπανάνες, ακτινίδια, μύρτιλα

φρούτα σε κονσέρβα: ανανάς

τριμμένο μπισκότο digestive

σουσάμι λευκό και μαύρο

αποξηραμένες φράουλες, μύρτιλα, κράνμπερι

αποξηραμένα βρώσιμα λουλούδια

χρώματα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή ή τζελ

Για να δούμε τα chopstick skills σας, κορίτσια! Ομολογώ πως και η Μαριάννα και η Γεωργία τα καταφέρνουν εξίσου καλά. Αλήθεια, εσείς ξέρατε ότι τα chopsticks χρησιμοποιούνται στην ανατολική Ασία εδώ και πάνω από 6.000 χρόνια; 'Η ότι η πρώτη επίσημη καταγραφή της αγγλικής λέξης"chopstick" χρονολογείται από το 1699; Επίσης, πρέπει να σας πω ότι τα chopsticks εφευρέθηκαν στην Κίνα και η κινεζική λέξη kuàizi αποτελείται από δύο ιδεογράμματα εκ των οποίων το πρώτο σημαίνει "γρήγορα" και το δεύτερο "μπαμπού". Χμμ, μήπως πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή ένα ποστ για την ιστορία και το σαβουάρ βιβρ των chopsticks;

Ειδικός εξοπλισμός:

bamboo mat (στρωματάκι) για σούσι

διαφανής μεμβράνη

τσόπστικς για το σερβίρισμα

Εδώ βλέπετε το rainbow sushi μας σε χρώματα mint green, λιλά και παστέλ κίτρινο, με μπανάνα στο κέντρο του roll και ακτινίδιο για γαρνιτούρα. Τι εννοείτε πώς το κάναμε; Διαβάστε παρακάτω και θα δείτε.

Μέθοδος:

Βάζουμε το ρύζι σε μια λεκάνη και το ξεπλένουμε πολλές φορές κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το ρύζι να καθαρίσει και το νερό να είναι διάφανο.

Ρίχνουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό.

Το αφήνουμε χωρίς να ανάψουμε το μάτι για 10 λεπτά, έπειτα το μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και το χαμηλώνουμε για άλλα 10 λεπτά. Το σβήνουμε τελείως και το αφήνουμε πάλι για άλλα 10 λεπτά (10'+βρασμός+10'+10').

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα καρύδας, ώσπου να διαλυθεί. Χύνουμε το μείγμα μέσα στο ρύζι, και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε απαλά, ώστε να μην διαλύσουμε τους κόκκους του ρυζιού.

Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει για 10 λεπτά και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στο μεταξύ, προετοιμάζουμε τα φρούτα με τα οποία θα γεμίσουμε και θα γαρνίρουμε το σούσι. Καλό είναι, αφού τα κόψουμε, να τα σκεπάσουμε με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσετούλα, για να μη μαυρίσουν ώσπου να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Τυλίγουμε καλά το bamboo mat με τη μεμβράνη και το τοποθετούμε πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.

Δίπλα μας, τοποθετούμε ένα μπολάκι με νερό για να βρέχουμε συχνά τα χέρια μας και το μαχαίρι, διότι το ρύζι κολλάει συνέχεια.

Απλώνουμε το ρύζι  σε μια λεπτή στρώση επάνω στο στρωματάκι, σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο. Επάνω, τοποθετούμε τα υλικά που θέλουμε για τη γέμιση (βλ. φωτό).

Ανασηκώνουμε απαλά το bamboo mat με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο ασκούμε λίγη πίεση προς τα κάτω και αμέσως σπρώχνουμε μπροστά, αφήνοντας το bamboo mat να κάνει 1 ή και 2 κύκλους.

Αφού το έχουμε κλείσει σφιχτά και το έχουμε πιέσει ώστε να πάρει σχήμα, παίρνουμε το μαχαίρι, το βρέχουμε και κόβουμε το ρολάκι  σε 6-8 κομμάτια.

Τοποθετούμε τα ρολάκια σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε με τις γαρνιτούρες και τις σος που επιθυμούμε.

Μπαλάκια με ρύζι και τριμμένο μπισκότο: τα πλάθετε πανεύκολα, όπως ακριβώς θα φτιάχνατε κεφτεδάκια/τρουφάκια/κουλουράκια με-τα-δυο-χεράκια. Αν έχετε και το ειδικό εργαλείο (melon bowler), μπορείτε να σχηματίσετε σφαιρίδια φρούτων, όπως εμείς. Στολίζετε με ό,τι τραβάει η όρεξή σας.

Και εδώ βλέπετε το επονομαζόμενο Susheption: η Μadame Gâteaux φωτογραφίζει τη Μαριάννα που φωτογραφίζει το sushi. Τέλος, μετά από πολλά παρακάλια, κόπο και ανελέητες σκηνοθετικές οδηγίες, τα hand models μου με άφησαν να φωτογραφίσω και τις φάτσες τους. Ιδού το αποτέλεσμα:

Και επειδή είμαι σίγουρη πως δεν θα αρκεστείτε στο επιδόρπιο, εδώ μπορείτε να διαβάσετε και πώς θα φτιάξετε sushi με ψάρι, με τις αναλυτικές οδηγίες της Γεωργίας. Πέρα από το sushi, θα βρείτε άφθονες απλές, καθημερινές συνταγές στο ήδη πληθωρικό ρεπερτόριο των Blueberry Mints, που ολοένα και εμπλουτίζεται, καθώς επίσης και πάσης φύσεως άρθρα. Και βέβαια, μείνετε συντονισμένοι για το επόμενό μας κοινό project - hint: θα είναι ένα tea party πολύ διαφορετικό από αυτά στα οποία σας έχω συνηθίσει!

 

Previous
Previous

Μαντλέν με πορτοκάλι, παπαρουνόσπορο και λευκή σοκολάτα

Next
Next

Υγρό κέικ σοκολάτας αυστηρά για κορίτσια