Crème brûlée με άρωμα μανταρίνι

Crème brûlée, η κρέμα με τη λαχταριστή κρούστα καμένης καραμέλας, που ανυπομονούμε να σπάσουμε με το κουταλάκι μας για να γευτούμε την κρέμα με τη μεταξένια υφή που κρύβεται από κάτω της.

Η crème brûlée είναι  εξαιρετικά ευπροσάρμοστη και της ταιριάζουν πολλές διαφορετικές γεύσεις: φρούτα, μυρωδικά, λουλούδια, σοκολάτες και ξηροί καρποί. Σήμερα, τη φτιάξαμε σε μια χειμερινή εκδοχή, αρωματισμένη με μανταρίνι.  

Υλικά:

(Για 12 φορμάκια των 50 μλ)

300 γρ κρέμα γάλακτος

100 γρ γάλα

3 κτγ ξύσμα από μανταρίνια

4-5 μανταρίνια, καθαρισμένα, κατά προτίμηση φιλεταρισμένα

80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ κρόκος (περίπου από 3 αυγά)

45 γρ αυγό (περίπου 1 αυγό)

καστανή ζάχαρη, για την κρούστα

Εξοπλισμός: 

φλόγιστρο

πυρίμαχα φορμάκια της επιλογής σας

ένα σχετικά βαθύ ταψί που να χωράει όλα τα φορμάκια

Μέθοδος:

Βάζουμε την κρέμα και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, να πάρουν βράση. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε, σουρώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με τον κρόκο και το αυγό.

Χύνουμε μέσα την κρέμα και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, ώστε να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε τα κουπάκια σε ένα ταψί. Μέσα σε κάθε κουπάκι, βάζουμε 2-3 φετάκια μανταρίνι. Προσέχουμε μην τυχόν έχουν κουκούτσια. Καλύτερα είναι να τα φιλετάρουμε, να αφαιρέσουμε δηλαδή με ένα κοφτερό μαχαίρι τη λευκή μεμβράνη. Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια, γεμίζοντας μέχρι πάνω, διότι οι κρέμες στο ψήσιμο θα μαζέψουν λίγο.

Βράζουμε νερό και γεμίζουμε το ταψί, έτσι ώστε να καλύπτει τα φορμάκια μέχρι τη μέση. Ψήνουμε τις κρέμες στους 140 βαθμούς. Όταν γίνουν, θα πρέπει να έχουν σφίξει, αλλά όταν κουνάμε τα κουπάκια να τρέμουν λίγο.

Βγάζουμε το ταψί και χύνουμε προσεκτικά το καυτό νερό. Τοποθετούμε τα φορμάκια στο ψυγείο για μερικές ώρες. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, βάζουμε λίγη καστανή ζάχαρη στην επιφάνειά τους, ίσα-ίσα ώστε να σχηματίσει λεπτή στρώση. Με το φλόγιστρο, καίμε την επιφάνειά τους για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε αμέσως.  

Εδώ μπορείτε να δείτε και τη συνταγή μας για crème brûlée με άρωμα λεβάντας, που δημοσιεύσαμε την άνοιξη στη στήλη μας στο Alternactive.

Previous
Previous

Affogato με παγωτό βανίλια και ροζ μαλλί της γριάς

Next
Next

Αφράτα marshmallows με άρωμα βιολέτας