Τάρτα με γκανάς bitter σοκολάτας και infusion από Chili Chai Teapigs®

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, στη Madame Gâteaux αρέσει να χρησιμοποιεί το τσάι όχι μόνο ως ρόφημα, αλλά και ως πρώτη ύλη ζαχαροπλαστικής. Σήμερα, λοιπόν, δημιουργήσαμε μια λαχταριστή τάρτα με σοκολατένια ζύμη και γέμιση από γκανάς bitter σοκολάτας, η οποία περιέχει εκχύλισμα τσαγιού. Το τσάι που χρησιμοποιήσαμε είναι μία από τις αγαπημένες μας γεύσεις τσαγιού του brand Teapigs®: το μείγμα Chilli Chai, που περιέχει ινδικό τσάι Assam, κάρδαμο, τζίντζερ, βανίλια και, φυσικά, νιφάδες από τσίλι.

Το Teapigs® είναι ένα ξεχωριστό brand, που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2006, από τον Nick Kilby και τη Louise Cheadle. Οι δυο τους είναι φανατικοί λάτρεις του τσαγιού, αλλά τρέφουν εξίσου μεγάλη αγάπη και στο περιβάλλον. Έτσι, οι ποικιλίες τσαγιού των Teapigs® είναι Rain Forest certified, όλες τους οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες και ακόμα και τα φακελάκια τους είναι βιοδιασπώμενα. Στην Teapigs® μπορείτε να ανακαλύψετε την τεράστια ποικιλία τους σε γεύσεις, αρώματα και συσκευασίες, καθώς και το διασκεδαστικό τεστ mood-o-meter με το οποίο μπορείτε να εντοπίσετε την καταλληλότερη γεύση για την εκάστοτε διάθεσή σας!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

250 γρ αλεύρι μαλακό

1/4 κτγ αλάτι

50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 κτσ κακάο 

150 γρ βούτυρο κρύο, σε κομματάκια

3-4 κτσ νερό κρύο

Για την γκανάς και τη διακόσμηση: 

300 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα bitter

2 φακελάκια chili chai Teapigs®

μαύρα βατόμουρα

αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι

Ειδικός εξοπλισμός:

Φόρμα για τάρτα διαμέτρου 24 εκ.

teapigs-tart-2

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε λίγο με έναν αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου, που πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο, και με το φτερό χτυπάμε όλα τα υλικά για αρκετή ώρα, ώσπου να αποκτήσουν υφή σαν ψίχουλα.

Συνεχίζοντας να χτυπάμε, σε μεσαία ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται ώστε να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη, την τοποθετούμε στον πάγκο και ζυμώνουμε μερικές φορές, ώσπου να ομογενοποιηθεί.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε για 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 3 χιλ.

Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και τη μεταφέρουμε μέσα στη φόρμα μας.

Στρώνουμε τη ζύμη, κόβουμε όση περισσεύει και με ένα πηρούνι κάνουμε τρύπες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στο μεταξύ τοποθετούμε τη φόρμα μέσα στο ψυγείο για μερικά λεπτά.

Στρώνουμε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε την τάρτα με κεραμικά φασόλια ή με κάποιο όσπριο.

Ψήνουμε τη ζύμη για 10-15 λεπτά με τα φασόλια.

Αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί κι συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου να ψηθεί τελείως.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και δεν τη γεμίζουμε προτού κρυώσει εντελώς.

teapigs-tart-5

Για τη γέμιση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη σοκολάτα, σε κομματάκια.

Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε την κρέμα και αφήνουμε να πάρει βράση.

Βγάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε μέσα τα φακελάκια του τσαγιού και σκεπάζουμε για 15'.

Αφαιρούμε τα φακελάκια και ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. 

Μόλις η κρέμα πάρει ξανά βράση, τη χύνουμε επάνω στη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη, ώστε η γκανάς να ομογενοποιηθεί.

Περιμένουμε μερικά λεπτά να κρυώσει και να πήξει λίγο η γκανάς και έπειτα γεμίζουμε την τάρτα.

Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο.

Όταν η γκανάς έχει πήξει εντελώς, μπορούμε να διακοσμήσουμε την επιφάνεια της τάρτας.

Διακοσμούμε την τάρτα με τα βατόμουρα και τις πιπερίτσες, τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε ολόκληρες ή να τις τρίψουμε.

teapigs-tart-3

Πού μπορείτε να προμηθευτείτε τα Teapigs®;

Στα café Coffee Bike στο Πικέρμι (19ο χλμ λεωφόρου Μαραθώνος) και την Κηφισιά (σχολική καντίνα του International School of Athens, Ξενίας & Αρτέμιδος 42).

Σε επιλεγμένα café και καταστήματα στην Αθήνα και την επαρχία. Για πληροφορίες, δείτε εδώ.

Πού μπορείτε να βρείτε κι άλλες συνταγές ζαχαροπλαστικής με τσάι από τη Madame Gâteaux:

Τάρτα με Earl Grey και μήλα σαν τριαντάφυλλα

Lemon Posset me χαμομήλι και ζάχαρη λεμονιού

teapigs-tart-4

Previous
Previous

Focaccia με τοματίνια, δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι

Next
Next

Loaf cake με πυρήνα καρδιάς-έκπληξη για τον Άγιο Βαλεντίνο