Χειμωνιάτικο κέικ με κράνμπερι, καρύδια και κρέμα μασκαρπόνε

Αυτό το κέικ είναι ό,τι πιο χειμωνιάτικο μπορείτε να φανταστείτε σε επίπεδο γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων. Τα ρουμπινένια κράνμπερι με εφέ "πάγου" κάνουν πανέμορφη αντίθεση με τη λευκή κρέμα από μασκαρπόνε με τη βελουδένια υφή, ενώ τα κοπανισμένα καρύδια δίνουν στο παντεσπάνι μια "γήινη" νότα που του ταιράζει απίστευτα!

Κοιτάζοντάς το, το μόνο που θέλω είναι να κουλουριάσω με μια κουβέρτα μπροστά στο τζάκι, με ένα καλό βιβλίο, μια ζεστή κούπα καφέ δίπλα μου και μια γενναιόδωρα μεγάλη φέτα κέικ! 

cake-sparklers-madame-gateaux

Υλικά: 

330 γρ αλεύρι μαλακό

330 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

60 γρ κράνμπερι αποξηραμένα

70 γρ καρύδια

1 κτσ μπέικιν πάουντερ

1 κτγ μαγειρική σόδα

1/2 κτγ αλάτι

3 αυγά

200 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κύβους

200 μλ γάλα πλήρες

40 μλ χυμός πορτοκάλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

100 γρ κράνμπερι φρέσκα

Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση:

250 γρ μασκαρπόνε

250 γρ ζάχαρη άχνη

300 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

φρέσκα κράνμπερι

1 ασπράδι

3 κτσ ζάχαρη κρυσταλλική

Εξοπλισμός: 

2 τσέρκια των 20 εκ.

1 πινέλο ζαχαροπλαστικής

cranberry-cake-madame-gateaux

Μέθοδος:

Για το παντεσπάνι:

Μέσα στον κάδο του μίξερ, ζυγίζουμε όλα τα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε.

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το προσθέτουμε στον κάδο. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για αρκετή ώρα, ώσπου το μείγμα μας να αποκτήσει υφή σαν ψίχουλα ψωμιού.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας να χτυπάμε.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τα φρέσκα κράνμπερις και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε το γάλα, με σταθερή ροή, συνεχίζοντας να χτυπάμε.

Χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά, ώσπου το γάλα να απορροφηθεί και το μείγμα να ομογενοποιηθεί πλήρως.

Τυλίγουμε τα τσέρκια με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά τους, και τα τοποθετούμε μέσα στη λαμαρίνα του φούρνου μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Τεστάρουμε βυθίζοντας μέσα στα παντεσπάνια μια οδοντογλυφίδα: αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.

Βγάζουμε τα παντεσπάνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στα τσέρκια. Όταν κρυώσουν εντελώς, τα ξεφορμάρουμε.

Τυλίγουμε τα παντεσπάνια με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ώσπου να σφίξουν καλά.

watermark-cranberry-cake-1

Για την επικάλυψη, τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το μασκαρπόνε με την άχνη, ώσπου να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την κρέμα με σταθερή ροή, και χτυπάμε σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα, ώσπου να σφίξει το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο κορνέ με τη στρογγυλή μύτη και γεμίζουμε τη σκέτη σακούλα με τη μαρμελάδα.

Βγάζουμε τα παντεσπάνια από το ψυγείο και με ένα μεγάλο, πριονωτό μαχαίρι, κόβουμε το καθένα σε δύο οριζόντιες φέτες, έτσι ώστε να αποκτήσουμε συνολικά τέσσερις φέτες.

Βάζουμε την πρώτη φέτα σε μια πιατέλα ή χαρτονένια βάση και με το κορνέ, σχηματίζουμε ένα δαχτυλίδι κρέμας επάνω της, περιμετρικά, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα "τείχωμα" για τη μαρμελάδα. Γεμίζουμε το κενό με τη μαρμελάδα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια μικρή σπάτουλα.

Από πάνω, τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με την τρίτη φέτα και τέλος, καπακώνουμε με την τέταρτη. Με μια σπάτουλα, επικαλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ μας με κρέμα. Είναι καλό να έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι γεμάτο καυτό νερό, στο οποίο μπορούμε να βουτάμε τη σπάτουλά μας κάθε τόσο, ώστε να ισιώνει η επιφάνεια της κρέμας πιο εύκολα.

Όταν είμαστε ικανοποιημένοι από την όψη του κέικ μας, το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Σε ένα ευρύχωρο μπολ, βάζουμε τα κράνμπερι με τα οποία θα διακοσμήσουμε.

Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε το ασπράδι και τη 1 κτσ ζάχαρης και με ένα πηρούνι τα ανακατεύουμε για λίγο, ώσπου να αφρίσουν. Με το πινέλο, αλείφουμε τα κράνμπερι από όλες τις μεριές με το μείγμα και τα ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν παντού.

Από πάνω, πασπαλίζουμε με τις άλλες 2 κτσ ζάχαρης, και ανακατεύουμε καλά, ώσπου τα κράνμπερι να καλυφθούν και να αποκτήσουν αυτό το "παγωμένο" εφέ.

Στολίζουμε την επιφάνεια του κέικ με σφαίρες κρέμας, κράνμπερι και σταγόνες μαρμελάδας.

Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

watermark-cranberry-cake-2

Previous
Previous

Γλειφιτζούρια με αλατισμένη καραμέλα και ποπκόρν

Next
Next

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με βιτρό καραμέλας