Γλειφιτζούρια με αλατισμένη καραμέλα και ποπκόρν
Πανεύκολα και funky, αυτά τα γλειφιτζούρια είναι ό,τι πρέπει για δωράκι σε ένα παιδικό πάρτι ή απλά για να περάσετε ένα διασκεδαστικό απόγευμα φτιάχνοντάς τα στην κουζίνα σας παρέα με τα πιτσιρίκια. Εδώ που τα λέμε, τα πιτσιρίκια είναι προαιρετικά, γιατί let's face it, σε ποιον ενήλικα δεν αρέσουν τα γλειφιτζούρια; Μπορείτε να τα σερβίρετε σε μπουφέ σε ένα πάρτι ή να τα απολαύσετε μόνοι σας, μαζί με ένα μεγάλο μπολ με ποπκόρν, λιώνοντας στον καναπέ με ταινίες και σειρές.
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και, αν θέλετε, φορμάκια σιλικόνης - αν και δεν είναι απαραίτητο, αφού μπορείτε να κάνετε τα γλειφιτζούρια freestyle.
Υλικά:
Για το καραμελωμένο ποπκόρν:
80 γρ ποπκόρν
130 γρ βούτυρο
160 γρ ζάχαρη καστανή
1/8 κτγ αλάτι αλάτι
1/4 κτσ μαγειρική σόδα
Για τα γλειφιτζούρια:
75 γρ σιρόπι γλυκόζης
1,5 κτγ ξύδι λευκό
225 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 κτγ αλάτι
2 κτσ νερό
60 γρ βούτυρο
νιφάδες αλατιού (προαιρετικά)
Ειδικός εξοπλισμός:
sticks (προτιμήστε πλαστικά)
φορμάκια σιλικόνης ή στρώμα σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί
θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
Μέθοδος:
Για το καραμελωμένο ποπκόρν:
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε ώσπου να ομογενοποιηθούν και η καραμέλα να σκουρύνει λίγο. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη σόδα και ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη.
Βάλτε το ποπκόρν σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύστε το με το μείγμα καραμέλας. Ανακατέψτε καλά.
Απλώστε το ποπκόρν σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε στους 140 βαθμούς, στο επάνω ράφι του φούρνου, ώσπου η καραμέλα να ξεραθεί.
Για τα γλειφιτζούρια:
Ετοιμάστε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με κρύο νερό και παγάκια και αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε τη γλυκόζη, το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό σε ένα κατσαρολάκι. (Ελέγξτε ότι το κατσαρολάκι χωράει μέσα στο τηγάνι.)
Ανακατέψτε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Όταν το μείγμα πάρει βράση, βάζουμε μέσα το βούτυρο σε κομματάκια, και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
Συνεχίστε να βράζετε. Όταν το θερμόμετρο δείξει 150 βαθμούς, βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και βυθίστε το μέσα στο κρύο νερό, ώστε να σταματήσει να βράζει.
Τοποθετήστε τα sticks στα φορμάκια και γεμίστε τα προσεκτικά με την καραμέλα.
Τοποθετήστε από ένα ποπκόρν σε κάθε γλειφιτζούρι, γρήγορα-γρήγορα, πριν πήξουν, ώστε να κολλήσει.
Αν είστε φαν της αρκετά αλατισμένης καραμέλας, στη φάση αυτή μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνειά τους και με λίγες νιφάδες αλατιού.
Αν δεν έχετε φορμάκια για γλειφιτζούρια, στάξτε προσεκτικά λίγη καραμέλα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή στρωματάκι σιλικόνης, ώστε να σχηματίσει κύκλους. Γρήγορα τοποθετήστε τα sticks και στρίψτε τα λίγακι γύρω-γύρω, ώστε να καλυφθούν από την καραμέλα, αλλιώς θα ξεκολλάνε. Μπορεί την πρώτη φορά να δυσκολευτείτε λίγο, αλλά γρήγορα θα βρείτε το ρυθμό σας.
Για το σερβίρισμα, βάλτε όλο το ποπκόρν σε ένα μεγάλο μπολ και μπήξτε μέσα όρθια τα γλειφιτζούρια. Σερβίρετε τα σε πάρτι ή απολαύστε τα λιώνοντας στον καναπέ μας με ταινίες και σειρές!