Focaccia με τοματίνια, δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι

Μερικές φορές ένα ψωμί είναι καλύτερό κι από επιδόρπιο - ειδικά όταν είναι φρεσκοψημένο και μοσχομυρίζει Μεσόγειο! Η focaccia, της οποίας η αρχική συνταγή προέρχεται από τους Ετρούσκους, ενώ σήμερα θεωρείται παραδοσιακή της κουζίνας της Λιγουρίας, είναι ένα από τα ευκολότερα ψωμιά που μπορείτε να φτιάξετε. Εμείς κάναμε έναν από τους πιο κλασικούς και αγαπημένους συνδυασμούς: τοματίνια και δεντρολίβανο. Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικά σας αρέσουν: μανιτάρια, κρεμμύδια, ελιές και αγγινάρες της ταιριάζουν υπέροχα, αλλά ακόμα καλύτερα, αφήσετε τη φαντασία σας τελείως ελεύθερη! Επίσης, επειδή η focaccia είναι αρκετά επίπεδη, είναι ιδανική για να φτιάξετε σάντουιτς, οπότε μπορείτε να τη φτιάξετε σκέτη, μόνο με αλάτι και ένα φρέσκο μυρωδικό, και να χρησιμοποιήσετε τα λαχανικά που σας αρέσουν ως γέμιση! Απαραίτητο συστατικό: το καλό ελαιόλαδο!

Υλικά:

500 γρ αλεύρι σκληρό

1 κτγ αλάτι

7 γρ μαγιά ξηρή (ένα φακελάκι)

1 κτγ ζάχαρη

300 μλ νερό χλιαρό

Άφθονο ελαιόλαδο

Τοματίνια

Φρέσκο δεντρολίβανο

Θαλασσινό αλάτι χοντρό

Ειδικός εξοπλισμός:

Ορθογώνιο ταψί

Μίξερ με γάντζο

Πινέλο ζαχαροπλαστικής

Μέθοδος:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά, ώσπου η μαγιά να αφρίσει.

Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και χτυπάμε με τον γάντζο, για 10 περίπου λεπτά, σε μεσαία ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να γίνει μπάλα.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο, βαθύ ταψί και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Λαδώνουμε καλά τον πάτο του ταψιού και ανοίγουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να καλύψει όλη την έκταση του ταψιού. Ραντίζουμε με λάδι την επιφάνεια της ζύμης και τοποθετούμε ξανά το ταψί σε ζεστό μέρος, για άλλη μία ώρα, ώσπου να φουσκώσει.

Πιέζουμε τη ζύμη, κάνοντας λακούβες στην επιφάνειάς της με τα δάχτυλά μας ώστε να δώσουμε στη φοκάτσια τη χαρακτηριστική της υφή. 

Λαδώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της ζύμης, τοποθετούμε επάνω τα τοματίνια και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι.

Ψήνουμε τη φοκάτσια σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο, ώσπου να ροδίσει.

Αλείφουμε την επιφάνειά της με λάδι, με τη βοήθεια ενός πινέλου και αφήνουμε να κρυώσει.

Φύγαμε για Ιταλία!

Previous
Previous

Υγρό κέικ σοκολάτας αυστηρά για κορίτσια

Next
Next

Τάρτα με γκανάς bitter σοκολάτας και infusion από Chili Chai Teapigs®