Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με βιτρό καραμέλας

Τρελαίνομαι να φτιάχνω χριστουγεννιάτικα μπισκότα: σου δίνουν ανεξάντλητες ευκαιρίες για παραλλαγές στα χρώματα, τα σχέδια, τα αρώματα και τη διακόσμησή τους και επίσης λατρεύω να τους περνάω κορδέλες, μετατρέποντάς τα σε στολίδια για το έλατο και να τα χαρίζω σαν δώρα στους φίλους μου.

Η σημερινή συνταγή έχει ένα ενδιαφέρον twist: κάνουμε μια τρύπα στη μέση του μπισκότου και τη γεμίζουμε με καραμέλα, δημιουργώντας έτσι ένα είδος "βιτρό", που όταν αναβοσβήνουν τα φωτάκια του δέντρου δημιουργεί τις πιο όμορφες αντανακλάσεις! Μπορείτε επίσης να τα κρεμάσετε πάνω από ένα παράθυρο, έτσι ώστε να περνά από μέσα τους το φυσικό φως ή πάνω από το τζάκι, για να λαμπυρίζουν μπροστά στη φωτιά, όπως κάναμε εμείς.

biscuit-madame-gateaux

Υλικά:

120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ ζάχαρη καστανή

1 κτσ μελάσσα

1 αυγό

250 γρ αλεύρι

1 πρέζα αλάτι

1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1/2 κτγ μοσχοκάρυδο

1/2 κτγ γαρύφαλο τριμμένο

1 κτγ κανέλα

1 κτγ τζίντζερ σε σκόνη 

περίπου 15 καραμέλες peppermint σε χρώμα κόκκινo

Εξοπλισμός:

κουπ-πατ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα

κορδέλες σε χριστουγεννιάτικα χρώματα

watermak-bell-biscuits-3

Μέθοδος:

Βάζουμε στον πολυκόφτη τις καραμέλες και τις χτυπάμε ώσπου να γίνουν σκόνη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καραμέλες μας αρέσουν. Εμείς βάλαμε κόκκινες καραμέλες με γεύση peppermint, που είναι χριστουγεννιάτικο και ταιριάζει με τα μπαχαρικά μας, αλλά μη διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε!

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες, ώσπου να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.

Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, βάζουμε τη ζύμη επάνω και ζυμώνουμε λιγάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και με το κουπ-πατ καμπάνα, κόβουμε μπισκότα. Με το στρογγυλό κουπ-πατ, ανοίγουμε τρύπες στη μέση.

Χρησιμοποιώντας ένα ξύλο για σουβλάκι, ή κάποιο άλλο μυτερό αντικείμενο, ανοίγουμε στην άκρη τους τρυπούλες, από τις οποίες αργότερα θα περάσουμε την κορδέλα που θα τα κρεμάσουμε.

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε τα μπισκότα στον φούρνο. Ψήνουμε για μερικά λεπτά, και μόλις αρχίσουν να κρατάνε το σχήμα τους, βγάζουμε το ταψί. Γεμίζουμε στα γρήγορα τις τρύπες με την καραμέλα και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο, ώσπου η καραμέλα να λιώσει και τα μπισκότα να ψηθούν.

Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν μέσα στο ταψί, ώσπου να στερεοποιηθεί η καραμέλα. Όταν κρυώσουν, τους περνάμε κορδέλες, και voila - ήρθαν τα Χριστούγεννα!

watermak-bell-biscuits-4

Previous
Previous

Χειμωνιάτικο κέικ με κράνμπερι, καρύδια και κρέμα μασκαρπόνε

Next
Next

Affogato με παγωτό βανίλια και ροζ μαλλί της γριάς