Affogato με παγωτό βανίλια και ροζ μαλλί της γριάς
Το affogato, που στα Ιταλικά σημαίνει "πνιγμένο", είναι ένα επιδόρπιο, το οποίο περιλαμβάνει μια μπάλα παγωτού βανίλιας που περιχύνεται με έναν ζεστό εσπρέσο! Απλό, αλλά ιδιοφυές - άσε που δεν υπάρχει ωραιότερο κλείσιμο έπειτα από ένα χορταστικό δείπνο, αφού ικανοποιεί ταυτόχρονα την επιθυμία και για επιδόρπιο και για καφέ, δηλαδή μ'ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Ο εσπρέσο πρέπει να είναι φυσικά καλής ποιότητας και σωστά φτιαγμένος - ενώ το affogato απογειώνεται όταν το παγωτό είναι χειροποίητο. Εμείς σήμερα πήγαμε το affogato ένα βήμα παραπέρα, και του προσθέσαμε μια μπάλα μαλλί της γριάς σε παστέλ ροζ χρώμα, γιατί τρελαινόμαστε να βλέπουμε τον καυτό εσπρέσο να λιώνει το μαλλί - σχεδόν σε υπνωτίζει!
Υλικά:
Για το παγωτό βανίλια:
200 γρ κρόκοι
100 γρ ζάχαρη
25 γρ σιρόπι γλυκόζης
500 μλ κρέμα γάλακτος
500 μλ γάλα πλήρες
2 βανίλιες
Για τη συναρμολόγηση:
ένα espresso shot
1-2 κτσ ζάχαρη κρυσταλλική
ροζ ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή ή τζελ
Εξοπλισμός:
εσπρεσιέρα
μηχάνημα για μαλλί της γριάς (ή αγοράστε έτοιμο μαλλί της γριάς)
Μέθοδος:
Για το παγωτό:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, την κρέμα, τη γλυκόζη και τις βανίλιες (αφού τις κόψουμε στα δύο κατά μήκος και ξύσουμε τους σπότους) να βράσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Μόλις το μείγμα κρέμας πάρει βράση, το χύνουμε μέσα στο μπολ με τους κρόκους, με σταθερή ροή, ανακατεύοντας καλά με έναν αναδευτήρα.
Επιστρέψτε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, και ανακατέψτε το, σε χαμηλή φωτιά, ώσπου η κρέμα να αρχίσει να πήζει. Θα πάρει περίπου 10 λεπτά. Ανακατεύετε συνεχώς, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο.
Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίξτε το μείγμα μέσα σε ένα μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο. Ιδανικά, βυθίστε το δοχείο μέσα σε ένα μπολ με πάγο και κρύο νερό, ώστε να κρυώσει ταχύτερα.
Όταν το μείγμα έχει κρυώσει αρκετά, αφαιρέστε τις βανίλιες και τοποθετήστε το στο ψυγείο για μερικές ώρες. Ιδανικά, φτιάξτε το μείγμα από την προηγουμένη.
Όταν το μείγμα είναι εντελώς κρύο, μπορείτε να το χτυπήσετε στην παγωτομηχανή, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Βάλτε το παγωτό στην κατάψυξη για μερικές ώρες, ώσπου να πήξει.
Για τη συναρμολόγηση:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χρώμα. Για να γίνει το μαλλί παστέλ ροζ, η ζάχαρη θα πρέπει να έχει αρκετά εντονότερο χρώμα, φανταστείτε ένα έντονο φούξια.
Ανάβουμε τη μηχανή για το μαλλί της γριάς, αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη. Μαζεύουμε το μαλλί της γριάς, το κάνουμε μπάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μια μπάλα παγωτού σε ένα φλυτζάνι ή ποτήρι και τοποθετούμε από πάνω το μαλλί της γριάς, έτσι ώστε να ακουμπά στα χείλη του ποτηριού και όχι στο παγωτό, γιατί θα αρχίσει να λιώνει.
Φτιάχνουμε τον εσπρέσο και αμέσως περιχύνουμε το παγωτό με τον καφέ.