Double chocolate espresso cake με σοκολατένια πρέτσελ, m&m's και ποπκόρν
Αυτό το λαχταριστό σοκολατένιο κέικ είναι πεντανόστιμο και fun:θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους! Η βουτυρόκρεμα που σας προτείνουμε, μπορεί να είναι λίγο πιο πολύπλοκη από την απλή με το βούτυρο και την άχνη, αλλά η μεταξένια της υφή θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας. Η ποσότητα του εσπρέσο είναι όση πρέπει για να δώσει στο κέικ ένα kick, χωρίς να γίνεται υπερβολικά ορατός, αλλά αν δεν σας αρέσει, μπορείτε και να τον παραλείψετε.
Υλικά:
Για το κέικ:
300 γρ αλεύρι
50 γρ κακάο
1/4 κτγ αλάτι
1 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/4 κτγ μαγειρική σόδα
150 γρ κουβερτούρα
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ ζάχαρη καστανή
120 γρ βούτυρο
4 αυγά
100 γρ ξινόκρεμα
2 δόσεις εσπρέσο
Για τη βουτυρόκρεμα:
7 ασπράδια
500 γρ ζάχαρη
750 γρ βούτυρο
200 γρ κουβερτούρα
Για τη διακόσμηση:
πρέτσελ
επιπλέον κουβερτούρα (αν θέλουμε να βουτήξουμε μέσα τα πρέτσελ)
ποπκόρν (για καραμελωμένο ποπκόρν δείτε τη συνταγή μας εδώ)
M&m's με γέμιση φιστίκι
Ειδικός εξοπλισμός:
2 τσέρκια διαμέτρου 16 εκ.
θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
Μέθοδος:
Για το κέικ:
Βάζουμε όλα τα ξηρά υλικά (αλεύρι, αλάτι, μπέικιν, σόδα) σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες ώσπου να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά μέσα, συνεχίζοντας να χτυπάμε.
Φτιάχνουμε δύο εσπρεσάκια και μόλις κρυώσουν λίγο, τα ανακατεύουμε με την ξινόκρεμα και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε εναλλάξ στον κάδο του μίξερ το μείγμα εσπρέσο/ξινόκρεμας με τα ξηρά υλικά σε τρεις δόσεις.
Στο τέλος, διπλώνουμε μέσα στο μείγμα τη σοκολάτα (πρέπει να έχει κρυώσει, αλλά να είναι ρευστή.)
Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς (σε προθερμασμένο φούρνο). Τα κέικ είναι έτοιμα όταν βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει στεγνή.
Βγάζουμε τα κέικ και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πρωτού τα ξεφορμάρουμε.
Για τη βουτυρόκρεμα:
Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ ώσπου να ασπρίσουν και να πολλαπλαστιαστούν σε όγκο.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, με νερό ίσα που να τη σκεπάζει. Τη βάζουμε να βράσει, ώσπου να γίνει ένα πηχτό σιρόπι και το θερμόμετρο να δείξει 120 βαθμούς.
Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε μέσα με σταθερή ροή, αργά-αργά το σιρόπι.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για αρκετή ώρα, ώσπου ο κάδος του μίξερ να πάψει να καίει.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1-2 λεπτά, ώσπου να γίνει αρκετά μαλακό, αλλά να μη λιώσει.
Ρίχνουμε το βούτυρο στο μίξερ σταδιακά, σε κομματάκια και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να το προσθέσουμε όλο και να ενσωματωθεί.
Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Όταν έχει κρυώσει αρκετά (αλλά πριν αρχίσει να πήζει), την προσθέτουμε στη βουτυρόκρεμα και χτυπάμε για μερικά ακόμη δευτερόλεπτα, ώσπου να ενσωματωθεί.
Για τη συναρμολόγηση:
Αφού ξεφορμάρουμε τα κέικ, τα κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι σε δύο οριζόντιες φέτες το καθένα, ώστε να αποκτήσουμε τέσσερις στρώσεις.
Βάζουμε την πρώτη φέτα στον πάγκο μας και απλώνουμε επάνω μια λεπτή στρώση βουτυρόκρεμας. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες και στο τέλος καλύπτουμε και τα πλαϊνά, ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Στολίζουμε το κέικ μας με τα πρέτσελ, το ποπκόρν και τα m&m's.
Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο, αλλά το βγάζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το σερβίρουμε, ώστε να μαλακώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.